Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Præsidentens store aften

Efter en turbulent og rodet start på embedet, havde Donald Trump sin bedste time som amerikansk præsident til dato, da han tirsdag aften amerikansk tid talte i Kongressen. Særligt et øjeblik tog både salen og seerne med storm

WASHINGTON D.C.: Ret skal være ret i den politiske analyse. De første 40 dage med Donald Trump som amerikansk præsident har givet anledning til masser af kritiske ord. Og med rette. Trumps popularitet har fra starten været lavere end normalt, han har givet anledning til daglige demonstrationer rundt om i landet, hans reelle resultater er begrænsede og hans krig med pressen er både bekymrende og uklædelig.

Alt dette er fortsat realiteterne her onsdag den 1. marts, den første officielle forårsdag i 2017.

Men ret skal som sagt være ret i den politiske analyse. Og derfor er det også på sin plads at fremhæve, at Donald Trump i går aftes havde sin uden sammenligning bedste time som amerikansk præsident. Og sit stærkeste øjeblik i særdeleshed.

Trumps tale til Kongressen var ventet med spænding. Ville Trump fastholde den konfrontatoriske stil, han indtil videre har lagt for dagen eller ville han appellere til samarbejde? Ville han blive konkret i nogle af sine politiske planer og visioner eller ville det fortsat forblive på overskriftsniveau som hidtil? Og hvordan ville han generelt fremstå? Præsidentiel eller som en nybegynder?

Svarene viste sig kort efter kl. 21.10 lokal tid, da Trump indtog talerstolen, med vicepræsident Mike Pence og formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, siddende bag sig som nærmeste tilhørere.
´Lad os samarbejde,´ lød opfordringen fra Trump til både republikanske partifæller og Demokraterne. Det kommer næppe til at ske, men det er langt klogere af Trump at foreslå det, end hvis han i stedet bare havde sagt til Demokraterne, at de kunne rende og hoppe. Både præsidenten og hans republikanske partifæller ved godt, at der på ingen måde blæser nye tværpolitiske samarbejdsvinde over Capitol Hill i øjeblikket. Tværtimod. Men i en tale, som den amerikanske befolkning også ser med på, er det klogt at række ud. Også selv om det er ren symbolik.

I forhold til spørgsmålet om hvorvidt Trump ville blive konkret i forhold til sine politiske planer, var svaret langt hen ad vejen nej. Økonomi, jobskabelse, national sikkerhed, Obamacare, infrastruktur og immigration var alle temaer, Trump kom omkring i talen, men meget nyt i forhold til, hvad præsidenten tidligere har kommunikeret de områder, var der ikke. Det er stadig ‘America First’ over hele linjen, stadig med ønsket om at lave Obamacare om og bygge en mur langs den mexicanske grænse. Så nej, ikke meget nyt på den front.

Hvorfor endte talen så alligevel med at blive Trumps bedste time som amerikanske præsident til dato? Overordnet set fordi Trump faktisk leverede en ganske fin tale i en noget mere forsonende tone end normalt. En del af kampagneretorikken var lagt på hylden. Øgenavnene, personangrebene og konspirationerne var blevet hjemme på Steve Bannons kontor, hvilket klædte præsidenten og det embede, han nu varetager.

Den væsentligste grund til, at Trump kan se tilbage på talen til Kongressen som sin bedste time som amerikansk præsident til dato, kan faktisk koges ned til et enkelt øjeblik, som gik rent ind både hos tilhørerne på Capitol Hill og rundt om i de amerikanske tv-stuer. Blandt tilhørerne denne aften var hustruen til en amerikansk Navy Seal soldat, der for nylig mistede livet under en mission i Yemen. Trumps hyldest til den afdøde soldat, direkte henvendt til enken, var et stærkt øjeblik, som Trump efterfølgende har fået stor ros for, både i amerikansk presse og i målingerne blandt vælgerne.

Betyder det her så, at alt nu er fryd og gammen for Trump? At alle nu klapper begejstret i hænderne og skrinlægger kritikken af ham? Bestemt ikke. Der er stadig flere amerikanere, der ikke kan lide præsidenten, end der kan. Nøjagtig som Demokraternes ønske om at sende Obamas afløser hen hvor pebret gror, fortsat er dybfølt. Men Trump fik vist nogle af de bekymrede tvivlere i egne rækker om, at han godt kan være præsidentiel når han vil.

Med talen har Trump fået noget goodwill sat ind på en noget slunken politisk konto. Om det så var en enlig svale, ja, det er så spørgsmålet. Men ret skal være ret. Talen i går var Trumps til dato bedste time som præsident.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen