Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Primærvalg i blå Chicago

I Illinois’ største by var valgdagen præget af bekymringer om Trump og spekulationer om kapløbet mellem Clinton og Sanders. Kongressen.com var med fra de første stemmer blev afgivet – til vinderne blev kåret.

CHICAGO: Valgdagen er i fuld gang fra den tidlige morgenstund. Allerede kl. 6 åbner de mange stemmesteder, så vælgerne kan nå forbi, inden arbejdet kalder. Vejrudsigten har advaret om et voldsomt stormvejr, der vil komme ind over byen senere på dagen, men indtil videre er den lette støvregn ikke noget, der holder byens borgere væk fra stemmeurnerne.

Fra starten af dagen er der forventninger om en høj stemmeprocent. Mange borgere har allerede benyttet sig af muligheden for at brevstemme før valgdagen. Søndag aften havde mere end 130.000 personer afgivet deres stemme i Chicago. Det slår den tidligere rekord for et primærvalg, som var i 2008, hvor Barack Obama og Hillary Clinton kæmpede om demokraternes nominering, mens det hos republikanerne var John McCain mod Mitt Romney.

På et bibliotek i det nordlige Edgewater-område er James B valgtilforordnet, men han får også tid til at hjælpe en af sine bekendte med at komme ud at stemme. James B er meget optaget af, at så mange som muligt får udøvet deres demokratiske ret, og han har selvfølgelig også selv krydset sin stemmeseddel af. ”Jeg er demokrat, og jeg vil sige det sådan, at jeg vaklede mellem Clinton og Sanders, som begge er gode valg. Hillary kender vi, hun er herfra, men Bernie har også nogle gode synspunkter, der også vinder genklang hos de unge. Men jeg stemmer helt sikkert ikke på Trump,” siger James B med et smil. Han fortæller, at han som afroamerikaner var meget stolt over at få den første sorte præsident – men nu er det tid til den første kvindelige præsident eller den første jødiske.

Tilsyneladende er det en meget lige konkurrence mellem demokraternes to kandidater. Hillary Clinton har længe ført an i meningsmålingerne i sin fødestat Illinois, men søndag tildelte en meningsmåling fra CBS News/YouGov Sanders en kneben sejr. De to kandidater er tydeligvis bevidste om det tætte løb, for begge klemte ekstra Chicago-besøg ind i kalenderen mandag. Clinton sørgede for at få besøgt små lokalgrupper af sorte og latinovælgere. Sanders fløj ind for at holde et sent vælgermøde i centrum af Chicago, hvor flere tusinde mennesker var mødt op, selvom Sanders først kom på scenen klokken 23 lokal tid. Chicago har denne vinter været præget af protester over politibrutalitet og drabet på den sorte teenager Laquan McDonald. Meget af vreden er blevet rettet mod borgmester Rahm Emanuel, og derfor har Sanders også rettet skytset mod den upopulære politiker blandt andet i en række tv-reklamer. Her langer Sanders samtidig ud efter Hillary Clinton, der har tætte bånd til Emanuel, som tidligere har været toprådgiver for Bill Clinton og stabschef for Obama.

Om eftermiddagen er det begyndt at blæse op. Uden for et afstemningssted i centrum af Chicago forsøger en facer at få de forbipasserende i tale. Han fortæller, at han er partiuafhængig, så han kunne i princippet godt have stemt på en republikaner, men han har stemt på Bernie: ”Jeg er enig med ham, og derudover så stoler jeg ikke på Hillary. Og jeg kan slet ikke stemme på nogen kandidat fra den anden side. Trump og Cruz er lige skræmmende. Det er utroligt, vores land er kommet dertil.”

Det er ret svært at opstøve en vælger, der har stemt på Trump, Cruz eller en af de to andre republikanske kandidater i Chicago. Byen er i høj grad ”blå”, som man siger om steder med mange demokrater i USA. Derfor gik Ted Cruz udenom selve Chicago i mandagens slutspurt og lagde sine vælgerarrangementer i de områder af Illinois, hvor der normalt er mange republikanske vælgere. Han er i øvrigt den eneste af de republikanske kandidater, der kan udfordre Trump. John Kasich og Marco Rubio er blevet i deres respektive hjemstater, som er henholdsvis Ohio og Florida, og de har udelukkende koncentreret sig om at vinde der.

Mens stemmestederne er ved at lukke, så samles en gruppe politisk interesserede unge for at se valgresultaterne på baren Blue Frog’s Local 22. Det er arrangeret af en partiuafhængige forening, men tilsyneladende er kun demokrater mødt op. Det store samtaleemne er, om Bernie Sanders kan indhente Clinton, og om den upopulære borgmester kan komme til at koste Clinton sejren i Illinois. Men snakken falder også på Donald Trump og hans aflyste rally fredag aften, hvor det kom til flere sammenstød mellem demonstranter og Trump-tilhængere. Her i baren kan Trump hverken hente opbakning eller sympati. Alyssa Mayer fortæller, at hun er demokrat, men hun overvejede et kort øjeblik at stemme på Ohio-guvernøren John Kasich – bare for der skulle være én ”normal” republikaner i feltet.

Selskabet på baren fortsætter med at indtage øl og barsnacks, mens resultaterne begynder at rulle ind på CNN. Da de første tal fra Illinois kommer på skærmen, er det tydeligt, at Trump er den republikanske vinder i delstaten, mens det på demokraternes side ser ud til en snæver sejr til Clinton. Ved et bord med Sanders-tilhængere kommer reaktionen på Trumps sejr nærmest i kor: ”Det er uhyggeligt!” Til gengæld vil de ikke anerkende Clinton som vinder, før alle stemmer er talt op. ”Det er tæt, så vi håber til det sidste,” lyder det.

Det er næsten midnat, før Clinton langt om længe bliver udråbt som vinder med 50,3 procent af stemmerne over Sanders med 48.9 procent. På den republikanske side står Trump tilbage som den klare vinder med 39 procent af stemmerne i Illinois, efterfulgt af Cruz med 30 procent.

Udenfor er stormvejret begyndt med kraftig regn, lyn og torden. Hvorvidt det voldsomme vejr er et billede på valgkampen – det må stå åbent for fri fortolkning.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen