Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Republikanerne på konventet: ‘Trumps mur er en god ide’

Gang på gang har Donald Trump formået at skabe overskrifter med opsigtsvækkende citater. Men det er ikke nødvendigvis et problem, hvis man spørger deltagerne på det republikanske konvent.

CLEVELAND, OHIO: Donald Trump er en mester i kontroversielle udtalelser. Han har kaldt mexicanske immigranter for kriminelle og voldtægtsmænd, og han har planer om at få bygget en mur langs grænsen, hvis han bliver præsident. Han har desuden kaldt frihandelsaftalen mellem USA og andre stillehavslande for ”voldtægt af vores land”, og i en tv-debat bevægede han sig under bæltestedet og fortalte, at han er meget veludrustet. Det bare nogle af de udsagn, som har fået mange til at ryste på hovedet og stille spørgsmålstegn ved hans egnethed til præsidentposten.

Særligt forslaget om muren til Mexico har skabt debat, og mange har også gjort grin med idéen. Men det er ikke alle, der ser den omdiskuterede mur som hverken kontroversiel eller latterlig. De fleste af de republikanere, jeg taler med her i Cleveland, synes, at muren er et fornuftigt forslag. En af dem er Anita Brown fra North Carolina.

”Jeg tror faktisk, en mur kunne være en god idé. Det skal ikke nødvendigvis være en fysisk mur, men en virtuel mur. Vi er nødt til at gøre noget for at stoppe den illegale indvandring over grænsen”, siger hun.

”Han tænker ikke, før han taler,” siger Missy deSouza, en anden delegeret fra North Carolina. Men hun mener ikke, at Trump skal ændre stil, selvom han af og til går over stregen efter hendes mening. ”Det viser hans passion, og det gør ham autentisk, at han bare siger, hvad der falder ham ind. Det er også det, som har bragt ham så langt i valgkampen indtil nu. Vi har jo prøvet de formelle og kedelige typer.”

Både Brown og deSouza hører til den gruppe af republikanere, som bestemt ikke var Trump-fans til at begynde med, men de respekterer opbakningen fra deres stat ved primærvalget. ”Trump er helt klart bedre end alternativet,” lyder det samstemmigt.

Flere republikanere understreger, at der er forskel på legale og illegale indvandrere. Næsten alle, jeg taler med, er enige med Trump i, at de illegale mexicanere er forbrydere og voldtægtsmænd. En af dem er Kat Gates Skippers, som er delegeret fra Florida og støtter alle Trumps synspunkter. Men da jeg nævner episoden fra november sidste år, hvor Trump gjorde grin med en handicappet journalist, siger Skippers blot: ”Ingen kommentarer”.

Dengang efterlignede Trump en journalist med ledsygdommen AMC ved et vælgermøde i South Carolina. Det er et optrin, som også veteranen Jack Millers og virksomhedsejeren Catrin Askew har svært ved at forholde sig til.

”Jeg kender ikke historien, men hvis det, du beskriver, er rigtigt, så er det selvfølgelig ikke i orden,” siger Askew. Men det ændrer ikke på støtten til Trump: ”Ingen er perfekt. Hvis du ser bort fra de dumme ting, han siger, så ved jeg, han er en god mand, som elsker vores land.”

”Han er et friskt pust,” lyder det fra Tanya Byrkel fra Alaska, der i øvrigt mener, de venstreorienterede medier fordrejer Trumps ord og gør ham værre, end han er. Tanya Bykel følges med sin tante, Cathy Byrkel, som skynder sig at tilføje: ”Han er erhvervsmand, men han taler som en industriarbejder. Det gør, at mange almindelige vælgere kan relatere til ham.” De to kvinder fra Alaska virker heller ikke afvisende over for muren. ”Lad mig sige det på den måde, at der nok er mange i Europa, der ville ønske, at de havde bygget én,” lyder det fra Cathy Byrkel.

Blandt de mange positive republikanere er der selvfølgelig også nogle, som absolut ikke bryder sig om Trump og de kontroversielle udtalelser. ”Jeg tager afstand fra alt, hvad han siger. Han er ikke engang en rigtig republikaner,” fortæller Kalup Vonneman fra delstaten Washington. ”Jeg stemmer blankt til november. Min stat har en overvægt af demokrater, så jeg mener ikke min stemme, kan gøre en forskel.”

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen