Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Midtvejsvalg 2014

Republikansk føring i flere afgørende stater

Med blot halvanden uge til valgdagen, har Republikanerne vind i sejlene og står lige nu til vinde flertallet i Senatet fra Demokraterne, og samtidig fastholde flertallet i Repræsentanternes Hus

Der er god grund til optimisme hos Republikanerne i disse dage. For midtvejsvalget tirsdag den 4. november tegner lige nu til at blive en succes af de større for partiet, samtidig med at det bliver noget af en mavepumper for Demokraterne. Ifølge de seneste tal fra RealClearPolitics, er der reelt ikke nogen spænding om, hvorvidt Republikanerne fastholder flertallet i Repræsentanternes Hus. Den del af valget er så godt som afgjort. Spænding er der imidlertid fortsat omkring udfaldet af senatsvalgkampen, om end tingene lige nu peger i den republikanske retning.

Følgende ni stater er værd at holde øje med: Colorado, Iowa, North Carolina, Georgia, Kentucky, Kansas, Arkansas, New Hampshire, Louisiana og Alaska. Kun to af disse ni stater ser ifølge RealClearPolitics ud til at gå til Demokraterne, nemlig North Carolina og New Hampshire. Både Colorado, Iowa, Georgia, Kentucky, Arkansas, Louisiana og Alaska går ifølge tallene til Republikarne. Endelig er der lige nu dødt løb i Kansas, men selv hvis den skulle falde til Demokraternes side, vil det ikke være nok til at ændre på det faktum, at Republikanerne vil have 52 pladser i Senatet, og dermed have vundet flertallet.

Stadig lav opbakning til Obama
Dermed har præsident Obama udsigt til at have en republikansk kontrolleret kongres imod sig i de sidste to år af sin anden embedsperiode, hvilket langt fra er nogen ønskesituation. Men det er ikke den eneste grund til, at panderynkerne hos præsidenten er dybe. Hans opbakning i befolkningen er fortsat lav. Blot 41,5 procent af amerikanerne mener at deres commander-in-chief gør et godt stykke arbejde, mens 54,1 procent mener det modsatte. Samtidig mener blot 27,1 procent at USA som nation er på rette kurs, mens 64,6 procent mener det modsatte.

For den kommende kongres, der altså lige nu tegner til at blive republikansk kontrolleret, er der også et forbedringspotentiale af de større. 13,7 procent af amerikanerne er i skrivende stund tilfredse med de folkevalgte på Capitol Hill, mens 78,8 procent mener, at det ville klæde medlemmerne af begge kamre, demokrater såvel som republikanere, at stramme sig an.

Der er med andre ord lagt op til en spændende og afgørende sidste uge i dette års midtvejsvalgkamp. Demokraterne skal ud i en kraftpræstation af de helt særlige, hvis de skal vende skuden. Republikanerne, ja, de skal sørge for at fastholde det momentum, de har i mange af de afgørende delstater end god uges tid endnu. Hvorvidt det lykkes, må vi vente lidt med at få afklaret. Men lige nu går tingene i den republikanske retning. Og sandsynligheden for en republikansk kontrolleret kongres bliver større for hver dag der går.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen