Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Rubio rykker – Bush bløder

Florida-senator Marco Rubio blev den helt store vinder af den tredje republikanske præsidentdebat. Hans gamle mentor, Jeb Bush, derimod blev den helt store taber. Ikke mindst på grund af et uheldigt angreb på sin tidligere protege

Av av av, Jeb Bush.
I en tid, hvor den tidligere Florida-guvernørs målinger er for nedadgående og hvor han mere end nogensinde havde brug for at levere en stærk debatpræstation, skete det stik modsatte. Bush tabte. Og føjede yderligere til den krisestemning, der i stadig stigende grad præger hans kampagne.

Bush havde ellers smøget ærmerne op og lagt planer om at uddele verbale hug. Ikke til Trump, ikke til Carson. Nej, til sin gamle ven og protege fra Florida, senator Marco Rubio. Manden, der har overhalet Bush i målingerne og som i stadig stigende grad ligner et godt bud på en samlet vinder af det republikanske kandidatræs. En position, det ikke er mange måneder siden, Jeb Bush indtog.

Så nu skulle lærlingen sættes på plads, syntes Bush-strategien at være. Dette mislykkedes imidlertid fuldstændig. Bush forsøgte at kritisere Rubio for ikke at passe sit arbejde som senator, og forsøgte at appellere til Rubio om, at han burde trække sig som senator, når han nu førte valgkamp og ikke passede sit hverv.

Rubio lod sig imidlertid ikke provokere, men fik på elegant vis spundet den rundt, så han ikke blot fik rost sin gamle mentor, men samtidig gjort opmærksom på, at den slags angreb kun fandt sted, fordi Jebs rådgivere havde ment, at det kunne hjælpe den trængte eks-guvernør at angribe ham. En returnering, Jeb ikke kunne svare igen på.

Tværtimod fremstod Bush III som en værnepligtig, der på skydebanen skal lære at bruge optisk sigte. Gør man det rigtigt, øger det træfmulighederne mærkbart. Gør man det forkert, vil rekylet fra geværet tilføre skytten et blåt øje. Det var lige præcis, hvad der skete for Jeb. Han forsøgte at ramme plet, men gjorde det forkert og endte både med at ramme forbi og skade sig selv.

Manden, Jeb Bush forsøgte at angribe, Marco Rubio, var derimod aftenens helt store vinder. I de to foregående debatter har han været blandt vinderne, og leveret stærke præstationer. En stil han fortsatte i aftes, om end endnu mere overbevisende end ved de første to. For en ting var, hvordan Rubio effektivt afværgede Bush-angrebet. Det var i sig selv både klogt og effektivt. Men Rubio fremstod selvsikker med masser af overskud og klare pointer om, hvad hans vision for fremtidens Amerika er. Eneste, der tilnærmelsesvis nåede op på siden af ham, var Texas-senator Ted Cruz, der også havde en stærk aften i Colorado.

De to førende kandidater, Donald Trump og Ben Carson, havde begge en aften på det jævne. Trump var – sammenlignet med tidligere – noget mere afdæmpet. Og Carson, ja, han var lige så afdæmpet som han plejer. Stadig uden rigtig at gøre folk ret meget klogere på, hvad det egentlig er, han vil som præsident. Eller for den sags skyld, hvorfor han vil være præsident.

De øvrige kandidater på scenen – Chris Christie, Mike Huckabee, Carly Fiorina, Rand Paul og John Kasich – fik sat sporadiske hug ind i hist og her, hvilket dog ikke var nok til at ændre det faktum, at den store historie efter aftenens debat, var historien om sammenstødet mellem Bush og Rubio.

Der er kun et par uger til, at de republikanske kandidater nok en gang tørner sammen. Et par uger, som Marco Rubio kan tage hul på i medvind i kølvandet på debatten. Jeb Bushs modvind fortsætter. For hvis vejen til Det Hvide Hus var op ad bakke i modvind på flade hjul for Jeb inden nattens debat, ja, så er man fristet til at sige, at Jeb nærmest knækkede det ene hjul efter endnu en sløj debatindsats og et kikset angreb på Rubio.

Status efter tredje runde af den republikanske kandidatdyst er med andre ord nogenlunde den samme som den var før: Rubio rykker – Bush bløder.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen