Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Paul Ryan på pligtarbejde i Cleveland

Det har slået gnister mellem Donald Trump og formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan. Ikke desto mindre forsøgte Ryan at kommunikere sin støtte til Trump på konventet tirsdag. Men skjule sin skepsis over for The Donald, ja, det kunne Paul Ryan ikke

CLEVELAND, OHIO: Han lignede en mand, der nærmest hellere ville have meldt sig frivilligt til at kalke fliser af hjemme i badeværelset i Janesville, Wisconsin, end stå på scenen i Cleveland. Men pligten kaldte, og Paul Ryan måtte som formand for Repræsentanternes Hus, sluge kamelen og formelt være med til at lede den proces, der tirsdag aften amerikansk tid gjorde Donald Trump til Republikanernes præsidentkandidat 2016.

At det langt fra var det resultat, Paul Ryan havde håbet på, er velkendt for de fleste. Gennem hele Trumps valgkamp har Ryan flere gange været i clinch med The Donald, lagt afstand til hans udtalelser og rejst massiv kritik af flere af hans udtalelser. Men lige lidt har det hjulpet. Og nu er Donald Trump officielt præsidentkandidat for det parti, Ryan til daglig repræsenterer på Capitol Hill.

At Ryan ikke var begejstret over at være i Cleveland, var tydeligt fra det øjeblik han første gang indtog talerstolen tirsdag eftermiddag lokal tid. Han virkede smågnaven og langt fra oplagt til at fejre Trumps nominering. Det skulle nærmest bare overstås, virkede det som.

Donald Trump og Paul Ryan er som nat og dag. Trump er den højtråbende bulderbasse, der er imod frihandelsaftaler, vil bygge mure langs grænsen og i det hele taget kommunikerer på en ganske kontroversiel måde. Det gør Ryan ikke. Han er afdæmpet, klassisk konservativ, stor tilhænger af frihandelsaftaler og en mand, der gør en dyd ud af at hylde republikanske grundværdier som familie, religion og frihed.

Grundværdier, der også gennemsyrede Ryans tale, han holdt senere på aftenen, da nomineringsprocessen af Donald Trump formelt set var overstået. Nogen omfavnelse af Trump var der ikke tale om. To gange i løbet af Ryans 12 minutter lange tale, blev Trump nævnt. Og begge gange var det i sidebemærkninger og ikke som en del af en generel lovprisning af Trumps kandidatur.

En stil, vi nok skal forvente, vil blive benyttet i de kommende måneder frem mod valgdagen den 8. november. For Paul Ryan ser det ikke som sin fornemmeste opgave at støtte Donald Trump. Han ser det som sin fornemmeste opgave at sikre et fortsat stærkt republikansk parti, der bevarer flertallet i begge Kongressens kamre. En opgave, der kan vise sig vanskelig. Blandt andet på grund af Donald Trump.

Af samme grund var det partiet og ikke Trump, der var i fokus, da Ryan talte. For nogen stor tilhænger af manden, hans parti nu formelt har nomineret, det bliver han aldrig. Han skal nok støtte ham, som det hører sig til i hans position. Han skal nok agere professionelt og leve op til sine forpligtelser som formand for Huset under resten af valgkampen. Men at omfavne Trumps kandidatur, det kommer Ryan aldrig til. Dertil er uenighederne mellem dem for mange. Og hvis Ryan vil forsøge at realisere sine egne præsidentdrømme om enten fire eller otte år, er han for længst nået frem til at han ikke vil være for tæt forbundet med Trump i 2016.

Så nej, Paul Ryan havde bestemt ikke nogen god dag i Cleveland tirsdag. Han gjorde hvad han kunne og skulle, men både tale og kropssprog signalerede med al tydelighed, at han er alt andet end tilfreds med den beslutning, et flertal i hans parti har truffet. Nemlig at gøre Donald Trump til deres præsidentkandidat.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen