Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Sejr til Rubio og Cruz, mens Jeb fortsat er under pres

Marco Rubio og Ted Cruz var, nøjagtig som ved den forrige debat, de to klare vindere af nattens republikanske kandidatdyst. Den trængte Jeb Bush gjorde det marginalt bedre end sidst i en debat, hvor tonen skærpes, jo nærmere vi kommer primærvalgene

Alles øjne var rettet mod Jeb Bush før nattens republikanske præsidentkandidatdebat. I kølvandet på den elendige indsats, den tidligere Florida-guvernør leverede ved den forrige debat, havde lillebror Bush for alvor fået stolen sat for døren. Der var brug for det, der på moderne nydansk kaldes en game changer, hvis ikke krisestemningen om Jeb!2016-kampagnen skulle forstærkes yderligere.

Skete det så? Ikke helt. Katastrofe? Heller ikke helt. Nøjagtig som de foregående debatter vandt Jeb heller ikke den fjerde runde i den republikanske arena. Selv om det, han leverede denne gang var bedre end det, han sidst fik leveret. Bush-strategerne havde fået pillet en del af ulden ud af Jebs mund, om end der stadig var en del tilbage, hvilket flere gange kom til udtryk. I det hele taget er det tydeligt, at Jeb ikke er en mand, der er født til at stå på en scene. Det sker alt for ofte, at han forsvinder helt ud af debatten, at man ganske enkelt glemmer ham. Og at han lader de andre komme til, på hans bekostning. Det var og er fortsat ikke holdbart, hvis Jeb skal have sin kampagne tilbage i gear og vendt krisestemningen.

Modsat sidste gang havde Jeb klogt nok valgt ikke at gå til angreb på sin gamle protege, Marco Rubio. I stedet rettede eks-guvernøren et frontal angreb ind på Donald Trump, som, ifølge Bush, med sin hårde tone over omkring immigranter, herunder den meget omtalte mur langs den mexicanske grænse, er med til at øge Hillary Clintons sejrsmuligheder. En pointe, der må siges at have holdt i virkeligheden, da det som udgangspunkt kræver mindst 40 procent af latino-stemmerne at sikre sig den samlede valgsejr. Og da Mitt Romney i 2012 kun opnåede 27 procent opbakning fra den hastigst voksende befolkningsgruppe i USA, er det en central opgave for Republikanerne at finde en måde at udvide platformen. Et angreb, der virkede noget mere gennemtænkt end det, Bush forsøgte sig med for et par uger siden, hvor Rubio-salven gav bagslag.

Selv om Jeb altså leverede en marginalt bedre indsats end for et par uger siden, så ændrede det ikke ved, at nattens to klare vindere, nøjagtig som for et par uger siden, var Marco Rubio og Ted Cruz. De to senatorer fra henholdsvis Florida og Texas leverede igen i nat stærke præstationer, og fik sat flere stærke markeringer ind. Der er derfor grund til at antage, at både Rubio og Cruz også i de kommende uger vil have medvind i målingerne. Nøjagtig som de begge havde det efter den forrige debat.

De to førende kandidater i målingerne, Donald Trump og Ben Carson, havde to noget forskellige aftener. Trump gentog sin velkendte mantra om at bygge en mur langs den mexicanske grænse, han slog løs på Kina og gentog ved flere lejligheder parolen om ´make America great again´. En sang, der formentlig snart skal skrives nogle nye vers til, hvis ikke byggematadoren skal lyde som en evig gentagelse af sig selv.

Den stilfærdige Ben Carson, der har overhalet Trump i de nationale målinger, har de seneste dage været under angreb for at have fiflet med sandheden om sin fortid. Og spørgsmålet om, hvorvidt han nu også er til at stole på, har været diskuteret flittigt. Carson adresserede situationen på vanlig afdæmpet facon, og kan hverken rigtig betegnes som vinder eller taber af nattens debat, men et sted midt i mellem.

At primærvalgstarten nærmer sig, var tydeligt at mærke på de otte duellanter på scenen ved nattens debat. Tonen var hård, og der blev flere gange sat direkte angreb ind, ikke bare Bushs på Trump, men også John Kasich og Rand Paul gik til stålet. Kasich i et sådant omfang, at det næsten fremstod overgearet til tider, mens Rand Paul fik det meste af scenen imod sig i spørgsmålet om det amerikanske militær.

Der er nu en måned til, at de republikanske kandidater næste gang tørner sammen på direkte tv. En måned, hvor det er forventeligt, at en i forvejen skarp tone vil blive skærpet yderligere. Og at angrebene i stadig stigende omfang vil tage til i styrke. Dels mod Trump og Carson, men også imod Rubio.

For den 44-årige Florida-senator er fortsat godt kørende efter den fjerde republikanske debat, og må derfor forventes at blive udsat for stadig flere angreb. Både fra sine mange republikanske modkandidater og fra Demokraterne.

Status efter fjerde republikanske debat: Rubio og Cruz fortsætter deres gode stimer, mens Jeb Bush ikke formåede at bryde ud af den negative spiral, men dog heller ikke helt ramte bunden.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen