Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Seks år efter egen deadline – Obama har stadig ikke lukket Guantanamo

Præsident Obamas ønske om at lukke Guantanamo inden for et år er for længst passé. Nu er spørgsmålet om det overhovedet sker. Hos Amnesty håber man fortsat på det, men det er tvivlsomt om det sker, siger Trine Christensen i dette interview med Kongressen.com

Det skulle egentlig kun have taget et år. I hvert fald hvis det stod til den dengang nyvalgte præsident Barack Obama. Et år fra den 21. januar 2009, så ville fængslet i Guantanamo være lukket. Og dermed ville opgøret med forgængeren, George W. Bushs, brug af tortur tage et stort skridt.

Sådan er det bare ikke helt gået. Og status her i dag, den 21. januar 2016, er således at Guantanamo fortsat ikke er lukket og at der nu kun er et år tilbage for præsident Obama til at få indfriet sit højtprofilerede løfte.

Planerne om at lukke Guantanamo har fra start mødt massiv modstand fra Republikanernes side og det er vanskeligt at forestille sig, at Obama, hvor gerne han end ville det, lykkes med at indfri sit løfte i løbet af det kommende år.

I dette interview med Kongressen.com ser Trine Christensen, konstitueret generalsekretær i Amnesty International, tilbage på Obamas kamp for at få lukket Guantanamo og vurderer, hvorvidt det 8. og sidste år bliver der, hvor præsidentens ambition bliver til virkelighed.

Obamas egen deadline er nu overskredet med seks år. Og umiddelbart er det svært at forestille sig, at en lukning af Guantanamo er lige om hjørnet. Hvordan vurderer du muligheden for, at Obama – med forsinkelse – for indfriet sit løfte om at lukke Guantanamo?
”Det vi ser med Guantanamo er, at regningen bliver skubbet videre til de næste. Obama sagde det jo meget præcist for nylig, da han talte om scenariet, hvor folk om 30 år begynder at dø af alderdom i Guantanamo. Og om det var rimeligt, at vores børns generation skal løse det problem, som vores generation har skabt. Men det kræver flere ting. Mere vilje tidligere fra Obama er en del af det. Det var lidt som om han gav slip på det, da han for alvor mødte modstand fra Republikanernes side. Nu er han så lidt tilbage i kampen igen, men han mistede momentum, troen og viljen til at investere politisk kapital i det her spørgsmål. Men det er klart, at det fortsat er et enormt problem for USA’s internationale renomme, at de fortsat har Guantanamo. Og for menneskerettigheder generelt. For mig er der ingen tvivl om, at det her er en af grundene til, at menneskerettigheder i dag bliver set som noget, man kan gradbøje. Og noget, der bruges efter for godt befindende. Og det er enormt ødelæggende, når vi har et sæt af regler og værdier, vi er enige om, at der så ikke bliver holdt fast i dem. Selv når det er svært. Samtidig må man sige, at Guantanamo fungerer som et af de bedste rekrutteringsgrundlag for terrorgrupper som IS og Al-Queda. Derfor er det et kæmpestort moralsk, juridisk og etisk problem, som bør løses hurtigst muligt. For det er en skamplet.”

Men der er vel ikke noget, der tyder på at det bliver anderledes lige foreløbig?
”Nej, det kræver politikere, der udviser det mod, at de måske ikke bliver genvalgt på baggrund af at gøre det rigtige. De hænger desværre ikke på træerne, men det kunne man godt ønske sig, at de gjorde.”

Jeg må tilstå, at jeg har meget svært se, hvor løsningen skal komme fra?
”Han blev nok skræmt af den modstand han mødte, og samtidig brugte han så meget af sin politiske kapital på sundhedsreformen. Og jeg kan sagtens følge hans ræsonnement om, hvorfor det ville være strategisk klogest at vente med at tage slagsmålet med Republikanerne om det her til efter han var genvalgt, men jeg vil så også fastholde, at hvis han så virkelig havde lagt sig i selen her i sin anden valgperiode, så kunne han også have gjort det. Og dermed indfriet sit løfte om at lukke Guantanamo. Der sidder 47 mennesker på Guantanamo, der er ’cleared to go’, men som stadig ikke er kommet derfra. Det er for mig helt ufatteligt, at man ikke kan finde en løsning for de mennesker. Det kræver nok ressourcer og nok vilje.”

Kan du se nogen løsning i løbet af det næste år?
”Jeg kan se den indgangsvinkel, der handler om at gå efter at få de 47 væk fra Guantanamo. Det ville være mit håb. Selvfølgelig vil jeg helst have hele pakken, men hvis vi taler om, hvad det umiddelbart kunne være realistisk, så kunne det være at sige, at de 47 mennesker ud.”

Der er vel heller ikke noget, der taler for, at en ny præsident vil have en overvældende lyst til at tage hånd om Guantanamo, uanset om det bliver en demokrat eller en republikaner?
”Det har du desværre nok ret i. Det vil ingen af dem formentlig røre med en ildtang. Men Obama kan godt få de 47 ud, hvis han gør alt, hvad han kan. Resten af fangerne, ser det desværre ikke så godt ud med, desværre.”

Ser du nogen mulighed for at han kunne gøre brug af et præsidentielt dekret, hvad de 47 angår?
”Ja, han kunne jo faktisk godt frigive alle 47 med sin præsidentielle magt. Der er jo tradition for, at en præsident på falderebet benåder flere folk i fængsler. Og han kunne godt gøre det. Det vil være en dristig model. Jeg tror ikke han gør det med de andre fanger. Men med de 47, der er ’cleared to go’, kunne det godt være en mulighed.”

Trine Christensen er konstitueret generalsekretær i Amnesty International og vil i det kommende år skrive løbende om Guantanamo her på Kongressen.com

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen