Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Shanahan trækker sig fra sin fem måneders jobsamtale

Efter fem en halv måned som fungerende forsvarsminister trækker Patrick Shanahan sig fra posten. Han var udpeget som afløser for James Mattis, men præsident Trump fik aldrig skrevet den officielle nominering under. Toppen af Pentagon udfyldes nu af fungerende ministre og de to øverste militære chefer har to måneder tilbage i deres stillinger. Den seneste udvikling kaster igen ledelsen af Pentagon ud i usikkerhed. Det er dog nok ikke det store tab for Pentagon at se Shanahan gå.

Patrick Shanahan har været den længst siddende fungerende forsvarsminister i amerikansk historie, og fik aldrig helt afklaret om præsident Trump faktisk ønskede ham på posten som forsvarsminister. Nu har han trukket sig fra sin post efter historier om vold i hans tidligere ægteskab kom frem i amerikanske medier, og FBI også havde sat gang i undersøgelser af det som del af deres undersøgelser til at få ham godkendt som forsvarsminister.

Nu har Shanahan så trukket sig helt fra posten som fungerende forsvarsminister efter amerikanske medier havde fortalt historier om vold i hans tidligere ægteskab. Pentagon efterlades dermed igen med en fungerende forsvarsminister i en tid, hvor de to øverste militære chefer også er på vej ud. Shanahans afløser er minister for den amerikanske hær, Mark Esper, som overtager som fungerende minister per den 23. juni.
Den amerikanske journalist Robert Costa fra Washington Post kunne i går fortælle, at kilder i Sentatet har gjort det klart, at de ikke regner med at få gang i en ny bekræftelsesproces af en ny forsvarsminister før til efteråret.

Pentagon mangler lige nu at få bekræftet bl.a.:

  • Forsvarsminister
  • Viceforsvarsminister
  • Minister for Flyvevåbnet
  • Minister for Hæren
  • Chief Management Officer (nummer tre i Pentagons hierarki)

Dermed er det reelt kun ministeren for flåden som er bekræftet af Senatet og dermed fungerer fuldstændigt i sin rolle af de ledende ministre i den civile top i Pentagon.

En helt igennem unormal proces

Det har været en helt igennem unormal proces, som Shanahan har været igennem. Den 21. december annoncerede daværende forsvarsminister James Mattis, at han ville træde tilbage den 28. februar 2019, hvorefter hans efterfølger ville tage over. Hvis ikke der var udpeget en efterfølger, ville viceforsvarsministeren tage over indtil videre. Det var Patrick Shanahan. Men i stedet for 28. februar så fremskyndede præsident Trump i stedet Mattis’ afgang, således at Shanahan den 1. januar 2019 overtog stolen i Pentagon som fungerende forsvarsminister.

Shanahan ankommer til sin første dag som fungerende forsvarsminister den 2. januar 2019

Men en fungerende minister er ikke det samme som en udnævnt minister bekræftet af Sentatet. Så det der reelt gik i gang, var en lang audition til jobbet som forsvarsminister. Først i maj annoncerede præsident Trump, at han ville nominere Shanahan til posten, og lade processen gå i gang med at få ham bekræftet i Sentatet. For omkring en uge siden kunne amerikanske journalister så fortælle, at præsident Trump aldrig havde skrevet under på de officielle dokumenter, og derfor var processen faktisk ikke gået i gang. Rygterne gik på, at præsidenten havde ombestemt sig.

Præsidenten har selv udtalt, at han foretrækker, at hans ministre er fungerende, og han ser ikke noget problem i denne sammensætning af hans kabinet.

Problemerne med Shanahan

Alt i alt har Shanahan ikke imponeret i sine næsten seks måneder på posten i spidsen for Pentagon. Allerede da han blev udpeget til fungerende forsvarsminister var der kritiske røster.
Men siden hen har Shanahan altså ikke formået at få rettet op på dette.

I de seneste måneder har man fået det klare indtryk af, at national sikkerhedsrådgiver John Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo klart var de toneangivende i den sikkerhedspolitiske debat i Trump-administrationen, og at Shanahan ikke formåede at sætte sig igennem i disse kampe.

Så sent som for en uge siden kunne mediet Politico 

berette, at Bolton og Pompeo ligefrem havde fået for vane at gå direkte til folk længere nede i Pentagons hierarki i stedet for at gå gennem den fungerende forsvarsminister. Dette undergraver helt naturligt positionen som forsvarsminister, og måske særligt i en administration hvor personlig styrke og evne til at trænge igennem i debatter virker til at være af stor vigtighed. Ligeledes skal Shanahan reelt have tilladt bade Bolton og Pompeo at bryde ind i arbejdsprocesser i Pentagon og styre de ansatte i ministeriet, også selvom det ligger langt udenfor deres autoritet at gøre dette.

I samme interview omtalte kilder i Pentagon den nu afgående fungerende forsvarsminister som: ”out of his league, outgunned by others in Trump’s orbit and so eager to get the job that he fails to defend the Pentagon’s position.” Disse ord udstiller også problematikken med kun at have en fungerende minister siddende. Denne minister er konstant til jobsamtale, og vil hele tiden søge at tilfredsstille personen, som i sidste ende står for nomineringen – i dette tilfælde præsident Trump.

Sagen der væltede Shanahan

Det er afsløringer af tilfælde af vold i Shanahans tidligere ægteskab, som nu har fået ham til at trække sig. I første omgang var det mediet USA Today, som brød historien, men efterfølgende kunne Washington Post følge op med et længere interview baseret på spørgsmål og undersøgelser, som går helt tilbage til januar. Disse historier var i de seneste uger begyndt at sive til pressekorpset, som følger hvad der sker i Pentagon.

USA Today kunne fortælle om en sag, hvor Shanahan og hans ekskone beskyldte hinanden for vold, men som endte med at ekskonen blev arresteret for vold. Hun anklagede Shanahan for at slået hende i maven for at undgå at efterlade mærker, hvor i mod Shanahan var blevet slået i ansigtet. Shanahan har benægtet anklagerne.

I en vel nok mere opsigtsvækkende sag brugte Shanahan søn i november 2011 et baseballbat til at tæve sin mor. Han efterlod hende med et kraniebrud og adskillige indre skader som krævede operation. Shanahan var på dette tidspunkt blevet skilt fra hustruen, og boede på dette tidspunkt i staten Washington, mens børnene boede med deres mor i Florida. Shanahans reaktion på sagen er dog også klart bemærkelsesværdig.
Shanahan tog en flyver på tværs af landet, bookede et hotel til sin søn og sig selv, hvor de tilbragte de næste dage med at forberede forklaringer af forløbet med hinanden og advokater. Først flere dage senere gik Shanahan med sin søn til politiet og meldte ham. I løbet af denne proces skrev Shanahan bl.a. et brev til sin svoger, hvor i han skrev: ”Use of a baseball bat in self-defense will likely be viewed as an imbalance of force […] However, Will’s mother harassed him for nearly three hours before the incident.

I interviewet med Washington Post tager Shanahan nu afstand til sin kommentar, men afsløringen af dem har fået mange til at stille spørgsmålstegn ved Shanahans dømmekraft.

At intet af dette er kommet frem noget før, da Shanahan blev nomineret og godkendt til den næstøverste post i Pentagon, eller da Det Hvide Hus overvejede ham som afløser for James Mattis får nu mange til at stille spørgsmål til hvem der vidste hvad og hvornår. Selv siger præsident Trump, at han først fik nys om sagen mandag, men at han ikke ser nogen problemer med udvælgelsesprocessen af kandidater til topposter i hans administration.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen