Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Sikkerhed i klasseværelserne er blevet en industri

Igen i 2017 blev amerikanerne ramt af flere skoleskyderier, hvor 15 mennesker mistede livet. Året blev ikke noget rekordår for antallet af omkomne, men det dækker over en udvikling, hvor skoleskyderier bliver besvaret med investeringer i sikkerhedsforanstaltninger, og hvor der fokuseres mere på at begrænse tragediernes omfang end at forhindre dem i at forekomme.

Den 14. november 2017 startede som en helt almindelig tirsdag morgen i det lille lokalsamfund Rancho Tehama Reserve i det nordlige Californien. Men ikke længe efter forældrene havde sat deres børn af på den lokale skole, kom der meldinger om, at en mand bevæbnet med automatvåben kørte rundt på landevejene med retning mod skolen og skød efter tilfældige forbipasserende.

Dagen endte fatalt for seks personer, der døde som følge af galningens handlinger før og efter angrebet på skolen, men det kunne have gået meget værre. Lærerne på skolen var nemlig blevet trænet i, hvordan de skulle handle i potentielle skoleskyderier. De var hurtige til at lukke skolen helt af, og sørge for at skolebørnene kom i sikkerhed i de aflåste lokaler.

Gerningsmanden havde ellers brudt igennem porten til skolen i sin slidte pick-up truck og forsøgte som en gal at komme ind i selve skolens bygninger. Men lærerne havde handlet hurtigt og effektivt, og efter at have skudt ind af vinduer fra skolegården måtte den frustrerede gerningsmand erkende, at han ikke kunne trænge ind og i stedet forsøge at volde skade et andet sted. Da faren var drevet over kunne de forskræmte men levende børn titte ud af deres klasseværelser.

Flere skoleskyderier
De seks omkomne i Rancho Tehama udgør en stor del af de 15 personer, der omkom som følge af skoleskyderier i 2017. Tallet blegner i forhold til de to meget voldsomme masseskyderier, der fandt sted inden for 5 ugers mellemrum i efteråret 2017, hvor først 58 personer blev dræbt til en koncert i Las Vegas og derefter 26 personer omkom ved et angreb på en kirke i Texas.

Med 15 omkomne blev 2017 ikke noget rekordår hvad angår skoleskyderier, men ligger nogenlunde på gennemsnittet i forhold til årene efter år 2000, selvom antallet af omkomne har været stigende de seneste 10 år. Tallene dækker desuden over en bekymrende tendens til, at der er mange flere skudepisoder om året end tidligere. Alt efter hvordan man opgør det, var der i 1990’erne lidt over 60 skoleskydningsepisoder, og tilsvarende i 2000’erne. Men i perioden 2010-2017 har der allerede været omkring 140 episoder.

Tallene fortæller to historier. For det første bliver skoleskyderier mere udbredt og skoleskyderier er en større del af hverdagen. For det andet bliver der færre ofre pr. skoleskyderi. Det rimer meget godt med erfaringerne fra Rancho Tehama, hvor forberedelse efter alt at dømme skånede mange menneskeliv. Kigger man alene på antallet af omkomne eller sårede, kan man derfor undervurdere problemets omfang og stigende hyppighed.

Overlevelse på skoleskemaet
Den grundige forberedelse på skolen i Rancho Tehama og den vellykkede eksekvering af deres nødplan vidner om et USA, der har indstillet sig på, at skoleskyderier vil blive ved med at forekomme. Skoleledelserne rundt omkring i landet træffer aktive beslutninger om, hvordan de skal forberede sig på, at det utænkelige kan ske for lige netop dem. De investerer derfor i træningsøvelser og kurser for deres undervisere og elever, så de hurtigt og effektivt kan begrænse de tragiske effekter af skoleskyderier. Eleverne bliver i ekstreme tilfælde udsat for simulerede skoleskyderier med attrap-våben med de traumatiske konsekvenser sådan et falsk angreb i øvrigt kan have for unge skolebørn til følge.

For lærerne og eleverne er overvelelsestræning i forbindelse med skoleskyderier bogstavelig talt blevet lige så meget en del af hverdagen som matematikprøver og diktat.

Overlevelsesindustrien
I vanlig stil er amerikanerne ikke sene til at omsætte det til profit. Virksomheden ALICE Training Institute specialiserer sig i at undervise, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af et skoleskyderi – blandt andet at man skal alarmere, lukke ned for skolen, gå til modangreb og evakuere. Ifølge dem har mere end 3.800 skoler allerede gennemført deres træningsprogam, og det var netop denne handleplan og særligt den effektive nedlukning, der ifølge myndighederne afværgede en rendyrket massakre i Rancho Tehama.

Men det er ikke kun overlevelsestræning de velmenende firmaer kan tilbyde. En skole i Florida sælger skudsikre rygskjold til 800 kr. stykket, som kan sættes ind i børnenes skoletasker, så de kan agere skudsikre skjold i tilfælde af at tragedien skulle indtræffe. Og en skole i Maryland skulle efter sigende have investeret over en kvart million kr. i skudsikre tavler til klasseværelserne. Dertil kommer diverse avancerede låsemekanismer og andre mere klassiske sikkerhedsforanstaltninger som metaldetektorer mv., som tilsammen gør overlevelsesindustrien til en milliard-forretning.

Uanset om industrien næres af skruppelløs profitmaksimering eller af mere eller mindre desperate forældre og skolebestyrelser, der vil gøre alt, hvad de kan for at undgå massakren, så vidner det om, at diskussionen af, hvordan man forebygger, at skoleskyderier overhovedet sker, står i skyggen af, hvad man kan gøre for at begrænse massakren, når det alligevel sker.

En fremtrædende amerikansk psykolog fortalte i den forbindelse NY Times, at reaktionen ”hvordan kunne det ske” på et tidspunkt blev til ”så går det løs igen”, og at det billede meget godt kommer frem i en artikel i den satiriske avis The Onion med titlen ”No Way To Prevent This, Says Only Nation Where This Regurlarly Happens”.

På den måde har den amerikanske befolkning besvaret skoleskyderier med et boom i overlevelsesindustrien fremfor et fokus på at forebygge, at det sker. Således har de allerede accepteret, at skoleskyderier er en del af hverdagen.

Written By

Hans Dahl-Nielsen er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Har tidligere undervist i amerikansk politik på Broward College, FL, hvor han også var akademisk koordinator. Forfatter til 'Skoler I Skudlinjen' og blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Fiktionens Magt’ og ‘Den Amerikanske Drøm’. Tilknyttet Kongressen.com som uddannelsespolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen