Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Skyggekampagnen efter delegerede

Det republikanske konvent nærmer sig hastigt. Men mens det officielle primærvalg fortsætter, udkæmper kampagnerne en parallel kampagne, der bliver altafgørende ved et åbent konvent: hvem de individuelle delegerede bliver.

Muslimsk-klingende efternavne har måske kostet Donald Trump to delegerede.

I Illinois var Naki Fakroddin og Raja Sadiq på stemmesedlen. Deres navne stod ved siden af Trumps. De var valgt som hans delegerede.

Men de underpræsterede begge markant i forhold til forretningsmandens andre delegerede med etnisk hvide navne i de selvsamme valgdistrikter. Og det betyder, at de ikke er der til at repræsentere og stemme på Trump til juli.

På overfladen virker tabet af to delegerede som en teknikalitet. En spøjs historie fra et bizart valgår. Men den udstiller dynamikker om loyalitet, esoteriske regler, og den oversete strid om hvem de republikanske stater sender af sted som delegerede til konventet i Cleveland. Dynamikker, der kommer til at være centrale, hvis Ted Cruz eller John Kasich håber på at sejre ved et såkaldt brokered – eller mæglet om du vil – konvent.

Ryan 2016
Hvis du følger det amerikanske primærvalg tæt, støder du i denne tid på ordet delegerede om og om igen. Eksperter forklarer de finurlige regler for, hvordan de enkelte stater fordeler dem. Og kandidaternes chance for at vinde bliver vurderet ud fra, hvor mange delegerede, de har opnået.

Men mens mediernes fokus er på delegerede-matematik, så raser der netop nu en skyggekampagne, der i sidste ende kan blive udslagsgivende. Det handler ikke om antallet af delgerede. Det handler om, hvem der bliver valgt som delegerede.

Normalt får denne del af primærvalget ikke store konsekvenser. Men med udsigten til et åbent konvent kan du ikke nøjes med at tænke på, hvor mange delegerede, du besidder som kandidat.

Hvis første stemmerunde på konventet efterlader det republikanske parti uden en kandidat med et flertal, så bliver de fleste delegerede fritstillet og kan stemme på en hvilken som helt person som partiets næste præsidentkandidat. I teorien kan de stemme på dig eller mig.

Det er derfor, du hører rumlen om partiledere som Paul Ryan, Mitt Romney, ja selv Jeb! Bush som mulige nominerede. Alt kan ske ved et mæglet konvent, og du er afhængige af at have de delegerede på din side. Og det er derfor, at kandidaterne bekymrer sig om, hvem der ender op på gulvet i Quicken Loans Arena.

Det kan blive det, der afgør, hvem der ender som det republikanske præsidenthåb.

Hvordan vælges de delegerede?
Det er her, vi skal tilbage til Naki Fakroddin og Raja Sadiq fra Illinois.

Illinois’ regler er atypiske. De sender delegerede af sted, der er stillet op for at støtte en bestemt kandidat. Hvis Fakroddin og Sadiq var blevet valgt som delegerede, ville deres loyalitet utvivlsomt ligge hos Donald Trump gennem hele konventet.

Men i 44 stater er selve primærvalget blot det første trin i processen. I mange stater bliver de delegerede først valgt på møder og konventer af de lokale partiforeninger, derefter ender de som kandidat på statsniveau. Og det er her vælgerne igen beslutter, hvem der skal til Cleveland. Alt dette sker et godt stykke tid efter det officielle primærvalg er blevet afgjort. En anden variant er, at de delegerede bliver direkte valgt af partibosser andre dele af partiets elite.

I år vil 73 procent af konventets delegerede have været gennem denne proces. Det er typisk de mest dedikerede partiaktivister eller de største lokale donorer, som bliver valgt. Og for en kandidat som Donald Trump, der mildest talt er upopulær i partiledelsen kan det blive et problem i tilfælde af et mæglet konvent. Langt størstedelen af de delegerede er nemlig loyale overfor partiet og vægter den nomineredes chancer for at vinde i november højt.

Der er gode grunde til at forvente, at størstedelen af de delegerede, Trump har vundet indtil nu simpelthen forlader ham efter første stemmerunde og i stedet smider sin støtte en anden kandidat. Det er for eksempel her, at vi kommer til at se Kasich argumentere for, at han vil være kandidaten, der kan appellere til et bredere del af den amerikanske befolkning.

Skyggekampagnen
Skyggekampagnen efter de delegerede raser allerede.

Ted Cruz’ kampagne rekrutterer i skrivende stund loyale kandidater, der kan stille op som delegerede til de enkelte statskonventer. Disse delegerede vil altså teknisk set være tvunget til at stemme på Trump i første stemmerunde, men kan derefter flytte deres støtte til Cruz.

Desuden har kampagnen opretholdt deres netværk af frivillige i mange af de stater, der allerede har stemt. Det er meningen, at de skal reaktiveres et par uger før afstemningerne om de delegerede. Ifølge Bloomberg sidder der i øjeblikket seks kampagnemedarbejdere i Cruz’ hovedkvarter, som arbejder eksklusivt med denne del af spillet om de delegerede.

John Kasich, hvis eneste håb er at vinde under konventet, har for nyligt hyret to konsulenter, der var til stede i 1976 — sidste gang republikanerne havde et kampvalg. Kampagnen har også flyttet en del af deres allerede tyndskrabede ressourcer over til indsatsen om at mobilisere vælgere og supportere ved de individuelle stats- og distriktskonventer, der vælger de delegerede.

Der er stadig mere end 20 stater tilbage, og begge kampagner foretrækker utvivlsomt at fokusere på stater, der ikke har stemt endnu. Men for dem er det ikke kun et spørgsmål om at sørge for, at Trump mislykkedes med at opnå 1.237 delegerede.

I bankrøver-terminologi svarer det kun til at åbne boksen. For at slippe af sted med pengesækkene er Cruz eller Kasich nødt til at få de rigtige delegerede til konventet.

Uden dem falder hele kuppet på gulvet.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen