Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Fem år med Obama

Snowdens lækager flænser glansbilledet af Obama

Det var planen, at der skulle ske noget, der mindede om en diplomatisk genstart, så snart Barack Obama afløste George W. Bush som præsident. Den genstart blev dog definitivt ødelagt af whistlebloweren Edward Snowden, hvis omfattende lækager i nu snart et år har givet Obamas image ridser i lakken.

En helt almindelig dag i begyndelsen af juni mødtes Guardian-journalisten Glenn Greenwald og dokumentaristen Laura Poitras med en amerikansk computerspecialist på et hotelværelse i Hong Kong. Mødet var kommet i stand, efter at Greenwald havde modtaget en række mails fra en person, der hævdede at være i besiddelse af dokumenter, som han mente Greenwald ville være interesseret i at se. Under mødet fortalte computerspecialisten om, hvordan USA havde opbygget et Big-Brother-lignende overvågningssystem, der truede den personlige frihed verden over, og som han følte sig forpligtet til at afsløre. Ifølge Greenwald afspejlede mandens forklaringer en indgående indsigt i og forståelse for det amerikanske sikkerheds apparat, som man kun kunne forvente fra en højtplaceret og erfaren insider. Greenwald var derfor overrasket over, at manden viste sig blot at være en ung fyr, hvis fremtoning slet ikke afspejlede hans indsigt. Manden der førte kniven lignede langt fra en person, der kunne sætte verden på den anden ende og give lederen for verdens mægtigste nation søvnløse nætter. Faktisk lignede han mest det han var indtil den dag i juni – en gennemsnitlig it-nørd i slutningen af 20’erne. Hans navn var Edward Snowden. I løbet af det næste halve år flænsede han det glansbillede verden havde af Obama som en transformerende præsident, der leverede forandring vi kunne tro på. I processen gik Snowden selv fra at være en ukendt computerspecialist til at blive verdens mest eftersøgte mand og både et globalt symbol på frihed og landsforræder alt efter øjnene der ser.

Efter mødet på hotelværelset i Hong Kong kunne man den 5. juni i en artikel i the Guardian baseret på klassificerede dokumenter læse hvordan de amerikanske efterretningstjenester National Security Agency (NSA) og Federal Bureau of Investigation (FBI) har adgang til millioner af amerikaneres telefonsamtaler gennem teleselskabet Verizon. Artiklen skulle vise sig blot at være den første i en nærmest endeløs række af stærkt kontroversielle lækager, der blandt andet også viste, hvordan NSA gennem det såkaldte PRISM-program har snablerne dybt nede i datasamlingerne hos store amerikanske it-firmaer som Google, Apple og Microsoft. Afsløringerne har været katastrofale for Obamas diplomatiske genstart og har sprængt illusionen om Obama, som en radikalt anderledes præsident, der kunne genskabe tilliden mellem USA og resten af verden ovenpå arven fra Bush. Det er tvivlsomt om Obama havde hørt om Snowden før lækagerne begyndte at rulle sidste sommer, men der har med garanti ikke været mange dage siden, hvor Snowden ikke er dukket op på præsidentens nethinde.

Læs hele kapitlet om diplomatiet under Obama i antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, der udkommer på Forlaget Rosenkilde Og Bahnhof mandag den 20. januar 2014.

Rasmus S. Søndergaard er ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, hvor han forsker i menneskerettigheder i amerikansk udenrigspolitik. Har tidligere arbejdet i Kongressens ’House Foreign Affairs Committee’ og været tilknyttet universitetet i Berkeley, Californien. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Glimt Af Amerika’ og senest ‘Fiktionens Magt’. Tilknyttet Kongressen.com som udenrigsanalytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen