Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Søvndal satser alt på syrisk opposition

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) rejser mandag på en fire dag lang tur til Tyrkiet, hvor han skal mødes med den syriske opposition som Danmark kontant støtter med et beløb på 95 millioner kroner

Kampene mellem de syriske oppositionsgrupper tager til i styrke, og ifølge Kongressen.coms oplysninger, så vil den eskalerende krise stå øverst på dagsordenen, når udenrigsminister Villy Søvndal (SF) på mandag tager på en fire dage lang rejse til Tyrkiet for at mødes med repræsentanter for den tyrkiske regering og ikke mindst repræsentanter fra den moderate syriske opposition

For selv om stormagterne for lidt over en uges tid siden blev enige om en resolution i FN’s Sikkerhedsråd om at afvæbne præsident Assads lagre af kemiske våben, så fortsætter blodbadet med stadig større styrke i det borgerkrigsplagede land. Danmark har valgt at satse alt på den såkaldte moderate syriske opposition, som får politisk, moralsk og ikke mindst økonomisk støtte fra Danmark, der er en af de største donorer. Således donerer Danmark i år knap 95 millioner kroner til opbygning af et civilt samfund i de områder i Syrien, der er befriet og under kontrol af den syriske opposition. Kongressen.com erfarer, at det beløb formentlig vil stige yderligere næste år. Det er således penge, der ligger ud over de 436 millioner kroner, Danmark allerede har ydet i humanitær krisehjælp

Skal dokumentere indkøb
Internationale hjælpeorganisationer og forskellige NGO’ere administrerer de danske donationer til opbygning af et civilsamfund. Konkret foregår det på den måde, at organisationerne i området skal fremlægge dokumentation for det, der bliver indkøbt, hvorefter pengene bliver refunderet fra Danmark. Men en kilde i udenrigsministeriet indrømmer dog over for Kongressen.com, at man ikke kan gardere sig mod et vist ’spild’ af pengene, som risikerer at gå til indkøb af våben i en højspændt situation som den nuværende, hvor oppositionsgrupper ligger i hårde kampe med hinanden. Som en anden kilde formulerer det: ’I Syrien er penge lig med våben.’

Når Villy Søvndal i den kommende uge mødes med topfolkene i den moderate syriske opposition i henholdsvis Ankara og Istanbul, vil han endnu engang understrege, hvad de danske pengedonationer skal bruges til. Han skal også diskutere planer for de befriede områder på længere sigt, og en mulig samlet løsning for Syrien. Desuden skal han besøge en flygtningelejr i det sydlige Tyrkiet tæt på den syriske grænse, hvor tyrkerne oplever et stadig større flygtningepres fra Syrien.

En myg, der skal flytte en elefant
Villy Søvndal håber, at enigheden mellem stormagterne i FN’s Sikkerhedsråd om at afvæbne Assads kemiske våben, vil sætte skub i en politisk proces frem mod en holdbar løsning for Syrien. Den danske regering vil gøre alt hvad den kan for at skubbe på en sådan proces, også selv om det minder om en myg der skal flytte en elefant. For Danmarks udenrigsminister er selvfølgelig fuldt på det rene med, at når Danmark nu har valgt at gå ’all in’ på den moderate syriske opposition, så risikerer Danmark at blive trukket dybere og dybere ind i et politisk og økonomisk morads, hvis stormagterne stiller sig tilfredse med ’den kemiske resolution’ og vender ryggen til borgerkrigen, så blodbadet uantastet kan fortsætte.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Villy Søvndal. Kongressen.com ville ellers gerne have svar på følgende spørgsmål:

1) Hvordan vurderer du muligheden for, at stormagterne ikke stiller sig tilfredse med den ‘kemiske resolution’ i FN’s Sikkerhedsråd, men fortsætter arbejdet frem mod en løsning af konflikten i Syrien.
2) Konflikten i Syrien bliver mere og mere beskidt og blodig. Hvordan sikrer Danmark sig, at pengedonationerne ikke går til våben? Og hvordan vil støtten til oppositionen stille sig, hvis det skulle komme frem, at den moderate opposition også begår krigsforbrydelser, overtræder menneskerettigheder og/eller står bag massakrer på deres fjender?

 

Written By

Jens Aagaard er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Dækkede i knap ti år dansk politik for Ekstra Bladet og var derefter ansat på Søndagsavisen, hvor han blandt andet dækkede dansk politik og skrev interviews og portræthistorier. Udgav i januar 2013 den anmelderroste bog ‘Da Spin Erobrede Danmark’ sammen med Anders Agner Pedersen og var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’. Tilknyttet Kongressen.com som portrætskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen