Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Spurten er gået!

Sommerferien er slut og Kongressen.com tager nu hul på den nye sæson i amerikansk politik. Med godt et år til præsidentvalget, er fronterne for alvor ved at blive trukket op og vi går en spændende tid i møde. En tid, som også vil byde på flere nye tiltag, som vi løfter sløret for i løbet af den kommende uge

Det har været en usædvanlig begivenhedsrig sommer i amerikansk politik. Ikke nok med at præsident Obama har taget nogle stik hjem, især ved atomaftalen med Iran. Det har samtidig været en sommer, hvor fronterne for alvor er blevet trukket op i den igangværende valgkamp. Og ja, rigtig meget har handlet om Donald Trump. Og nej, han har stadig ikke skyggen af chance for at vinde i det samlede ræs. Men ser man bort fra den kasketklædte støjsender, der senest traskede en tur rundt i det politiske spinatbed ved torsdagens tv-debat, så har både Hillary Clinton haft deres at se til hen over sommeren.

Hvis vi tager fru Clinton først, ja, så kan hun fortsat glæde sig over, at føre komfortabelt i de demokratiske målinger om, hvem der skal være partiets kandidat. På samme måde som hun kan glæde sig over, at der i dele af den amerikanske presse florerer rygter om, at det nærmest er Bill Clinton der har fået Trump ind i det republikanske primærvalg. Uanset, hvor meget hold der er i de rygter, så er det en af den slags historier, som bør udløse en bonus af de større hos den ansvarlige i Clintons spin-afdeling.

Når det alligevel ikke har været ren solskin og glade dage for fru Clinton hen over sommeren, så hænger det sammen med, at hun fortsat har mere end vanskeligt ved at få amerikanerne til at lide hende. Og have tillid til hende. Mail-sagen har ufortrødent slidt videre på Clintons troværdighed hen over sommeren og gør det fortsat. Samtidig med at der internt i det demokratiske parti er et ønske om at få en udfordrer til Hillary af en anden kaliber end de få, der foreløbig har meldt sig. Af samme grund har spekulationerne om, hvorvidt vicepræsident Joe Biden stiller op eller ej, fyldt de amerikanske spalter i den forgangne uge. Selv om Biden formentlig ikke stiller op, så vidner historien om, at det demokratiske ønske om at gøre primærvalgkampen til en ren kroning af fru Clinton er til at overse. Så nej, set i det lys har det ikke kun været sommer og sol i Clintonland den forgangne måneds tid.

I den republikanske del af butikken, har alt handlet om Trump. Hvilket alle andre end Trump selv er godt og grundigt trætte af. Forud for torsdagens debat handlede alt i den amerikanske debat om Trump, og Jeb Bush, Marco Rubio, Scott Walker og de andre kandidater, blev nærmest fremstillet som statister i det store Trump show. Helt sådan gik det ikke helt. For ganske vist stjal Trump meget fokus, om end hans upassende bemærkninger til den kvindelige moderator Megyn Kelly må betegnes som et af de til dato største Trump selvmål. Men den løjerlige byggematador stjal dog ikke al fokus og flere af kandidaterne, især Marco Rubio, gjorde en glimrende figur ved debatten, hvis helt store taber må siges at være Jeb Bush.

Generelt har det ikke været nogen god sommer for Jeb, og der er god grund til dybe panderynker hjemme i Miami, for ganske vist kører Bush-fundraising-maskinen derudaf, men det er så langt fra det samme som, at den amerikanske befolkning slår flikflak af fryd over udsigten til endnu en præsident Bush. Jeb er i løbet af sommeren gået tilbage i målingerne og ved torsdagens debat demonstrerede han nok en gang, at han har store problemer med at kommunikere i klare, skarpe budskaber, som folk forstår. Og som kan begejstre. Det skal han have gjort noget ved meget hurtigt, for med folk som Scott Walker og Marco Rubio i baghjulet, skal Jeb spille op til sit absolut bedste, hvis han skal ende som manden, der i sidste ende skal stå over for Hillary Clinton i dysten om at blive Amerikas 45. præsident.

Det har med andre ord været en usædvanlig begivenhedsrig sommer og her på Kongressen.com glæder vi os til at tage hul på den nye sæson. Vi har brugt sommerferien på at knytte to nye dygtige skribenter til os, nemlig journalisterne Katrine Jo Andersen og Majken Søndergaard Nielsen, der slutter sig til et i forvejen stærkt hold.
Vi har flere spændende nye tiltag i støbeskeen, både i form af events, bogudgivelser og temaserier, som vi glæder os til at fortælle jer alle sammen mere om i de kommende dage.

Velkommen tilbage her på Kongressen.com til hvad der uden tvivl bliver en både spændende og dramatisk tid i amerikansk politik. Spurten er gået!

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen