Connect with us

Hvad søger du?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Staten med den skandinaviske jantelov

Minnesota har været hjemstat for mange skandinaviske indvandrere gennem tiden, og det har sat sit helt særlige præg på den nordlige stat.

Politimanden fra Minnesota står foran tre kriminelle. To af dem er brødre og står i lange frakker med to massive shotguns i hånden. I midten står lederen af gruppen med en mørkeblå jakke og lyseblå skjorte. Sheriffens brede revolver i sølvfarve ligner en ordinær tjenestepistol sammenlignet med de to tykke shotguns. Lederen i midten giver sheriffen et stort rundt smil og begynder at påpege sheriffens hjemstat.

“Det er måden I er uvenlige på. I er så høflige omkring det, som om I gør mig en tjeneste”

Scenen er fra den populære TV-serie Fargo, der udspiller sig i the ”North Star State”. Scenen baserer sig på en karikatur af indbyggerne fra Minnesota, som sågar har et navn i folkemunde: ”Minnesota nice”. Det indebærer, at hvis du er fra Minnesota, så er du overdrevet høflig, reserveret og vil helst ikke fylde for meget i landskabet. Du har måske også en tendens til at være passiv-aggressiv og ikke tage den direkte konfrontation. Der er forskellige ideer om hvor venligheden stammer fra. Nogle mener, at det stammer fra deres landlige tradition. Andre fremhæver eksempler på, at det er den skandinaviske jantelov, der har skabt den venlige og konfliktsky kultur.

Skandinaverne tog deres sociale normer med over Atlanten

Journalist og forfatter Syl Jones mener, at kulturen og de sociale normer i staten kan forstås igennem den dansk-norske forfatter Aksel Sandemose og hans værk i 1930’erne omkring den lille by Jante, der baserer sig på elleve love. Sandemoses værk skabte udtrykket ”Janteloven” og Syl Jones skriver i sit essay at det ”Forklarer en masse om hvad der forgår i Minnesota”.

Syl Jones bruger tidligere guvernører som eksempel på hvordan Janteloven stadigvæk trives i Minnesota. Han skriver i sit essay at ”tidligere guvernør Wendell Anderson mødte hans undergang fordi folk syntes, at han havde glemt at opføre sig som en der ikke var noget specielt”.

Janteloven er en interessant måde at se Minnesota på. Næsten 30% af staten har skandinavisk oprindelse og har haft en bred indflydelse på politik i Minnesota. Walter Mondale, der stillede op som præsident imod Reagan i 1984, kom fra Minnesota og havde norske rødder. De forskellige guvernører fra Minnesota bærer også præg af Skandinaviens indflydelse. Navne som Elmer L. Andersen, Hjalmer Petersen og Theodor Christianson er at finde, når guvernørlisten fra Minnesota bliver nærstuderet. Det fortæller en historie om den politiske indflydelse fra Skandinavien, som dermed har haft mulighed for at forme staten både kulturelt og socialt.

Minnesotas ry led skade med drabet på George Floyd

Selvom Minnesota markedsfører sig på venlighed og den ydmyghed janteloven foreskriver, så har staten haft sine sociale problemer. Det er ikke alle etniciteter, som synes at folk fra Minnesota er høflige. De føler i stedet for en form fjendtlighed bag den smilende skandinaviske facade. Journalisten Adnan Ahmed fra Minnesota udtaler, at ”for mange afro-amerikanere føles ‘Minnesota Nice’ som en mikroaggresssion” og at det er en ”påmindelse om den racisme de har oplevet i deres liv”.

Minnesota har ikke været forskånet for raceproblemer, hvilket blev blotlagt da George Floyd døde i politiets varetægt under en anholdelse i sommeren 2020. Det startede en bølge af demonstrationer på tværs af USA. Det virker voldsomt ironisk, at staten, der er kendt for sin venlighed, var gnisten, som tændte de voldsomme raceuroligheder i USA.  

Scenen fra Fargo er på mange måder uhyggelig rammene. Den fortæller historien om en stat, som på overfladen virker venlig og imødekommende, som i virkeligheden bare er rå på en pæn måde.

Læs også:

Premium

Teksten her er en del af antologien Glimt Af Amerika, der udkom på Forlaget Rosenkilde i 2015 og som chefredaktør Anders Agner og Kongressen.com...

Copyright © 2021 Kongressen