Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Staterne, der afgør flertallet i Kongressen: Florida

Den dyreste kampagne i Senatet. Overraskende republikansk styrke i Clinton-distrikter. Og et nuanceret billede af latino-vælgere.

Washington D.C. – Det regner grønt i the Sunshine State.

Valget mellem Rick Scott (R) og Bill Nelson (D) er det dyreste i landet. Kandidaterne og PAC’s har indtil videre brugt mere end 130 millioner dollars for at vinde pladsen som Floridas næste senator ifølge tal fra Center for Responsive Politics. Til sammenligning er der blevet brugt omkring 90 millioner i Missouri og 70 millioner i Texas, de to stater, der blevet investeret næstmest i.

Det bør ikke overraske nogen. Selv Scott imod Nelson fløj under radaren, som jeg skrev i August, er det et af de farligste for Demokraterne til november. Nelson har ikke haft en stærk modkandidat i sine to foreløbige genvalgskampagner, så han er rusten. Og Scott er med sin 100 procent genkendelighed i staten og sin enorme pengetank den stærkeste kandidat, han kunne have mødt (note: jeg arbejdede for Scotts modkandidat i guvernørvalget i 2014).

Staten svæver som en af de afgørende brikker i flertals-puslespillet. Det er USA’s tredjestørste stat med dyre mediemarkederne omkring Miami, Orlando og Tampa. Og uden Nelson har Demokraterne stort set ingen muligheder for at overtage Senatet til november.

I den seneste måned har Demokraterne dog haft grund til at tørre sveden af panden. FiveThirtyEight sætter senatoren sejschancer omkring tre ud af fire, og Nelson er i skrivende stund foran med 3,2 procentpoint i gennemsnittet af målinger.

Kilde: RealClearPolitics

Men Scott har fundet politisk medvind i eftermælet af orkanen Michael, og hans personlige formue muliggør en dobbeltcifret millioninvestering i afgørende svingområdet om I-4 korridoren i de afgørende dage af valget. Og så er det værd at huske på, at staten er indbegrebet af en svigstat i USA. I de syv præsidentvalg siden 1992 er der tilsammen blevet afgivet mere end 50 millioner stemmer. 20.000 stemmer adskiller de to partier.

Senator Rick Scott forbliver en realistisk mulighed.

En linedans for Republikanerne i Clinton-distrikter

Der er otte distrikter i spil ifølge Cook Political og Sabato’s Crystal Ball. Men det er særligt tre distrikter, som vi holder øje med.

Det første er FL-26, hvor republikaneren Carlos Curbelo har et af de sværeste valg i nationen. Curbelo vandt marginalt i 2014 og har ikke en lang historie i Kongressen. Han sidder i et distrikt, der i de sidste to præsidentvalg har rykket mere og mere i den demokratiske kolonne. Obama vandt med henholdsvis 4 og 12 procentpoint, og i 2016 tog Clinton, der ligger på Floridas sydligste spids og inkluderer øgruppen the Keys med 16 procentpoint.

Curbelo er omvendt en i de stærkeste muligheder det Republikanske Parti har for at holde fast i et såkaldt Clinton-distrikt. Målingerne er helt lige, og Curbelo er kendt for at være en af de moderate medlemmer af Kongressen, der tit leder efter løsninger med Demokraterne. Han har desuden indsamlet flere penge end sin modkandidat Debbie Mucarsel-Powell, en bedrift som de fleste GOP-kandidater ikke har formået i et blåt politisk klima. Republikanerne er nødt til at håbe på, at Curbelo igen kan få demokratiske vælgere til at støtte ham.

Demokraterne har deres egne problemer i det sydlige Florida. For i nabodistriktet FL-27 har den tidligere sundhedsminister under Obama, Donna Shalala, haft problemer med at få sin kampagne ud af starthullerne.

Det 27. distrikt var set som et af de mest åbenlyse steder, som Demokraterne kunne vinde i november. Clinton vandt distriktet med hele 59-39. Men Shalala er blevet kritiseret for at være faldet i søvn i timen, og det hjælper ikke, at hun ikke taler spansk i et distrikt, der er 76 procent latino. Det gør hendes modkandidat til gengæld. Maria Elvira Salazar er desuden en prisbelønnet tv-vært, og hendes medietække har givet rigeligt med dækning i de lokale medier, mens hendes kendis-status bliver set som en fordel blandt vælgere, der har set hende på tv hele livet. Og hendes budskab imod eliten i Washington kunne være en vinder blandt Miami store cubanske vælgerskare, hvis konservative holdninger gør distriktet mere højreorienteret end resten af Miami-Dade County.

Det burde ikke være tæt. Distriktet 10,4 procentpoint mere demokratiske end resten af USA ifølge FiveThirtyEight, men Shalala fører med sølle 2,3 procentpoint i det vægtede gennemsnit. Hvis Demokraterne ikke kan vinde i FL-27 og misser flertallet med en smal margin, vil det første sted, hvor der ruller hoveder være her.

Et skridt tilbage uden Trump på stemmesedlen

I de fleste battleground-distrikter er præsident Trump og hans upopularitet blandt uafhængige vælgere set som et problem.

Men i de Tampas nordlige exurbs er de vilde med ham. Floridas demokratiske områder overpræsterede i 2016, men i landdistrikter og exurbs som de områder omkring Lakeland og Plant City i det 15. distrikt dominerede Trump i en sådan grad, at det ikke var nok.

Derfor bliver valget imellem republikaneren Ross Spano og demokraten Kristen Carlson set som et nøgledistrikt, der indikerer, hvor godt eller skidt, det kommer til at gå for Republikanerne den 6. november.

FL-15 er den type distrikt, som Republikanerne er nødt til at vinde for at have en chance for at bevare flertallet. Republikanerne har et rekordhøjt antal pladser, hvor de ikke har et siddende medlem af Kongressen, der søger genvalg. Det er et distrikt, som Romney vandt med seks procentpoint i 2012, og som Trump vandt med 53-43. Distriktet har flere hvide vælgere end statens gennemsnit, og en højere andel af vælgere uden universitetsuddannelse, som er blevet en vital del af GOP’s base. Den republikanske kandidat Ross Spano har erfaring som statspolitiker, og han har stærke lokale rødder, og han har omfavnet præsident Trump.

Demokraten Kristen Carlson passer den profil, som Demokraterne har rekrutteret over hele landet. Hun er datter af to veteraner, har været involveret i lokalsamfundet hele sit liv, stiller op for første gang, har været offentlig anklager og erfaring fra Floridas citrusagentur. Carlsons baggrund har givet hende adgang til advokater og landbrugets dybe lommer, og hun har indsamlet over dobbelt så mange penge som Spano.

Målingerne er helt lige. Hvis FL-15 falder i Demokraternes favør eller har en papirtynd margin er det en klar indikator på, at det bliver en stor aften for dem.

Til sidste er der to wild card, der kan betydning for, hvordan vælgerkorpset kommer til at se ud. Guvernørkandidaten Andrew Gillum har pustet liv i statens Demokrater og hans unikke appel til progressive og afroamerikanere kan øge deres stemmedeltagelse.

Det samme har folkeafstemningen, der kan give stemmerettighederne tilbage for tæt på to millioner indbyggere, der har et plet på straffeattesten og derfor ikke har ret til at deltage ved stemmeurnerne.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen