Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Status quo efter braget i Brooklyn

Hillary Clinton og Bernie Sanders tørnede i nat sammen til debat i Brooklyn forud for tirsdagens primærvalg i New York. Bølgerne gik højt, men det lykkedes ikke Sanders at få skovlen under Clinton. Snarere tværtimod. Hvilket er godt nyt for Hillary, der lige nu har kursen mod sejr tirsdag – og nomineringen

Bernie Sanders ville meget gerne møde Hillary Clinton i direkte tv-debat inden tirsdagens primærvalg i New York. Et behov, Hillary Clinton ikke rigtig delte. For Clinton har allerede New York i sin hule hånd og står til en klar sejr ved tirsdagens primærvalg i The Empire State. Derfor var der ikke nogen grund til at tage debatten for Hillary. Der var i hvert fald ikke så meget at vinde for hende. Med mindre hun kunne sætte Sanders på plads en gang for alle.

Når Sanders tværtimod meget gerne ville i clinch med Clinton, så var det netop fordi han godt var klar over, at han havde brug for en game changer af de større, hvis han skal ændre dynamikken i New York. For det går ikke godt for Sanders i Clintons hjemstat, og derfor satsede Sanders-lejren på, at man via angreb i en tv-debat kunne få Hillary i defensiven.

Lad det være sagt allerede nu: Det skete ikke. Ikke at Sanders ikke forsøgte. For det gjorde han. Igen og igen og igen angreb han Hillary Clinton, der behændigt afværgede angrebene. Det lykkedes endda fru Clinton at få sat et par hug ind på Sanders, især på spørgsmålet om våben. Et emne, hvor Sanders tidligere har haft svært ved at finde sine ben, og som igen i nat bragte Vermont-senatoren på glatis.

Det er tydeligt, at Hillary Clinton og Bernie Sanders er godt trætte af hinanden. Og at de begge ser frem til at de inden længe er færdige med at bruge så meget tid på hinanden, som det i øjeblikket er tilfældet. Clinton er træt af Sanders standardangreb om hendes taler til Goldman Sachs, om hendes støtte til Irakkrigen og hans generelle fremstilling af hende som værende establishment-kandidaten. Sanders er tydeligvis træt af, at Clinton konsekvent hælder ham ned af brættet og framer ham som en fantast, der har store ideer, men ikke har svaret på, hvordan de skal blive til virkelighed. Og træt af, at hun sidder så tungt på partiapparatet, at hans forsøg på at tale sin kampagnes momentum op efter flere sejre den seneste tid, ikke har den store effekt.

Billeder siger jo ofte mere end ord, og der var flere gange undervejs i debatten, hvor hverken Clinton eller Sanders kunne skjule irritationen over modstanderen. Tværtimod var Clintons blik flere gange isnende koldt, mens Sanders nærmest ikke kunne være i sig selv af arrigskab over sin modstanders angreb.

Hverken Hillary Clinton eller Bernie Sanders vandt ret mange nye støtter ved nattens debat. Hvilket er dårligt nyt for Bernie Sanders, der ifølge RealClearPolitics er bagude med cirka 14 procent inden tirsdagens primærvalg. Oprettelsen af status quo ville derfor være rigeligt for Hillary, og problematisk for Sanders. Og status quo er netop realiteten efter debatten. Begge kandidaters støtter vil være blevet yderligere bekræftet i deres tilhørsforhold, men dynamikken vil ikke ændre sig.

Derfor kan Hillary Clinton roligt begynde at forberede sin sejrstale på tirsdag. Alt tyder på at hun vinder en klar sejr på hjemmebanen i New York. Og dermed tager et stort skridt nærmere den demokratiske nominering. Det var situationen før nattens debat og er fortsat tilfældet. På den måde kan man derfor sige, at Sanders kom til debatten med mest at indhente, men at fru Clinton kom bedst fra braget i Brooklyn. For hun kan fint leve med status quo. Det kan Sanders ikke. For status quo er lig med Clinton-sejr på tirsdag. Og dermed vil hun rykke et stort skridt nærmere målstregen og nomineringen.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen