Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Stor glæde i Pentagon over budget

Et nyt finansår er begyndt, noget som ikke altid er lige interessant at bemærke. Men denne gang er det værd at bemærke, at Pentagon for første gang i ti år kan indlede finansåret med et klart budget. Det politiske kaos i Washington har de sidste mange år forhindret dette med store skadelige sikkerhedspolitiske konsekvenser.

Der er ikke meget at klage over i dette års budget for Pentagon. Der er afsat $686 milliarder til forsvarsbudgettet, hvilket er en markant stigning fra de tidligere år, men der er også en måske mærkelig ting for en dansker ved årets budget: det er kommet til tiden. I dansk politik er det ikke normalt, at statsbudgettet ikke er færdigt til tiden, og at man derfor må lave nødbevillinger for at holde stats-apparatet i gang. Det har det dog været i USA i mange år.

Det politiske kaos i Washington D.C. som dygtigt er beskrevet i bogen ”Krigen på Capitol Hill” af Kongressen.com’s egne Anders Agner Pedersen, Agnete Wismer og Søren Dal Rasmussen har også haft stor betydning for det amerikanske militær.

Som Pentagon selv skrev i sin pressemeddelelse: DOD begins fiscal year with funding for first time in 10 years. De forgangne 10 år har Pentagon altså måtte begynde finansåret med en såkaldt ”continuing resolution” (CR). En CR betyder at man reelt kopierer det foregående års budget og gentager det. Men det betyder også, at pengene ikke kan rykkes rundt. Så hvis der f.eks. er allokeret $10 millioner til et givent program i 2016, og man laver en CR, så er de $10 millioner låst til det givne program – også selvom programmet er færdigt. Det vil altså sige, at man nu har $10 millioner stående, som man ikke kan bruge til noget, fordi man arbejder under en CR. Det gælder også, selvom der måtte være behov for de $10 millioner til et andet program. Dette gør det svært at planlægge og håndtere midlerne i budgetterne, og dermed også planlægningen ude i strukturen. Som den amerikanske forsvarschef general Joseph Dunford sagde i forbindelse med det nye forsvarsbudget, så er noget af det mest positive ved det hele, at man nu er sikret lidt forudsigelighed i det kommende finansår.

Militæret har i forvejen været hårdt ramt af massive nedskæringer i budgetter, og når politikerne på denne måde så er skyld i yderligere komplikationer, så har det en skadelig effekt både på moralen blandt de ansatte i militæret men også beredskabet.
Det amerikanske militær har været plaget af nedslidt materiel, dårligere uddannelse og massivt pres på mandskab i flere år på grund af de dårlige budgetmæssige forhold, som forværret af fortsat højt operationelt tempo. Eksempler på dette har været, at det amerikanske marinekorps har haft perioder, hvor størstedelen af deres flåde af F-18 kampfly ikke har måtte flyve pga. dårlig vedligeholdelse, og de to amerikanske skibe som sidste år stødte ind i civile skibe. De to hændelser kostede henholdsvis 10 og 7 sømænd livet.

Det første af tre mål som sættes i pressemeddelelsen fra Pentagon er da også, at budgettet skal være med til ”Restoring readiness and building a more lethal force”.

Nye strategiske udfordringer

Budgettet skal også give Pentagon midlerne til at kunne klare sig i den stormagtskonkurrence, som man i øjeblikket befinder i med Kina og Rusland. Fra at have haft bekæmpelsen af terrorisme som det primære sikkerhedspolitiske fokus siden 2001, så er fokus nu på udfordringerne fra Rusland og Kina. Det betyder også, at udvikling af nye kapaciteter skal prioriteres helt anderledes end i mange år. Operationerne i Irak og Afghanistan har naturligt nok taget meget fokus, men nu har man altså omprioriteret til et mere traditionelt trusselsbillede med andre stormagter som modpart.

Det betyder udvikling af nye våbensystemer til værnene, således at de kan klare sig mod en modstander, som næsten kan matche USA’s kapaciteter på mange områder – og på nogen faktisk kan matche. Det gælder f.eks. cyberområdet, som ifølge en ny strategi udgivet af Trump-administrationen for kort tid siden skal opprioriteres, netop fordi lande som Kina og Rusland meget dygtigt har formået at udfordre USA på det område.

Der er altså rigeligt at tage fat på for Pentagon, og til deres store lettelse kan de altså i år gøre det med en hvis forudsigelighed i økonomien.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen