Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Super Tuesday på Breit’s Deli

Vinderne på Super Tuesday var Trump og Clinton, der satte sig på de fleste stater, som forventet. Kongressen.com fulgte den hidtil største valgaften på Breit’s Deli med de lokale fra Kansas City.

KANSAS CITY: Breit’s Deli er en lille lokal institution i et djærvt arbejderklassekvarter på Kansas-siden af Kansas City (den anden halvdel ligger i Missouri). I et lille enkeltstående murstenshus samles denne aften politisk interesserede der er blevet inviteret af American Public Square der søger at fremme politisk dialog i byen.

På husene hænger der kroatiske og polske flag side om side med ’Stars and Stripes’ der lader vide, at arbejderkvarteret historisk var befolket af østeuropæiske immigranter, der arbejdede i fabrikkerne nede langs flodbredden.

Mange er her dog også i aften, fordi ejeren af baren har fødselsdag. Så forsamlingen er en blanding af politiske junkier og folk der bare gerne vil klappe fødselaren på skulderen og så ellers dræne en øl, mens de ser ’March Madness’ college basketball.

Inden starttidspunktet kl. syv om aftenen er de første østlige staters exit polls allerede fastslåede: Virginia, Georgia og Alabama går til Hillary Clinton og Donald Trump, Vermont til Sanders.

American Public Square er startet af Alan Katz, statskundskabsprofessor og USA’s tidligere ambassadør i Portugal, og hans assistenter forklarer imødekommende om organisationens kommende program. Katz selv underholder omkring et bord dybere inde i baren med klare og kliniske analyser af præsidentvalgets udvikling.

Mary og Joellen er begge Clinton-støtter. Joellen mere entusiastisk, Mary en smule mere forbeholdende. Trods de tidlige sejre til Sanders var Joellen aldrig rigtig bekymret, og med Clintons gode resultater allerede tidligt på aftenen føler hun sig sikker på sin kandidats chancer.

Mary arbejdede som byplanlægger i kvarteret som ung, da det led af ’white flight’, der affolkede og forarmede området – nu er det ved at blive et hipt sted for unge studerende. Den typiske livscyklus i en amerikansk storby.

Hun frygter at de unge førstegangsvælgeres entusiasme for senator Bernie Sanders vil vendes til mismod, når/hvis deres kandidat ikke klarer sig, som det tyder på. Joellen tror, at det Demokratiske Parti vil hele uden problemer, når det samles bag Clinton til valget i efteråret.

De frygter begge en Trump-nominering, og føler, at der er mange Trump-støtter omkring dem i de overvejende republikanske nabolag, de selv bor i.

Aftenens forsamling hælder mest til det Demokratiske Parti. Kevin og Vic sidder over fadøl og Ruben-sandwich og følger valgdækningen på storskærmen. De fastslår, at de er helt og holdent for Demokraterne, men indrømmer, at de før har stemt på republikanske kandidater. Kevin stemte på Gerald Ford i 1976 og Ronald Reagan (”Kun den første gang!”), og Vic er endnu mere pinlig over at have stemt på Richard Nixon i sin tid. De er dog enige om, at Nixon var bedre end nogen af de nuværende republikanske kandidater, trods hans skurkagtigheder.

”De bringer det absolut værste ud i folk.” Siger Vic om dette års kandidat-udpluk. Kevin støtter Sanders, selvom han virkelig respekterer Clintons evner og erfaring. Vic tvivler dog på Sanders chancer med Republikanerne. Kevin er i gang med at tale om, hvordan han i sidste ende er forhåbningsfuld for Amerika, da det historisk set har bevæget sig i en mere progressiv retning, trods alle hindringer. Han distraheres af, at Trump indtager podiet til sin pressekonference fra Palm Beach i Florida.

Trump lagde sin tale til pressen kl. ni – samme tid som Texas’ resultater kom ind – for at kunne hovere over en mulig sejr i senator Ted Cruz’ hjemstat. Dette lykkedes dog ikke, da Cruz vandt både Texas og Oklahoma, og Trump giver derfor en længere tale med om muligt endnu mindre substans end normalt.

Trumps støtte og tidligere præsident-rival, New Jerseys guvernør Chris Christie, ser til med stenansigt mens Trump fabulerer.

”Det ligner, at han taler fra Versailles.” siger Kevin om Trumps pompøse omgivelser – en balsal med lysekrone i Palm Beach.

”Jeg ville virkelige nyde at se en Trump-nomination. Det ville være et forenende øjeblik for Amerika at afvise ham ved stemmebåsen.” siger Kevin. ”Jeg har tiltro til det amerikanske folk”.

Aftenen tilhører Trump og Clinton, med en udmærket præstation fra Cruz og små lyspunkter for Sanders og senator Marco Rubio.

De imødekommende og gemytlige gæster på Breit’s Deli bekræfter ligesom de fleste sådan små beværtninger i USA, at man kun kan have god tiltro til amerikanere – uagtet dette års skøre politiske optrin. Det kroatiske flag blafrer patriotisk i vinden udenfor. Amerika.

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen