Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Tammy Duckworth – krigsveteranen, der brød glasloftet

Som handicappet krigsveteran med asiatiske rødder ligner Tammy Duckworth ikke de andre politikere i Kongressen. Men hun er en af de figurer, der kommer til at tegne det demokratiske partis fremtid.

”Min familie har tjent denne nation i uniform helt tilbage til revolutionen. Jeg er datter af den amerikanske revolution. Jeg har blødt for dette land. Men jeg vil alligevel gerne sidde i Senatet, når krigstrommerne buldrer. For folk får hurtigt trommerne til at buldre, og jeg vil gerne være der til at sige: Det er, hvad det koster. Det er, hvad I beder os om at gøre. Familier som min, er den, der bløder først.” Sådan sagde demokrat og krigsveteran Tammy Duckworth ved en debat i efterårets valgkamp. Hun kæmpede for at vælte Illinois’ republikanske senator Mark Kirk. Ved debatten svarede Kirk: ”Jeg havde glemt, at dine forældre kom hele vejen fra Thailand for at tjene George Washington.” Den bemærkning fortrød Kirk senere, for den bragte ham i voldsom modvind, da mange opfattede kommentaren som nedsættende og racistisk. Kirk undskyldte, men episoden svækkede hans position og var sandsynligvis med til at bane vejen for, at Duckworth kunne overtage hans sæde i Senatet. Duckworth kommenterede episoden på Twitter med et billede af sig selv i uniform flankeret af sine forældre – faren med en række tjenestemedaljer på brystet.

49-årige Duckworth blev født i Thailand. Hendes mor er af kinesisk afstamning, hendes far var amerikaner, og hans side af familien har tjent det amerikanske militær siden revolutionen.
Da Duckworth var udsendt til Irak i 2004 som helikopterpilot, blev hendes helikopter skudt ned, og hendes skader medførte, at hun fik amputeret hele sit højre ben og halvdelen af sit venstre.

I 2013 skrev hun historie, da hun blev den første kvindelige, handicappede krigsveteran i Kongressen og den første asiatiske-amerikanske kvinde, som Illinois har valgt ind i Repræsentanternes hus. I dag er Duckworth den første senator, som er født i Thailand. Derudover har Illinois kun en enkelt gang tidligere haft en kvindelig senator. Så man kan roligt sige, at Duckworth har brudt igennem det famøse glasloft.

Som demokrat havde Duckworth selvfølgelig helst set, at Hillary Clinton havde vundet præsidentvalget, og hun har flere gange langet ud efter Donald Trump – også da han endnu var kandidat til posten. Ved et vælgermøde i Virginia kom en veteran op til Trump på scenen og overrakte ham en Purple Heart-medalje, som man kun modtager, hvis man er blevet såret i kamp for det amerikanske forsvar. ”Jeg har altid gerne ville have en Purple Heart-medalje. Det her var en meget nemmere måde at få den på,” udtalte Trump. Duckworth var ikke sen til at reagere. Hun lagde et billede på Twitter af sig selv liggende på hospitalet med en medalje på sin hospitalstrøje. Til billedet skrev hun: ”Sådan her ser man normalt ud, når man får tildelt en Purple Heart-medalje. Der er intet let ved det.”

I forlængelse af sin baggrund i militæret har Duckworth især arbejdet for krigsveteranerne i sin tid i Repræsentanternes Hus. Hun har været med til at fremsætte og gennemføre lovgivningen, Clay Hunt Act, der skulle begrænse antallet af selvmord blandt soldater og krigsveteraner ved at give dem bedre adgang til psykiatrisk behandling.

Men Tammy Duckworth har også beskæftiget sig med emner, der ikke har noget med forsvaret at gøre. En af de sager, hun har profileret sig på, er et lovforslag, der skulle sørge for, at alle lufthavne indretter særlige rum, hvor rejsende mødre kan amme eller malke ud. Duckworth opdagede behovet, da hun som nybagt mor rejste frem og tilbage mellem sit hjem i Illinois og Kongressen i Washington D.C. De såkaldte ”lactation rooms” blev påbudt de fleste arbejdspladser under Obamacare, men Duckworths lovforslag mødte ikke tilstrækkelig opbakning.

Duckworth har som medlem af Kongressen også arbejdet på at gøre det billigere at tage en videregående uddannelse, at sikre rent og blyfrit drikkevand til alle amerikanere og at skabe vækst ved at støtte nye iværksættere. Alt sammen noget Duckworth har lovet at arbejde videre med som senator. Hun er med sin personlige baggrund en sikker rollemodel og fortaler for immigranter, kvinder, krigsveteraner, handicappede og den økonomisk trængte middelklasse. Hun repræsenterer fremtidens demokrat, der formentlig kan appellere til dele af den såkaldte regnbuekoalition, der stemte på Barack Obama i sin tid.

Illinois’ nye senator er blevet nævnt af flere amerikanske medier som en mulig præsidentkandidat, der kan tage kampen op med Donald Trump i 2020. Dog er hun ikke det mest sandsynlige bud på listen over Demokraternes præsidentemner – der er andre mere oplagte. Men under alle omstændigheder kan vi godt regne med, at Duckworth er en senator, som vi nok skal høre mere til fremover.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen