Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

‘That’s good news, people’

Det var en både selvsikker og kampklar Barack Obama, der i nat dansk tid holdt sin ‘State Of The Union’-tale. For selv om det bliver op ad bakke i modvind de næste to år, så har præsidenten ikke tænkt sig hverken at give op eller lade sig kue. Tværtimod, lød budskabet fra talerstolen i nat

‘Jeg har ført min sidste kampagne,’ lød det i nat fra talerstolen, da præsident Obama, traditionen tro holdt sin årlige ‘State Of The Union’-tale.
Længere i sin sætning, nåede præsident Obama ikke, før flere republikanere begyndte at klappe. Enkelte begyndte at grine. Hvorefter præsidenten kiggede i den retning, hvor klapsalverne kom fra, og spontant svarede igen:
‘I know, because I won both of them!’ til stor jubel for hans partifæller.
I det hele taget var det en selvsikker og kampklar præsident Obama, der i nat dansk tid aflagde årsrapport om nationens tilstand. En præsident, der var kommet til Capitol Hill for at vise, at han fortsat ville noget med sit embede og at han på ingen måde havde tænkt sig at lade sig kue, selv om Republikanerne nu har flertallet i begge Kongressens kamre.

Tværtimod var meldingen fra talerstolen klar: ‘Jeg vil gerne arbejde sammen med jer, men hvis ikke I gider, så kører jeg videre uden jer. Og tro ikke for så meget som et kort øjeblik, at jeg har tænkt mig at underskrive love, jeg ikke er enig i. For så vil I se mig nedlægge veto øjeblikkeligt.’

Det går ufatteligt godt
Helt som forventet fremhævede Obama de gode takter, amerikansk økonomi i den seneste tid har vist, nøjagtig som han fremhævede den faldende ledighed. Obamacares succes fik også et par pæne ord med på vejen, også helt efter planen.
At talen desuden rummede en vision om at sænke skatten for middelklassen, ønsket om gratis videregående uddannelse og ambitiøs klimapolitik var ligeledes ventet. De to første temaer havde Obama-lejren lækket forud for talen, og klimapolitikken har været et centralt tema i begge præsidentens indsættelsestaler, så hvis der skal ske noget på den front, er det ved at være sidste udkald for præsidenten.

Det er imidlertid tvivlsomt, hvor meget af Obamas politik, der kan gå fra vision til virkelighed i løbet af det kommende år. Republikanerne er alt andet end begejstrede for de planer, Obama har fremlagt, og derfor skal vi næppe forvente at en strøm af tværpolitisk lovgivning strømme ud fra Washington D.C. i det kommende år.
Præsident Obamas vigtigste opgave i nat var at sende klare signaler om ledelse, visioner og handlekraft. Og det må man sige at han lykkedes med. Han havde smidt fløjlshandskerne og gik indtog talerstolen som var det en boksering. Selvsikker, skarp og kampklar.

De sidste par måneder, siden Demokraternes massive nederlag ved midtvejsvalget, har det været netop denne stil, Obama har lagt for dagen. Og det har indtil videre givet pote. Hans approval ratings er steget og selv om der stadig er et godt stykke vej til gammel styrke, så vi i nat glimt af den Obama, der i sin tid tog verden og Amerika med storm. Selvsikker, skarp og kampklar.

Til kamp for middelklassen
2015 bliver endnu et år med adskillige politiske sammenstød mellem Demokraterne og Republikanerne. Men med sin tale i nat fik præsidenten signaleret, at han i hvert fald ikke har tænkt sig at læne sig tilbage og lade sig kue. Set i det lys, var talen i nat en succes for Obama.
Udfordringen for ham er dog fortsat, at få middelklassen til at mærke, at det rent faktisk går godt i Amerika i øjeblikket. Lige nu er Obamas problem, at hans vælgere endnu har til gode at opleve fremgangen i deres egen dagligdag. Det skal han have lavet om på i løbet af det kommende år.
For som præsidenten ganske rigtigt sagde det i sin tale i nat, så er Amerika tilbage på rette spor efter krisen. Der er mange ting, der går i den rigtige retning for USA i øjeblikket. Og som præsidenten også meget præcist udtrykte det:
‘That’s good news, people!’
Men middelklassen skal kunne mærke at det går bedre i USA. Og det kan de ikke rigtig i øjeblikket. Det ved Obama godt. Og med talen i nat signalerede ham klart og tydeligt, at netop dette, står øverst på hans politiske prioritetsliste i det kommende år. Hvorvidt det så lykkes, det er en ganske anden sag. Men med talen i nat, har præsidenten i hvert fald bragt bolden i spil. Og sendt et klart signal om, at han er klar til kamp. Selv om det næppe kommer til at gå stille for sig.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen