Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

The Donald – Republikanernes hovedpine

Donald Trump har ramt en nerve i en nation, der er sick and tired of Washington. Han er på kort tid faret næsten lodret opad i meningsmålingerne, der nu giver ham hver fjerde stemme. Men succesen er kun midlertidig. Det håber det republikanske etablissement i hvert fald, for de er ikke begejstrede for den kontroversielle præsidentkandidat, som truer med et sololøb, hvis ikke han bliver partiets nominerede.

Af Katrine Jo Andersen

NEW YORK: Der er hedebølge i New York. Solen er for længst gået ned, men den fugtige varme hænger stædigt ved. Fanerne i loftet forsøger forgæves at nedkøle det overfyldte og trængte baglokale på The Village Pourhouse – en ærkeamerikansk sportsbar i byens East Village-kvarter.

Men det er ikke det traditionelle klientel af halvfede mænd med collegekasketter, der i aften besøger baren. Det er derimod medlemmer af New York Young Republican Club. Habitklædte og velfriserede unge mænd med store armbåndsure naglet til håndleddene.

De er kommet for at se de 10 mest populære republikanske præsidentkandidater ud af i alt 17 opstillede. Og så er de kommet for at se Donald Trump – milliardæren, provokatøren, egoet. Og republikanernes store hovedpine.
”Trump tager al opmærksomheden. Det er en skandale, for vi har så mange kvalificerede kandidater med i feltet i år, som slet ikke bliver hørt”, siger Tom Stanford, som er jurastuderende og dunkende rød republikaner.
Donald John Trump annoncerede sit kandidatur den 16 juni, og i skrivende stund står han til at få hver fjerde stemme. Den tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, står til 13 procent af stemmerne, mens guvernør i Wisconsin, Scott Walker, står til 10 procent.

Truer med sololøb
De 10 kandidater entrerer scenen én efter én, som var de sportsstjerner – til stor hujen og trampen blandt publikum i baren. Langsomt forstummer snakken, og Fox News’ journalist Bret Baier, stiller åbningsspørgsmålet, som nu allerede er blevet berømt:
”Er der nogen på scenen, som er uvillig til at afgive et løfte om, at han vil støtte op den endelige republikanske kandidat, og som er uvillig til at love, at han ikke vil stille op som selvstændig kandidat?”
Donald Trump rækker hånden i vejret.

Baren brøler. Han er fandens god underholdning, The Donald.
”Jeg bliver nødt til respektere den person, der vinder løbet. Men hvis jeg vinder nomineringen – og jeg fører med en hel del – så kan jeg garantere, at jeg ikke stiller op som selvstændig kandidat”, siger Donald Trump.
Store dele af det republikanske parti har været fjendtlige over for Donald Trump fra begyndelsen. Han er blevet kaldt for en klovn, en bedrager og en joke. Men faktisk gør elitens had ham blot stærkere. Og fornærmelserne rammer ikke blot ham, men også hans vælgere –vælgere som kunne svigte partiet, hvis Trump stiller op som selvstændig kandidat: Det konservative bagland frygter, at en selvstændig kampagne ville kunne stjæle 5-6 procent af stemmerne, og dermed reelt give sejren til Hillary Clinton.

En straight talker
Efter Mitt Romneys nederlag i 2012 lovede republikanerne en anden tilgang til kandidatræset. Fremover måtte det ikke være useriøse kandidater, som dominerede overskrifterne. 2016-løbet skulle være en velsmurt maskine, der professionelt og udramatisk skulle bane vejen for Bush Den Tredje.

Det er mildest talt ikke gået, som partiet havde håbet med opstillede karakterer som Donald Trump, Mike Huckabee og Chris Christie.

Men Donald Trump er ikke bare en komisk figur. Han siger det, amerikanerne vil høre. Han er en straight talker. En no bullshit kind of guy. Eller som konkurrenten John Kasich udtrykker det under debatten:
”Donald Trump rammer en nerve i dette land. Det gør han. Han rammer en nerve. Folk er frustrerede, de er trætte, de synes ikke, at regeringen arbejder for dem. Folk som vil skrue ned for Donald Trump begår en fejl”.

Amerikanernes tillid til Washington er nemlig historisk lav. Ifølge Pew Research Center har kun hver fjerde amerikaner tillid til regeringen, og kun hver tredje er tilfreds med regeringens arbejde.
For mange amerikanske vælgere er Donald Trump modgiften på Washingtons kynisme og elitære teknokrati. Og vigtigst af alt: Trump er ikke en del af den politiske klasse.
”Donald Trump fører, fordi han er anderledes. Han er ikke en del af Washington. Men hans popularitet vil falde over tid. Folk bliver trætte af at høre på ham”, siger Kevin, der ikke vil have sit efternavn frem.

Han er mødt op til debatten sammen med en kammerat. De støtter begge op om Jeb Bush, ”fordi han kommer fra en familie, der ved, hvordan man leder et land”. Kevin mener, at Trump skader partiet og tvinger de andre kandidater i en mere populistisk retning:
”De bliver nødt til at ty til ekstremer for at få opmærksomhed. Lindsey Graham smadrede sin telefon med et baseballbat, efter at Trump offentliggjorde hans telefonnummer. Kandidaterne tager imod enhver form for opmærksomhed, de kan få”.

Barens værtinder vimser rundt i korte denimshorts og har svært ved at følge med bestillingerne på burgere og Budweisere. Debatten fortsætter på skærmene, hvor Fox-journalisten Megyn Kelly er ved at grille Donald Trump:
”Hr. Trump, en af de ting, folk elsker ved dig, er, at du taler frit fra hjertet og ikke bruger et politiker-filter. Men det har sine bagsider. Du har kaldt kvinder, som du ikke kan lide, for fede svin, hunde, dovne og ulækre dyr…”

”…Det var kun Rosie O’Donell”, afbryder Trump.
Men Kelly sætter ham på plads:
”Nej, det gælder flere kvinder. Din Twitter-konto rummer flere nedsættende kommentarer om kvinder. Du har sagt til en deltager i Celebrity Apprentice, at det ville være et smukt syn at se hende på alle fire. Lyder det som en mand, vi skal vælge som præsident? Og hvordan vil du besvare Hillary Clintons anklage om, at du er en del af krigen mod kvinder?”.

Trump svarer med sædvanlig selvsikker arrogance:
”Det store problem, dette land har, er, at vi er for politisk korrekte. (…) Jeg har ærlig talt ikke tid til politisk korrekthed. Og dette land har heller ikke tid til politisk korrekthed”.
Donald Trump angriber hvem som helst: politiske modstandere, politiske medspillere, kvinder, udlændinge og immigranter, alle står for skud. Trump har flere gange påstået, at den mexicanske regering bevidst sender kriminelle voldtægtsmænd og narkotikasmuglere over grænsen til USA. Og den påstand står han ved i aften:
”Faktum er, at kriminalitet og stoffer flyder over grænsen. (…) Vi bliver nødt til at bygge en mur, og vi bliver nødt til at bygge den hurtigt. Men jeg har ikke noget imod at lave en stor, smuk dør i muren, så folk kan komme ind legalt”.

Det er udtalelser som disse, der har fået en række partifæller til at kritisere Trump offentligt, samt fået flere store virksomheder til at bryde deres samarbejde med forretningsmanden.

Donald Trumps udtalelser er farlige for det republikanske parti, der traditionelt set har haft svært ved at tiltrække kvindelige vælgere og latinamerikanske vælgere. Og især de latinamerikanske stemmer bliver kun vigtigere fremover: Frem mod 2030 vil latinoer udgøre halvdelen af alle nye stemmeberettiget.

Det republikanske etablissement håber derfor, at Donald Trump vil træde tilbage.

Men The Donald finansierer selv sin kampagne, og ejendomsmogulen er ifølge erhvervsmagasinet Forbes god for omkring 30 milliarder kroner – så han kan blive ved, lige så længe han synes, det er sjovt.

De republikanske kandidater mødes igen til tv-debat den 16. september i Californien. Først i oktober afholder Demokraterne deres første debat. Republikanernes har planlagt i alt 11 tv-debatter, mens Demokraterne har annonceret i alt seks tv-debatter.

Written By

Katrine Jo Andersen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt fra San Francisco State University med fokus på amerikanske forhold. Forfatter til ‘Et Kvælertag, 13 Skud Og Et Hashtag’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mail: katrinejoandersen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen