Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Tid til bekymring

Den tredje og sidste tv-debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump blev den med mest politisk substans. Det blev dog samtidig også debatten, hvor Trump igen såede tvivl om, hvorvidt han vil anerkende et valgnederlag. En melding, der giver anledning til bekymring

WASHINGTON D.C.: Så nåede vi omsider til den. Den sidste af en lang række tv-debatter i 2016-valgkampen. Hvis man tager de mange primærdebatter med, har der i mere end et år været debatter på det ene af de store netværk mindst en gang om måneden.

Debatterne har undervejs både givet anledning til forundring og forbløffelse, undren og begejstring, hovedrysten og eftertanke. Ikke desto mindre fremkaldte den sidste debat i den lange række en følelse, som jeg personligt ikke har siddet tilbage med før, nemlig følelsen af bekymring. Måske var der allerede tilløb til det efter den anden af de tre debatter mellem Trump og Clinton, hvor tonen var rå, barsk og uforsonlig. Men når jeg alligevel sidder tilbage med følelsen af bekymring efter aftenens debat, så handler det ikke så meget om måden, Trump og Clinton talte om og til hinanden i aften. Det var stadig ikke pænt, men ikke helt så slemt som sidste debat. Trods alt.

Bekymringen skyldes et svar som Donald Trump gav. Spørgsmålet var ellers ret ligetil og burde have affødt det øjeblikkelige svar: ´Ja, naturligvis´ fra The Donald. For det er i sagens natur det svar, enhver politiker bør svare, når han eller hun bliver spurgt om, hvorvidt han eller hun vil acceptere vælgernes dom. Hvad end den dom betyder sejr eller nederlag. Men det ved vi fortsat ikke om Trump vil. I stedet lod han forstå, at han ville trække ´spændingen´ lidt endnu og først tage stilling, når han havde haft mulighed for at se på selve valgresultatet.

Som beskrevet i går her på Kongressen.com har Trumps beskyldninger om valgsvindel taget til i styrke den seneste tid. En kurs, der tester amerikanernes tillid til deres demokrati ganske gevaldigt. Og en kurs som flere fremtrædende politikere fra begge partier, heriblandt præsident Obama, har advaret imod. Med grund.
Men de advarsler ser Trump fortsat stort på. Og ved at så ny tvivl om, hvorvidt han vil acceptere et eventuelt nederlag den 8. november, bærer han nyt brænde til det i forvejen stærkt blussende bål.

Selve debatten var præget af en langt højere grad af politisk substans end de to foregående. Men nøjagtig som de to foregående debatter, vil den tredje og sidste næppe heller flytte det helt store i målingerne. Og det er dårligt nyt for Trump, der ifølge RealClearPolitics-snittet skal indhente godt syv procent nationalt i løbet af de næste par uger, hvis hans drøm om at blive USA´s næste præsident skal blive til virkelighed. Han havde med andre ord brug for den i politik så berømte game changer. Men den udeblev nok engang.

Derfor er status efter den tredje og sidste tv-debat mellem Donald Trump og Hillary Clinton fortsat, at pilen peger i Demokraternes retning den 8. november.

Status er samtidig, at Trump fortsætter sin farlige færd med at så tvivl om selve valghandlingens legitimitet og tøver med at ville anerkende et eventuelt nederlag. En kurs, der må siges at være ganske bekymrende på det amerikanske demokratis vegne. Både på den korte og den længere bane.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen