Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Tid til præsidentens årsrapport om Amerika

Natten til onsdag dansk tid går Trump på talerstolen i Kongressen for at holde den årlige State Of The Union-tale. En tale, hvor Trump formentlig både vil fremhæve egne fortræffeligheder og lange ud efter Demokraterne

Når Donald Trump i nat dansk tid går på talerstolen foran en samlet kongres på Capitol Hill for at holde sin årlige tale om Amerikas tilstand vil en hel del ting være givet på forhånd.

Trump kommer til at tale om økonomien. Den amerikanske økonomi har det godt i øjeblikket. Det har den faktisk haft et stykke tid nu, hvilket Trump vil fremhæve som værende resultatet af hans politik det forgangne år. Den udlægning vil blive mødt med en del kritik, både fra Demokraterne og fra flere økonomiske analytikere. Men det kan Trump være ligeglad med. Så længe han i sin tale kan kommunikere til sin base, at økonomien er i fremgang takket være ham, er det omtrent det eneste, der betyder noget for ham. Derfor vil han også køre benhårdt på den dagsorden ud fra argumentet om, at han nu er ved at gøre Amerika ‘great again’.

Det samme komme til at gøre sig gældende, når Trump adresserer et andet vigtigt emne, nemlig ledigheden. I skrivende stund er ledigheden helt nede på 4,1 procent, hvilket Trump vil fremhæve som værende hans fortjeneste. Igen vil der nok være et par kritiske røster som vil hævde, at det ikke helt forholder sig sådan, men igen kan Trump værende ganske bedøvende ligeglad. Han lovede sine vælgere nye arbejdspladser hjemme i Amerika og det er der kommet. At der så er nogen, der vil mene, at de ikke er kommet på grund af ham, der betyder ikke så meget for ham. Han er præsidenten, ergo kan han tage æren for de gode resultater. Og det her er et budskab, der i sandhed tager kegler hos hans base og som passer perfekt ind i hans ‘make America great again’-prisme.

Så er der skattereformen, der blev vedtaget kort før jul. Den vil uden tvivl også blive fremhævet som den store sejr, den også var for Republikanerne og for Trump selv. Det er sandsynligt at Trump vil fremhæve et eksempel på en virksomhed, der nu rykker arbejdspladser hjem til USA i kølvandet på den sænkede selskabsskat. Det kunne meget vel tænkes at være Apple, han her vil fremhæve. 20.000 nye Apple-job kommer til USA nu, hvilket betyder flere amerikanere i arbejde og flere skattepenge i statskassen. Mon ikke også, at dette vil blive fremhævet som en del af måden, Trump og hans administration gør Amerika ‘great again’? Det virker sandsynligt.

Så er der udenrigsfronten. Her vil Trump fremhæve at han har genskabt international respekt om USA efter årene med Obama. Det vil få Demokraterne til at ryste på hovedet, det vil formentlig også få en del rundt om i verden til at ryste på hovedet, men Trumps base vil elske det. De vil elske at høre, hvordan han har skruet bissen på over for Nordkorea og Iran, hvordan han har flyttet USA i spørgsmålet om frihandelsaftaler og i klimapolitikken. Det tager kegler blandt den trofaste vælgerskare – og Trump ved det. Derfor kommer han også til at give den fuld gas på den front. På samme måde vil vi også se en præsident Trump, der hylder det amerikanske militær, veteranerne, politiet og alle, der er med til at holde Amerika trygt og sikkert.

Den ubekendte faktor er, hvordan han har tænkt sig at håndtere spørgsmålet om government shutdown og immigrations reformen. Det er ikke nogen hemmelighed, at bølgerne gik ganske højt i forbindelse med forhandlingerne, der til slut førte til tre dages shutdown i forbindelse med Trumps et års jubilæum som præsident. Og Trump og hans folk har ikke forsømt mange lejligheder siden til at kritisere Demokraterne og Senatets demokratiske leder, Chuck Schumer i særdeleshed.

Spørgsmålet er hvad Trump har tænkt sig at gøre i nattens tale. Vil han fortsætte kritikken af Demokraterne eller vil han forsøge en mere forsonende og konstruktiv tone? Det sidste vil nok ikke være uklogt, set i det lys at den midlertidige forlængelse af budgetaftalen, udløber torsdag den 8. februar. Det vil med andre ord sige, at vi står med hele shutdown balladen igen om godt en uge, hvis parterne ikke finder en eller anden form for fælles fodslag på immigrations området. Hvordan det skal ske, er lige nu vanskeligt at se for sig. Og så meget desto mere spændende bliver det også at se, hvordan Trump vælger at håndtere lige netop det spørgsmål i sin tale.

Meget er altså allerede givet omkring præsidentens State Of The Union-tale på indholdssiden. Ligesom en del også allerede er givet omkring modtagelsen af talen efterfølgende. Som så ofte før med Trump vil det være sandsynligt at basen vil elske talen, mens den øvrige del af Amerika vil ryste på hovedet. Både over talens indhold og præsidenten. Sådan har det været lige fra det øjeblik Trump tiltrådte for godt et år siden. Og derfor ville det være mærkeligt, hvis ikke det også var tilfældet i kølvandet på præsidentens årsrapport om Amerika.

Du kan læse meget mere om State Of The Union-talen de kommende dage her på Kongressen.com

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen