Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Tillerson i konflikt med Det Hvide Hus – Ivanka til FN?

Rex Tillerson har i længere tid været i modsætningsforhold præsident Trump på en række politik-områder. Derfor har rygter om hans udskiftning floreret i flere måneder snart. Samtidig er han upopulær i et handlingslammet State Department. Nyeste rygte er, at han kunne blive udskiftet med FN-ambassadør Nikki Haley, som kunne blive udskiftet med Ivanka Trump i et forsøg på at få hende og hendes mand væk fra Washington D.C.

Der har i flere måneder efterhånden været rygter om at udenrigsminister Rex Tillerson stod over for en fyring. Han har på en række punkter stået i modsætning til præsident Trump – bl.a. spørgsmålet om hvorvidt Iran levede op til kravene i aftalen om landets atomprogram. Her understregede Tillerson, at Iran rent faktisk levede op til aftalen, mens præsidenten ønskede at ophæve aftalen. Dette er blot ét af de områder, hvor udenrigsministeren har raget uklar med præsidenten. Det har resulteret i at Tillerson står isoleret i forhold til Det Hvide Hus. Den konflikt har nu nået det punkt, hvor udenrigsministeren har forbudt højtstående ansatte i State Department at deltage i en stor international konference i Indien, som USA faktisk er medarrangør af. Forbuddet kommer ifølge kilder i State Department og Det Hvide Hus, fordi Ivanka Trump er sat i spidsen for den amerikanske delegation, og Tillerson ønsker ikke at styrke hendes internationale status ved at deltage med højtstående personer fra State Department.

Ingen opbakning til Ivanka Trump

I denne uge afholdes den store internationale konference ”Global Entrepreneurship Summits” i Indien under overskriften “Women First, Prosperity for All”. Konferencen bringer folk sammen fra hele verden, og arrangeres af de indiske myndigheder i samarbejde med det amerikanske State Department.

I år er der det særlige, at den amerikanske delegation ledes af præsident Trumps datter Ivanka. Hun har slået sig op på en agenda om bedre vilkår for kvinder på arbejdsmarkedet og støtte til kvindelige entreprenører over hele verden. Derfor er det selvfølgelig oplagt for administrationen at sende hende afsted. Siden hendes far blev præsident, har Ivanka deltaget i en række konferencer med samme fokus, og man forsøger givetvis fra Det Hvide Hus’ side at styrke hendes internationale profil på området. Men det memorandum er ikke nået til Tillerson – eller det er det måske netop. Udenrigsministeren har i hvert fald ifølge amerikanske medier beordret, at ingen højtstående embedsmænd fra State Department må deltage i konferencen. Man ønsker simpelthen ikke understøtte billedet af Ivanka som en troværdig spiller på den internationale scene.
Alle beslutninger om deltagelse fra State Departments side skal godkendes af Tillerson selv.

Konflikten mellem udenrigsministeren og Det Hvide Hus er altså nået et punkt, hvor Tillerson ikke ønsker at gøre noget, som kan øge Ivankas troværdighed internationalt. Ligeledes er det ifølge kilder, en måde for udenrigsministeren at give igen efter gentagende sammenstød med Ivanka og hendes mand Jared Kushner.

Udskiftning af Tillerson?

Det unge par spiller ifølge nye rygter en central rolle i en potentiel rokade i Trump-administrationen. Rygter om en fyring af Tillerson har floreret i flere måneder snart. Det hjalp bestemt ikke, da historier i medier kom frem om at Tillerson havde kaldt præsidenten ”a f*cking moron” (national sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster har angiveligt kaldt præsidenten en idiot ”with the intelligence of a kindergartener”).
Rygterne om en fyring har været intense, at Tillerson til en højst usædvanlig pressekonference afviste, at han var på vej ud af administrationen.

Som vi har skrevet om før her på Kongressen.com, så er FN-ambassadør Nikki Haley et bud på en afløser for Tillerson i State Department. Hun har overraskende nok formået at markere sig som en central spiller i Trumps udenrigspolitik, trods forventningen om at hun ville blive isoleret i New York. Et andet navn som nævnes i denne forbindelse er Mike Pompeo – den nuværende direktør for CIA.

Men hvem skulle dog så afløse Haley? Her kommer Ivanka og Jared ind i billedet. Præsidentdatteren har tilsyneladende været under overvejelse som ny FN-ambassadør som erstatning for Haley, som så kunne komme til Washington D.C.
Det ville give en erstatning til den populære FN-ambassadør, men det ville også give anledning til at få Ivanka og Jared ud af Washington D.C. Præsidentens svigersøn havde i mange måneder en enormt omfattende jobbeskrivelse som f.eks. at sikre fred mellem Israel og Palæstina, reformere det amerikanske juridiske system og veteran-administrationen – og meget andet. I disse tider er hans portfolio dog skrumpet gevaldigt, og hans status og indflydelse i Det Hvide Hus er markant mindre end tidligere.

Den dalende indflydelse skyldes politiske nederlag i de interne magtkampe, en ny stabschef som ikke kan se formålet med Jareds store magt og det faktum at svigersønnen er i søgelyset hos den særlige undersøger Robert Mueller for kontakter til Rusland. Alt dette gør at Jared ikke længere har den magt han havde tidligere, og man leder derfor efter måder at få parret ud af hovedstaden. Et job i FN til præsidentdatteren ville sikre dette.

Vi skal dog huske, at selv om Ivanka blev nomineret til posten, så ville hun skulle godkendes af Senatet. Hvorvidt dette ville ske er et svært spørgsmål. Ville republikanerne stille sig bag nomineringen og eventuel udnævnelse til en af de mest fremtrædende poster i amerikansk udenrigspolitik af et af præsidentens tætte familiemedlemmer.

Et presset State Department

Der er dog ikke noget hjælp at hente for den trængte udenrigsminister, når han kommer hjem til State Department. Her har Tillerson iværksat reformer, som skal strømline processen med at udarbejde og udføre amerikansk udenrigspolitik. Det betyder i øjeblikket, at Tillerson har koncentreret kontrollen hos en lille gruppe af rådgivere, alt imens karrierediplomater og rådgivere forsvinder i store tal fra State Department. Ud over den ”frivillige” afgang fra ministeriet i disse tider, så lægger Tillerson op til, at 2.000 medarbejdere skal fyres som del af hans effektiviseringsarbejde. Nedskæringer som selvfølgelig ikke øger populariteten hos de ansatte.
Samtidig er udenrigsministeren langt mere fokuseret på daglige ting i ministeriet, og dermed bliver planlægningen af de store linjer i amerikansk udenrigspolitik under præsident Trump overladt til – ingen.

Det er selvfølgelig et kæmpe problem i en administration, som i forvejen lægger op til massive nedskæringer på State Department for at flytte pengene over til Pentagon. At udenrigsministeren tilsyneladende står isoleret i kampene med de øvrige af præsidentens rådgivere og ikke arbejder på retningen for udenrigspolitikken, men i stedet fokuserer på daglige petitesser, hjælper bestemt ikke på State Departments problemer.

En udskiftning af Rex Tillerson er langt fra usandsynlig, men om han bliver udskiftet med Haley som skulle afløses af Ivanka er dog mere usandsynlig – men en interessant tanke.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen