Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

To kvinder skriver historie ved Ranger School

Det er en historisk tid i det amerikanske militær. For første gang nogensinde har to kvinder bestået den krævende Ranger School. Nu lader det til at andre barrierer vil blive nedbrydt, og vi kan måske snart se frem til en virkelighedens G.I. Jane. Næste uddannelse som vil tillade kvinder lader nem til at være den berømte Navy SEAL uddannelse.

Mandag var en historisk dag, da Pentagon kunne annoncere at der på fredag, for første gang nogensinde, vil være to kvinder blandt modtagerne af det eftertragtede sorte og gule Ranger mærke. Ranger-uddannelsen er en af de hårdeste uddannelser som den amerikanske hær har at byde på.

Deres gennemførsel af uddannelsen er den foreløbige kulmination på Obama-administrationens indsats for at åbne alle stillinger i det amerikanske militær for kvinder. En proces som begyndte i januar 2013, da man tillod kvinder at gøre tjeneste i kampenheder.

Ranger-uddannelsen er som sagt en af de hårdeste som den amerikanske hær kan tilbyde. Man bliver reelt uddannet til at være den ultimative infanterist. I modsætning til andre specialstyrker så er en Ranger ikke uddannet til nødvendigvis at skulle holde sig skjult under operationer. Når en Ranger-enhed angriber, så er man ikke i tvivl. Den bedste sammenligning er at andre specialstyrker skal du helst ikke opdage går gennem døren og ud igen – en Ranger vil sparke døren ned og indgå i en intens ildkamp. Kort sagt, de er mindre diskrete.

Der har været meget debat om man var nødt til at sænke kravene for at bestå Ranger-uddannelsen, simpelthen for at sikre at kvinder kunne komme igennem. Det har ikke været tilfældet, kravene har været de samme som de hele tiden har været, nu har kvinder blot haft mulighed for at nå dem. Indtil nu har det været på forsøgsbasis, men det ser ud til at kunne blive mere permanent og udbredt blandt specialstyrkerne.

Hærens G.I. Jane(s)
Hvem er så disse to ret imponerende kvinder? Da nyheden brød mandag var beskeden fra Pentagon, at man gerne så at de to kvinder forblev anonyme. Det holdt lige under 24 timer, inden blandt andre Washington Post kunne fortælle hvem kvinderne er.

Første kvinde er kaptajn Kristen Griest, til dagligt del af militærpolitiet. Den anden kvinde er premierløjtnant Shaye Haver, som til dagligt flyver Apache-helikoptere. Begge kvinder er uddannede fra militærakademiet West Point i henholdsvis 2011 og 2012, og begyndte på Ranger-uddannelsen i april sammen med 17 andre kvinder og 380 mænd. Af dem vil de to kvinder og 94 mænd altså stå klar til ceremonien på fredag og få tildelt Ranger-mærket.

De 96 soldater har alle gennemgået Ranger-uddannelsens tre faser. Første fase er en utrolig fysisk krævende del af uddannelsen, som foregår ved Fort Benning, Georgia. På førstedagen af uddannelsen skal man kunne klare følgende krav: 49 armbøjninger på to minutter, 59 mavebøjninger på to minutter, seks kropshævninger efterfulgt af otte kilometers løb. Herefter går man så i gang med øvelser i vand. Resten af første fase er mere af det samme med stor fysisk belastning og tæt på ingen søvn. De to kvinder som på fredag bliver færdige på Ranger School, samt en tredje kvinde, bestod denne fase i tredje forsøg. Proceduren er at der er mulighed for at tage en fase om, hvis det anslås at det soldaten dumper på, kan rettes op på stort set med det samme. Denne regel gælder begge køn. Det er faktisk ganske normalt at folk skal bruge mere end et forsøg på at bestå en given fase.

Andet trin i uddannelsen foregår i bjergene ved Dahlonega, Georgia hvor soldaterne lærer at begå sig i bjergrigt terræn. Denne fase bestod Griest og Haver, mens deres kvindelige kollega i øjeblikket er ved at tage denne fase om.
De sidste ti dage foregår i Floridas sumpe, hvor soldaterne udsætte for hårdt klima, manglende søvn og hård fysisk belastning. Denne fase bestod de to kvinder også i første forsøg. I år blev træningen i Florida en del mere dramatisk da en gruppe på 44 soldater måtte indlægges onsdag i sidste uge efter at være blevet ramt af lyn. Gruppen var i gang med at træne, hvad man skal gøre i tilfælde af tordenvejr, da de blev ramt af lyn. Alle blev udskrevet hurtigt.

En historisk dag på fredag
Rygterne begyndte allerede over weekenden at præsident Obama vil være at finde på podiet til fredagens ceremoni, hvor Griest og Haver får udleveret deres ”Ranger Tab”, det lille mærke som de nu kan sætte på venstre skulder af deres uniform.

At det på den måde kom frem at præsidenten ville være at finde til ceremonien, fik straks kritikere til at sige at der dermed ikke var nogen chance for at de to kvinder ikke ville bestå. Der var simpelthen nødt til at være kvinder ved ceremonien når præsident Obama kom, for ellers ville der ikke være nogen grund til hans tilstedeværelse. Der har aldrig tidligere været en amerikansk præsident med til en sådan ceremoni.

Hvad der dog er påfaldende er, at på trods af at kaptajn Griest og premierløjtnant Haver begge har bestået Ranger School, så kan de ikke blive medlemmer af Ranger-regimentet. Det er ganske normalt at folk som består Ranger School ikke optages i regimentet, men i stedet sendes tilbage til deres egne regimenter for at kunne bruge deres nye evner der. Men situationen er den, at Ranger-regimentet simpelthen ikke er åbent for kvinder endnu. Uddannelsen, ja – regimentet, nej.

At åbne uddannelsen for kvinder har været et forsøg, og næste skridt vil være at værnscheferne over de næste måneder skal indgive deres anbefalinger, om hvorvidt man bør åbne alle uddannelser og jobs for kvinder. I øjeblikket er de flest amerikanske specialenheder fortsat lukkede for kvinder. Det forventes at værnscheferne vil indgive deres anbefalinger således at forsvarsminister Ashton Carter kan tage en beslutning omkring 1. januar.

Allerede mandag aften var chefen for den amerikanske flåde, admiral Jon Greenert ude og sige at han ikke så nogen grund til fortsat at have den berygtede Navy SEAL uddannelse lukket for kvinder. Det er den uddannelse som blev kendt i filmen ”G.I. Jane” hvor Demi Moore spiller en kvinde som på forsøgsbasis får lov til at gennemføre SEAL-uddannelsen. Det kan altså meget vel blive virkelighed, her 18 år efter filmen fik premiere.

Admiral Greenert argument er, at hvis kvinder kan bestå de hårde krav til aspiranterne, så ser han ikke nogen grund til at de ikke kan gøre tjeneste på lige fod med deres mandlige kolleger. De fysiske basiskrav på denne uddannelse er 500 meter svømning på 12 minutter og 30 sekunder, mindst 42 armbøjninger på to minutter (helst 100 som det så pænt står), mindst 50 mavebøjninger på to minutter (igen er 100 optimalt), seks kropshævninger og 2½ km. løb på 11 minutter.

Allerede efter de første uger stiger kravene voldsomt (f.eks. en minimumskrav på 70 armbøjninger i stedet for 42).
Som det ser ud nu er hæren, flåden og flyvevåbnet åbne for at tillade kvinder at gøre tjeneste i alle regimenter og opgaver i deres værn. Kun Marinekorpset lader til at stille sig imod, ved muligvis at søge om undtagelse for visse infanteristillinger i korpset. De vil dog have svært ved at sælge at kvinder ikke kan udføre de opgaver, når kvinder nu har gennemført Ranger-uddannelsen, og Navy SEAL-uddannelsen samt hæren Delta Force vil blive åbnet for kvinder.
Den diskussion kan følges hen over efteråret – sammen med alt det andet som sker i amerikansk politik. Uomtvisteligt er det at to virkelig seje kvinder vil være at finde i rækkerne af stolte nyuddannede Rangers på fredag.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen