Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Tre mand og en nominering

Spillet om hvem af de republikanske kandidater, der skal op mod – forventeligt – Hillary Clinton ved efterårets præsidentvalg er nu rykket ind i en ny fase efter primærvalget i South Carolina. Det er nu en kamp mellem tre mand – selv om der godt nok er fem tilbage – nattens vinder, Donald Trump, establishment-favoritten Marco Rubio og Tea Party-kongen Ted Cruz.

Udskilningsløbet om, hvem det republikanske parti sender i arenaen mod Hillary Clinton ved efterårets præsidentvalg spidser til. Efter nattens primærvalg i South Carolina står det nu klart at det ikke bliver den tidligere favorit, Jeb Bush, partiet stiller med. For efter en valgkamp, der stort set har været i vanskeligheder siden den startede, valgte Jeb i nat at trække stikket og lukke sin kampagne. Dermed står det nu klart, at USA ikke i denne omgang får sin tredje præsident Bush.

Det står også klart, at det ikke bliver Ben Carson, der bliver den republikanske kandidat. Det synes Carson ikke helt selv at have opdaget endnu. I hvert fald har han meddelt, at han fortsætter sin kampagne, trods endnu en sidsteplads. Og trods det faktum, at han heller ikke ved tirsdagens valg i Nevada har udsigt til sejr. At Carson fortsætter, nærmer sig det komiske. Det minder lidt om scenen fra Monty Python-filmen ‘The Holy Grail’, hvor den sorte ridder ligger tilbage på jorden uden arme og ben og til slut råber efter den hvide ridder: ‘Kom tilbage! Jeg kan stadig bide dig!’ Carsons kampagne har ingen fremtid og spørgsmålet er, hvor længe der går, før den erkendelse indfinder sig hos den pensionerede kirurg.

Den republikanske kandidat bliver næppe heller Ohios vellidte guvernør, John Kasich, der efter et fint New Hampshire fik et sløjt resultat i South Carolina. Han fortsætter sin kampagne, men ligner mest en mand, der fortsætter for at bringe sig selv i bedst mulige forhandlingsposition inden han på et tidspunkt melder sig under Rubios faner.

Nattens resultat betyder, at der nu reelt er tale om en kamp mellem tre mand – Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio. Helt som forventet vandt Trump en klar sejr i South Carolina, mens Rubio med et mulehår overhalede Ted Cruz og tog andenpladsen. Dermed er den samling, som den republikanske ledelse længe har sukket efter, kommet et lille skridt nærmere. For det står nu klart, at det er Marco Rubio, det republikanske establishment skal samles om. Og manden, der skal tage den store afsluttende kamp internt med Donald Trump og Ted Cruz. Her ser Trump i skrivende stund ud til at være stærkere end Cruz. I hvert fald må det give anledning til skuffelse hos Cruz at han ikke leverede et bedre resultat i South Carolina end tilfældet var. Derfor er det ikke utænkeligt, at det ender i en Trump vs. Rubio dyst om partinomineringen.

Denne dyst kan meget vel blive en langvarig en af slagsen. For Trump har med sejrene i New Hampshire og South Carolina så meget medvind, at Rubio og the establishment skal spille op til deres bedste og satse på at have længere holdbarhed end Trump, hvis missionen skal lykkes. Og Trump, ja, han giver sig næppe uden kamp, så der er næppe nogen tvivl om, at vi i den kommende tid vil se en intens og barsk primærvalgkamp i det republikanske parti.

Hos Demokraterne kan Hillary Clinton ånde lettet op efter nattens caucus i Nevada. Som målingerne i de seneste dage havde indikeret, blev der tale om en Clinton-sejr, om end den ikke blev helt så stor, som den tidligere udenrigsminister kunne have ønsket det. Men at hun trods alt hev sejren hjem, er vigtig i den fremadrettede fortælling for Hillary. Ikke mindst fordi hun står til en klar sejr ved næste weekends demokratiske primærvalg i South Carolina og dermed kan bygge noget momentum op frem mod Super Tuesday. Samtidig fik hun med sejren bremset en smule af Sanders momentum, og må derfor fortsat siges at være favorit til at vinde den demokratiske nominering.

Status efter weekendens republikanske primærvalg i South Carolina og Demokraternes caucus i Nevada er således, at vinderen af den republikanske nominering skal findes mellem Donald Trump, Marco Rubio og Ted Cruz, mens den demokratiske modstander med al sandsynlighed hedder Hillary Clinton.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen