Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Trevor Noah og den tunge Daily Show arv

Værten på The Daily Show, Trevor Noah, gæster i aften København. I godt to et halvt år har han stået i spidsen for programmet, der ellers var uløseligt forbundet med forgængeren i værtsstolen, Jon Stewart. Men med tiden har Noah formået at løfte den tunge Daily Show arv og gjort programmet til sit eget.

Trevor Noah var ikke førstevalget til jobbet som vært på The Daily Show. Han var heller ikke andetvalget. Måske var han heller ikke tredjevalget. Præcist hvor på kandidatlisten, han i sin befandt sig, da Jon Stewart skulle afløses på The Daily Show, er aldrig blevet helt klart.
De færreste kendte Trevor Noah tilbage i 2015, da nyheden om at han var Jon Stewarts afløser, breakede. Han havde været med i ganske få af programmerne inden og udnævnelsen mødte hurtigt kritik fra flere sider. Hvorfor havde man ikke givet det til et af de store, etablerede navne i comedy verden? Amy Schumer eksempelvis? Det viste sig, at det havde man prøvet, men hun havde takket nej.

Det var store sko, der skulle fyldes ud, da den mangeårige vært, Jon Stewart, meldte ud, at han forlod programmet og havde sin sidste dag bag skrivebordet den 6. august 2015. Stewart havde i løbet af årene udviklet sig til en magtfaktor ikke bare i comedy men også i politiske kredse. For mange, især unge, var The Daily Show den primære nyhedskilde hvad politik angik. Derfor ville det blive så godt som umuligt at fylde skoene ud efter Stewart.

Alle ville sammenligne afløseren med Stewart, alle ville tænke: ‘Bare Stewart kom tilbage!’

Jeg indrømmer gerne, at jeg heller ikke selv havde særlig store forventninger til Trevor Noah, da han tog over efter Stewart først på efteråret 2015. Som så mange andre, kendte jeg ikke meget til ham og jeg havde håbet, at det ville blive en af korrespondenterne på Stewarts team, Jordan Klepper, der skulle afløse Stewart.

Men sådan blev det ikke. Og i stedet var det den blot 31-årige Noah, der satte sig til rette bag skrivebordet i det nyombyggede Daily Show studie og erklærede, at han havde tænkt sig at fortsætte Jon Stewarts kamp mod bullshit.

Programmet var ikke mange minutter gammelt, før jeg var på vej til at nå hen til en erkendelse omkring Stewarts afløser: ‘Manden var (og er fortsat) hamrende morsom!’ Hans joke var lige til kanten og blev leveret på en skarp og overbevisende måde. Jeg kan huske, at jeg flere gange undervejs tænkte: ‘Det fungerer sgu meget godt, det her.’

Og indrømmet igen, det var ikke lige det, jeg havde troet, at jeg ville tænke. Men hatten af for Noah, der virkelig gik til stålet fra første færd.

Cirka to et halvt år er gået, siden nu 34-årige Trevor Noah overtog The Daily Show. Og selv om det i sin tid lød som værende en næsten umulig opgave i sin tid, så har han formået at løfte arven efter Jon Stewart og har sågar formået at gøre The Daily Show til sit eget men stadig være tro mod programmets udgangspunkt. Det er ganske godt gået af den sydafrikanske komiker.

I aften står Trevor Noah så på scenen i København, nærmere bestemt i Forum, hvor han, nøjagtig som i The Daily Show, vil spidde samtiden satirisk, krydret med oplevelser og erfaringer fra hans eget liv.

Og netop Noahs egen historie har været i fokus det seneste års penge i kølvandet på udgivelsen er bogen ‘Born A Crime’. En aldeles fremragende, tankevækkende og morsom bog om Noahs opvækst i et apartheid splittet Sydafrika og hans vej ind på comedyens største scener. Bogen høstede fuldt fortjent masser af anmelderros og var med til at øge kendskabet til den på det tidspunkt stadig ganske nye vært på The Daily Show.

Det er med andre ord en mand, der havde hårde odds imod sig, da han påtog sig den nærmest umulige opgave at afløse Jon Stewart som vært på The Daily Show, men som formåede at løfte arven.

Der er derfor grund til at forvente, at hans show i Forum bliver både tankevækkende, reflekteret og underholdende. Nøjagtig som når Noah i løbet af ugen er at finde bag skrivebordet på Comedy Central og sidst på aftenen byder velkommen med ordene:
‘Welcome to The Daily Show. My name is Trevor Noah!’

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen