Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Fem år med Obama

Troen på Obamas nye begyndelse er falmet i Mellemøsten

Forventningerne i Mellemøsten var store, da præsident Obama som ny præsident talte om en ny begyndelse i relationen mellem USA og Mellemøsten efter otte år med George W. Bush. Status efter fem år er dog, at forventningerne er blevet til frustration og skuffelse

I juni 2009 formulerede præsident Barack Obama fra en talerstol på Kairo Universitet USA’s nye politiske linje over for den muslimske verden. Efter otte år domineret af George W. Bushs ”Krig imod Terror” samt amerikansk-anførte krige i Afghanistan og Irak bar Obamas Kairo-tale budskabet om en ny begyndelse – en genstart – af USA’s forhold til muslimer og Mellemøsten.

USA’s forhold til verdens muslimer skulle i fremtiden baseres på ”gensidige interesser og gensidig respekt”, og fredeligt samarbejde og partnerskab skulle erstatte fortidens konflikter og mistillid.
Med sin tale forsøgte Obama åbenlyst at genoprette den skade som Bushs udenrigspolitiske kurs overfor Mellemøsten havde forårsaget på USA’s omdømme i denne del af verden.

Han erklærede, at Irak-krigen havde mindet USA om nødvendigheden af mere konsensussøgende international politik samt brugen af diplomatiske midler frem for militære i løsningen af fremtidige konflikter.
Kairo-talen indeholdt ikke mindst konkrete løfter om USA’s støtte til demokratiske frihedsrettigheder i Mellemøsten, og menneskers ret til åbent at formulere deres egen mening, yde indflydelse på deres magthaveres politik, leve med lighed for loven og leve under ikke-korrupte regeringer skulle ikke kun være rettigheder forbeholdt befolkninger i den vestlige verden.

”These are not just American ideas, they are human rights, and that is why we will support them everywhere”, sagde Obama fra talerstolen i Kairo.

Håndsrækningen til den muslimske verden hvilede dog på den ubekvemme sandhed, at USA traditionelt har prioriteret varetagelsen af centrale amerikanske sikkerhedsinteresser over demokratisk fremgang i samarbejdet med autokratiske regimer i Mellemøsten.

Obamas løfter i Kairo om aktiv støtte til demokrati og respekt for menneskerettigheder indeholdt derfor også budskabet om forandring – og han skulle tidsnok blive testet på sine ords oprigtighed.

Læs hele kapitlet om Obama og Mellemøsten i antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, der udkommer på Forlaget Rosenkilde Og Bahnhof mandag den 20. januar 2014.

Mads Nørgaard-Larsen er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole med speciale i Mellemøsten. Har tidligere boet i Egypten og Jordan og var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’. Dækker fast USA’s relationer i Mellemøsten for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen