USA’s udenrigspolitik er på gale spor, lød det enigt fra de to tidligere udenrigsministre, John Kerry, og Condoleezza Rice, da de holdt fælles oplæg på University of Notre Dame i Indiana. Kongressen.com var med.
SOUTH BEND, INDIANA: “Fra denne dag vil en ny vision regere vort land. Fra denne dag er det kun Amerika først. Amerika først,” sagde Præsident Donald Trump under sin indsættelsestale på Capitol Hill den 20. januar 2017. Trump-doktrinen er en dramatisk ændring fra udenrigspolitikken under de to seneste Amerikanske præsidenter, George W. Bush og Barack Obama, som begge i høj grad involverede USA i verden, både med krig, diplomati og handel.
“Han har ikke gjort noget som helst bedre,” sagde den forhenværende udenrigsminister under Obama, John Kerry, om Trumps udenrigspolitik ved en samtale mellem Kerry og forhenværende udenrigsminister under Bush, Condoleezza Rice, på University of Notre Dame.
“Ikke Iran-aftalen, ikke Paris-aftalen, ikke TPP (frihandelsaftalen mellem en række lande omkring Stillehavet), ikke Afghanistan og ikke Syrien.”
Kerry, der var udenrigsminister fra 2013 til 2017, langede ud efter Trump for ikke at leve op til sin påståede evne som en dygtig forhandler.
“Hvis du er verdens bedste forhandler, så indled forhandlinger,” sagde han.
Kerry indrømmede, at der er nogle problemer med de situationer, som Trump overtog efter Obama, men at en bedre forhandler ville have forsøgt at løse den i stedet for at isolere USA.
“Jeg vil ind til det helt simple spørgsmål om, hvorfor vi ser denne tilbagetrækning fra den liberale verdensorden,” sagde Rice, “for jeg tror, at præsidenten på dette område er et symptom på et større problem, som vi globalister oplever.”
Hun pointerede, at hverken Trump, Senator Bernie Sanders eller forhenværende Udenrigsminister Hillary Clinton var for TPP under valgkampen i 2016, selv om Clinton var med til at skabe aftalen.
Det viser, at globaliseringen, der skabte fred og rigdom efter Anden Verdenskrig, er ved at tabe sin popularitet, især blandt “almindelige mennesker,” sagde Rice.
Men Rice, der var udenrigsminister fra 2005 til 2009, virkede ikke bange for at kritisere lederen af sit parti, blandt andet for hans håndtering af Syrien.
“Jeg mener, at Præsident Trump har forværret situationen,” sagde Rice, ” ved at sige, at han ville trække os ud af Syrien.”
Hun sagde, at folk måske er ved at være trætte af krigene i Mellemøsten.
“Men stormagter må ikke blive trætte. Hvis stormagter bliver trætte, er det ikke Tyskland, der tager ansvaret. Det er ikke Indien, der tager ansvaret. Det er Iran, der træder frem, og det er Rusland, der træder frem, og det er Kina, som bevæger sig i en retning, som ingen af os kan lide,” sagde Rice.
Kerry sagde, at alle USA’s præsidenter har prioriteret Amerika først, og at Trumps slagord på den måde ikke er nyt.
“Men når man siger det, som præsidenten sagde det, og når man får det ud på den måde, som han gør, når man angriber kansleren af Tyskland, når man truer med at ødelægge NATO, når man går runder med den franske præsident og angriber Theresa May for Brexit, og så roser Orban i Ungarn, roser Xi, roser Putin, så mister USA troværdighed,” sagde Kerry.
Alt det har gjort, at USA ikke længere er lederen af den frie verden, sagde Kerry.
“Der er igen leder af den frie verden.”
Dog roste både Kerry og Rice præsidenten for sit første møde med Nordkoreas leder Kim Jong-un, fordi man ikke længere taler om krig med Nordkorea på samme måde som inden mødet.
“Men jeg mener, at det andet møde var en fejl,” sagde Rice.
Hun sagde, at mødet ikke var ordenligt forberedt, og at Kim sandsynligvis har fulgt med i, hvor meget Trump ønskede en aftale og en Nobelpris, hvilket kan have fået den nordkoreanske leder til at forvente, at Trump ville lave en aftale for enhver pris.
Kerry har tidligere kaldt atomvåben den største trussel mod verden, men det er ikke længere sandt, mener han. I dag er klimaforandringer og cybertruslen større problemer, mener han.
Alligevel skal USA passe på Nordkorea, Iran og Rusland.
“Putin var klar til at forhandle,” sagde Kerry om sit forhold til den russiske præsident under sin embedsperiode.
Putin hjalp blandt andet USA med at fjerne kemiske våben fra Syrien, sagde Kerry. Alligevel er der nogle i Udenrigministeriet, der ser Rusland i et koldkrigs-lys.
“Det var bare ‘Sanktioner dem, isoler dem, tal ikke med den,'” sagde Kerry. “Det er en fejl. En frygtelig fejl.”
Rice sagde, at problemet med Rusland nu er, at Putin har besluttet, at han havde brug for en ydre fjende, og at valget er faldet på USA.
Rice har studeret Rusland, taler russisk og havde et godt forhold til Putin, sagde hun.
“Vi sad der en aften, og han sagde ‘Condi, du kender os. Rusland har kun været storslået, når landet har været regeret af store mænd som Peter den Store og Alexander II.’ Og alle knogler i ens krop har lyst til at sige ‘Og mener du Vladimir den Store?,” sagde Rice. “Men det kan man selvfølgelig ikke som udenrigsminister. Det ville være uforskammet.”
Hun mener, at Putin forsøger at forene Rusland, hvilket er grunden til hans aggressive adfærd over for blandt andre Ukraine, Polen og endda Sverige.
Alligevel er hun bekymret for, at for mange og for hårde sanktioner mod landet ikke er retfærdige.
“Meget er sket i det land over de seneste næsten 30 år. Der er en ung generation af russere, som vi ikke bør isolere, og et af mine problemer med konstante sanktioner er, at vi begynder at forhindre folk, som vi bør ønske at få hertil, i at komme til USA,” sagde Rice.
En af Trumps udenrigspolitiske successer har været at få en række NATO-lande, heriblandt Danmark, til at bruge flere penge på forsvar. Og det er noget, amerikanske diplomater har kæmpet for i lang tid, sagde Rice.
“De skal betale deres del til NATO,” sagde hun. “Alle har gået til de allierede og sagt ‘betal nu i NATO, for vi kan ikke bære byrden alene.'”
Rice og Kerry talte også om klimaforandringer, baseret i Paris-aftalen, som Kerry var med til at skabe, men som Trump har trukket USA ud af.
“Da præsidenten sagde til det amerikanske folk, ‘Jeg trækker os ud af aftalen, fordi de placerer for stor en byrde på USA,’ løj han. Han fortalte ikke sandheden til det amerikanske folk,” sagde Kerry. “Det placerer ingen byrde på noget land, ud over hvad hvert land skrev som en plan for sig selv.”
Rice sagde, at hun støttede Paris-aftalen af netop den grund.
For at bremse klimaforandringer må verden nu se til teknologi, mener hun.
“Atomkraft kunne være en stor del af svaret,” sagde hun. “Franskmændene får næsten 80 procent af deres energi fra atomkraft, og det er rent.”
Rice sendte også en besked afsted mod Nordvesteuropa.
“Jeg plejede at sige til mine hollandske og danske venner ‘Jeg ved, at I gerne vil have os til at bruge vindenergi. Vi er langdistancelastbilschauffører. Det kan ikke gøres med vindkraft.'”
Rice og Kerry var enige om, at en skat på udledningen af CO2 kunne være en del af løsningen.
Samtalen mellem Rice og Kerry var arrangeret af Common Ground Committee og Bridge ND, der begge arbejder for bringe mennesker sammen over politiske skel for at finde løsninger.
Sidst i samtalen blev de begge bedt om at sige, hvad almindelige amerikanere, og især de mange studerende, der var mødt op, kan gøre for hele et delt samfund.
“Jeg vil mene, at reglerne i Senatet og Repræsentanternes Hus ikke rigtigt har forandret sig,” sagde Kerry. “Hvad der har forandret sig, er folkene. Der er mennesker der med en hårdere kant.”
Det gør det svært at have en ordentlig samtale, mener han.
“Og måden at få det til at stoppe på er at stemme og organisere sig,” sagde han.
Han nævnte Hubert Humphreys og Al Gores tætte nederlag til henholdsvis Richard Nixon og George W. Bush som eksempler på, at få stemmer virkelig kan afgøre præsidentvalg.
“Bo ikke i et ekkokammer,” sagde Rice. “Meget af polariseringer begynder med os, og det er fordi vi er blevet bange for at lytte til folk, vi ikke er enige med,” sagde Rice.
Da hun var barn så alle de samme nyheder, og man var ikke uenige om fakta, sagde hun. I dag ser folk forskellige kanaler og læser blogs og medier, der passer til dem.
“Når man aldrig møder folk, der tænker anderledes end en selv, tror man, de er dumme korrupte. Og måske er de bare uenige,” sagde Rice. “Jeg siger til mine studerende ‘Hvis du konstant er sammen med mennesker, der siger amen til at, hvad du siger, skal du finde nyt selskab.'”
You must be logged in to post a comment Login