Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump gjorde op med amerikansk mellemøst-idealisme

I en trumpsk kontekst slog præsidenten en forsonende tone an i en forsamling af stats- og regeringschefer fra en række mellemøstlige lande. Talen havde fokus på sikkerhed og ikke værdier, og var et opgør med tidligere amerikanske præsidenters tilgang til regionen.

Der var god stemning i Saudi Arabien, da præsident Trump besøgte landet sammen med Førstedamen Melania, Førstedatteren og alt-mulig-manden Jared Kushner.
Det helt store show blev rullet ud for at hilse den amerikanske præsident velkommen på hans første udlandsrejse. Hans billede hang overalt i hovedstaden og ordene ”pomp og pragt” er meget rammende om opstillingen i lufthavnen. Alt dette show er bestemt ikke spildt på Donald Trump – saudierne lader til at have gennemskuet, at man skal appellere til Trumps ego, og hvad er bedre end store billeder af manden selv overalt, kombineret med parader, møder i guldbelagte lokaler og medaljer.

Den gode stemning blev forstærket af offentliggørelsen af en aftale om våbenkøb for $110 milliarder over de næste ti år til kongeriget. For at forstærke den gode stemning, så er der angiveligt ikke nogen begrænsninger på anvendelsen af disse våben, hvilket vil gøre det nemmere for saudierne at anvende de nye våben i kampene i Yemen.

Så var der Trumps tale til en forsamling af mellemøstlig ledere. Rigtig mange havde set frem til denne tale med spænding – og blandt Trumps rådgivere sikkert med en hvis ængstelse.
Talen var dog en trumpsk form for udstrakt hånd kombineret med en løftet pegefinger.

Den løftede pegefinger bestod i en opfordring til de fremmødte ledere: ”A better future is only possible if your nations drive out the terrorists and extremists. Drive. Them. Out. DRIVE THEM OUT of your places of worship. DRIVE THEM OUT of your communities. DRIVE THEM OUT of your holy land, and DRIVE THEM OUT OF THIS EARTH.” (caps lock i original fra Det Hvide Hus’ hjemmeside)
Denne opgave forklarede Trump var ikke noget USA kunne gøre for landene i Mellemøsten, det er op til landene selv.

Talen var også en klar afstandstagen til præsident Obamas tale i Cairo fra 2009. Obamas tale var en idealistisk tale rettet mod regionen og dens befolkninger med et ønske om en ny begyndelse i forholdet til USA.
Trumps tale var henvendt til magthaverne i regionen. Fokus var på sikkerhed og ikke på værdier. USA er villig til at samarbejde med partnere, som måtte være villige til at bekæmpe ekstremister – men det blev ikke fulgt op med krav om at leve op til bestemte værdier.
Faktisk sagde Trump: ”We are not here to lecture – we are not here to tell other people how to live, what to do, who to be, or how to worship.” Det ligger klart i forlængelse af Trumps hidtidige budskab om at USA skal stoppe med at rende rundt og prædike rundt om i verden, og blande sig i langstrakte konflikter uden nogen klare mål og exit-strategier. Der lader altså ikke til at være meget håb for dem, som mener at USA bør være et fyrtårn i kampen for menneskerettigheder rundt om i verden. Det lys virker ret slukket.

Så var det selvfølgelig også en mulighed for Trump til at lange ud efter sine forgængeres politik overfor Mellemøsten, og her var det igen tydeligt at præsidenten i hvert fald ikke ønsker at fortsætte sine forgængeres ideologiske/idealistiske tilgang til regionen: ”We will make decisions based on real-world outcomes – not inflexible ideology. We will be guided by the lessons of experience, not the confines of rigid thinking. And, wherever possible, we will seek gradual reform – not sudden intervention.”

Alt dette bør være godt nyt for ledere, som mente at Obama lod dem i stikken, og var villig til at prioritere værdier over langvarige venskaber. Det så de, da præsident Obama bad Hosni Mubarak om at trække sig som præsident i Ægypten. Det så mange andre mellemøstlige ledere som tegn på, at præsident Obama var villig til at ofre sine venner i regionen for værdimæssige ændringer. Det lader der ikke til at være fare for under Trump.

Lad os lige slutte på en potentielt set mere positiv note, i hvert fald for de europæiske allierede i NATO. Trump udtalte nemlig også i sin tale: ”Our friends will never question our support, and our enemies will never doubt our determination.” Hvis det også gælder for de europæiske allierede, så kan stemningen måske være lidt bedre til mini-topmødet i NATO i denne uge.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen