Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Trump tester amerikanernes tillid til demokratiet

Med daglige meldinger om at valget den 8. november bliver en stor omgang svindel og bedrag – især hvis han taber – er Donald Trump lige nu i gang med en manøvre, der skader amerikanernes tillid til demokratiet. Og skrumper hans minimale muligheder for at vinde valget

Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Søren Dal Rasmussen, indenrigsanalytiker

WASHINGTON D.C.: Præsident Obama sagde det i virkeligheden meget præcist, da han i går formiddags amerikansk tid adresserede et emne, der i stadig stigende grad fylder i den amerikanske valgkamp i øjeblikket.

“There is no serious person out there who would suggest somehow that you could even rig America’s elections, in part because they’re so decentralized and the numbers of votes involved. There’s no evidence that that has happened in the past or that there are instances in which that will happen this time. And so, I ‘d advise Mr. Trump to stop whining and go try to make his case to get votes.”

Trump er formentlig ligeglad med at præsidenten beder ham tørre øjnene og stoppe klynkeriet. Hans strategi i øjeblikket er nemlig klar: Sørg for at gøre støtterne det klart, at hvis han taber – hvad målingerne tyder på at han gør – så er det i hvert fald ikke hans egen skyld. Så er det fordi der er blevet svindlet. Fordi ‘the election is rigged’.

Hvad end man måtte ønske Trump eller Clinton i Det Hvide Hus efter Obama, er det en bekymrende udvikling, Trump er med til at anspore med denne strategi.

For i en tid, hvor amerikanerne i forvejen ikke har alt for høje tanker om deres folkevalgte, er det ikke just gavnligt for demokratifølelsen rundt om i delstaterne at den ene af de to kandidater konsekvent taler om, at det hele er svindel og humbug.

”Graceful concessions by losing candidates constitute a sort of glue that holds the polity together, providing a cohesion that is lacking in less-well-established democracies. By talking preemptively about a “rigged system” that may well lead to a “stolen election,”Donald Trump is weakening his voters’ faith in elections in a way that could prove extremely dangerous,” skrev professor i politisk videnskab Shaun Bowler fra University of California Riverside i denne uge i en kronik.

Trumps retorik virker allerede til at have en indflydelse. En meningsmåling foretaget af POLITICO og Morning Consult i mandags viser, at 41 procent af alle vælgere siger, at valget kunne blive ’stjålet’ fra Trump på grund af stemmesvindel. Halvdelen af Trumps supportere har ’ikke meget tiltro’ eller ’slet ingen tiltro’ til, at deres stemme vil blive optalt præcist.

Tilliden til politiske institutioner vakler ligeledes. En måling fra Marketplace-Edison research i sidste uge viste, at 48 procent af Trump-vælgere ’slet ikke’ stoler på økonomisk data, som kommer fra den føderale stat. Altså tal for arbejdsløshed, forbrug og antallet af skabte arbejdspladser. Det var sammenlignet med fem procent af Clinton-vælgere med samme holdning.

En artikel, der udkom i the Boston Globe over weekenden citerer Trump-vælgere, der håber, at de kan lave et kup, hvis Clinton vinder.

”We’re going to have a revolution and take them out of office if that’s what it takes. There’s going to be a lot of bloodshed. But that’s what it’s going to take. . . . I would do whatever I can for my country,” sagde Dan Bowman.

”I’ll look for . . . well, it’s called racial profiling. Mexicans. Syrians. People who can’t speak American. I’m going to go right up behind them. I’ll do everything legally. I want to see if they are accountable. I’m not going to do anything illegal. I’m going to make them a little bit nervous,” udtalte Steve Webb til Boston Globe.

Trump har gentagne gange under valgkampen opfordret deltagerne ved sine politiske arrangementer til at ’holde øje med valgstederne’. Kampagnen har desuden bedt deres støtter om at melde sig som såkaldte ’poll watchers’.

Amerikanske valg bliver administreret og afholdt på statsniveau. Personerne på stemmestederne er frivillige borgere uden nogen tilknytning til de politiske partier. I alle stater er det ulovligt at føre kampagne på vegne af en kandidat indenfor en vis fysisk grænse af valgstederne.

Det republikanske parti har en lang historie med at intimidere vælgere på valgdagen, der går flere årtier tilbage. Siden 1982 har det republikanske parti i Ohio for eksempel haft en kendelse imod sig om ikke at udføre aktiviteter, der kan betragtes som omhandlende ”ballot integrity, ballot security or other efforts to prevent or remedy vote fraud”. Dette gælder særligt i områder, hvor raceopdelingen kan bliver set som grunden til sådanne aktiviteter.

Trumps advarsler kan ikke bare få konsekvenser for USA’s demokrati. Han risikerer også at ødelægge sine skrumpende chancer for at vinde den 8. november.

Hvis den republikanske kandidats vælgere allerede er overbevist om, at han kommer til at tabe – enten på grund af de dårlige målinger, eller fordi de nærer mistillid til systemet – falder deres lyst til at møde op ved stemmeurnerne. En række nationale målinger inden for de seneste syv dage bekræfter, at entusiasmen blandt hans vælgere falmer.

Trump står stålfast på, at så tvivl om USA’s demokratiske proces uden skyggen af bevis. Syv studier og fire statsundersøgelser viser, at stemmesvindel er tæt på ikkeeksisterende i USA. Du har større sandsynlighed for at blive ramt af lynet. Det ignorerer Trump dog behændigt i øjeblikket. For hvis han ender med at tabe, så skal det ikke hedde sig, at det var fordi det var hans skyld. Så var det fordi Clinton svindlede sig til sejren.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen