Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump vinder basen tilbage på vidtrækkende indrejseforbud og flygtningeloft

Det er med et klart blik på basen, at Trump udsteder et nyt indrejseforbud og et uset lavt loft over flygtninge. Hans modstandere kritiserer ham fra flere fronter, men Trump kan være ligeglad: angrebene vil kun styrke hans opbakning hos kernevælgerne.

Rygterne har længe svirret omkring Donald Trumps bekymring ved, om hans samarbejde med demokraterne og sympati med Dreamers har fremmedgjort basen, for hvem immigrationspolitik er et politisk kerneområde. Med det nye indrejseforbud og sænkelsen af flygtningeloftet for 2017 til det laveste niveau siden 1980, forsikrer han dem om, at Donald J. Trump stadig er deres mand i Washingtons sump.

Indholdet af indrejseforbuddet beskrev min kollega i en tidligere artikel. Det er på mange måder mere vidtrækkende end de tidligere, men samtidig også mere spiseligt rent juridisk. Justitsministeriet og Ministeriet for National Sikkerhed har nemlig denne gang lavet det nødvendige bureaukratiske benarbejde. Trump har for en gangs skyld valgt at spille efter Washingtons regler i politikudførelsen, og det ser ud til at virke.

Der er opstillet objektive kriterier for lande baseret på sikkerhedshensyn, og nationerne blev 50 dage inden forbuddet træder i kraft advaret om, at hvis ikke de levede op til kravene, så kunne det få politiske konsekvenser.

Ifølge Det Hvide Hus rettede 40 ud af 47 nationer ind efter at have fået denne advarsel – deriblandt Sudan, som var berørt af tidligere indrejseforbud. På den måde svækkes modstandernes to hovedargumenter mod indrejseforbuddet: den religiøse baggrund samt den manglende forberedelsestid for myndighederne. Så betyder det mindre, at der reelt stadig er tale om et forbud, som næsten udelukkende vil ramme muslimer. Så længe de objektive kriterier er på plads og kan forsvares, bliver det svært for domstolene at påvise, at forbuddet er religiøst betonet.

Den reelle forbedring af sikkerheden er til at overse med de nye udspil, selvom Trump argumenterede for indrejseforbuddet ved at kalde beskyttelsen af det amerikanske folk en ”hellig forpligtelse”. Ikke en eneste amerikaner er slået ihjel på amerikansk jord ved terrorangreb fra nogen af de berørte nationer siden 1975. Som med den lovede mur til Mexico er der tale om effektiv symbolpolitik rettet mod basen, hvor signalet ved tiltagene er vigtigere end effekterne. For en mand, der formår at overbevise sine vælgere om, at solen skinner, mens det regner, holder den slags faktuelle bekymringer ham næppe søvnløs om natten.

Trump vinder altså opbakning fra sine vælgere, når han viser dem, at han er tough on immigration. Men hvem er så hans modstandere, og hvad betyder det for ham?

I det republikanske parti har John McCain og Lisa Murkowski, som begge stemte imod ophævelsen af Obamacare, sammen med 32 demokrater meldt ud, at de modsætter sig så en kraftig sænkelse af flygtningeloftet. Der er ingen tvivl om, at især John McCains manglende loyalitet og opbakning irriterer Præsidenten, men siden Trump nægtede at betegne McCain som en krigshelt efter Vietnam, fordi han blev fanget, har stemningen mellem de to republikanske alpha hanner været en smule akavet. Her er den seneste modsigelse efter Trumps twitterangreb for en uge siden bare endnu et affyret skud, der næppe vil ryste Trumps nationalistiske skude.

Modstand møder Trump også fra liberale medier og interesseorganisationer, og selvom Trump er en mand, der elsker at være elsket, så har han det også rigtig fint i en åben krig med politiske modstandere. Når samfundet er så splittet, som tilfældet er i USA, så bliver alle diskussioner til kampe om troværdighed. Her afgøres vinderen ikke af fakta eller det gode argument, men af iagttagerens tillid til kombattanterne. Derfor taber Trump ikke støtte, når han angribes af personer, der repræsenterer den modsatte side af det politiske spektrum, lige meget hvor gode argumenter, de har på hånden. På den måde er den politiske splittelse ikke problematisk for Trumps opbakning. Det er indrejseforbuddet og flygtningeloftet sammen med den igangværende konflikt med NFL-spillerne blot de seneste eksempler blandt mange på.

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen