Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Trumps anti-debat i Iowa

Donald Trump forvandlede torsdag aften en personlig vendetta med Fox News til en uortodoks politisk sejr ved at blive væk fra nyhedskanalens tv-debat og i stedet holde sin eget arrangement. Kongressen.com var med, da Trump holdt anti-debat hof

IOWA: Med under 24 timers varsel har Donald Trumps improviserede velgørenheds arrangement tilegnet militærveteraner tiltrukket en imponerende skare fans og en massiv medietilstedeværelse til den bookede Sheslow Hall på Drake University i Des Moines.

Grundet et tidligere sammenstød med Fox News journalisten Megyn Kelly og efter frugtesløse forhandlinger med nyhedskanalen har milliardærkandidaten valgt at holde sin egen alternative begivenhed med ræsonnementet at kanalen ikke fortjener hans tilstedeværelse eller de seertal han tiltrækker.

Sheslow Hall er en ganske intim forsamlingssal med en brøkdel af pladsen som Trumps typiske arrangementer kræver. Et muntert cool jazz-soundtrack spiller mens den trange sal fyldes op men afventende atmosfære afløses snart af Trumps vante bombastiske stil. Inden kandidaten træder på scenen udbasuneres troskabseden og nationalsangen som var det indledningen til en Football playoff-kamp.

Militærveteranerne har fået prioriterede pladser tæt ved scenen. Mange halte, uden lemmer og i kørestole. Joes kasket lader vide at han tjente ed marineinfanteristerne i Vietnam og hans t-shirt at han er Trump-støtte.
”Han siger det som det er, og han er den eneste der kerer sig om os veteraner.” fastslår Joe.

Dirk, der ikke er veteran, bifalder Trumps beslutning om ikke at deltage i tv-debatten.
”Han spiller ikke efter deres regler. Han er ikke en typisk politiker.”

Beslutningen om ikke at deltage i debatten virker mere og mere som et fantastisk stærkt træk jo flere af Trumps tilhængere man taler med. De ser det ikke som arrogant men derimod som et tegn på viljestyrke og integritet. Anti-politikeren Trump styrker sin egen position ved ikke at nedlade sig til endnu et politisk mundhuggeri – særligt nu han er foran i meningsmålingerne og en debat kun ville give lejlighed til udfald fra hans rivaler.

At centrere sin mod-begivenhed omkring velgørenhed for sårede krigere skaber Trump et ikke-politisk rum hvor man fromt må fralægge sig partiske skænderier for at ære de tapres offer. Trumps fuldkomne sejr bliver klar kort før han selv går på ved at hans modkandidater guvernør Mike Huckabee og senator Rick Santorum kommer ind og hilser på tilskuerne. De har i de sidste par debatter været henvist til ”børnebordet”, og altså ikke fået plads på den egentlige debatscene da der var for mange kandidater. De kommer derfor og løber Trumps ærinde ved at støtte hans arrangement selvom de insisterer på at aftenen ikke har nogen politisk motivation.

Sejren er særlig sød idet at Huckabee og Santorum som kristen konservative burde give deres støtte til Trumps nærmeste udfordrer, Ted Cruz, men i stedet blåstempler milliardæren med deres tilstedeværelse.

Fjender så vel som venner kommer til Trump der i sin fejende og vage løfter svæver over normal politik og med en anderledes ufiltrerede tilgang er et friskt pust for vælgere der er lider af politikerlede.

Kathy har aldrig deltaget i caucus-valget før, men har netop registeret sig med det republikanske parti for at kunne stemme på Trump.
”Han gør det muligt at tale om ting som før var tabu. Han siger hvad han mener, hvilket hjælper andre med at gøre det samme.” siger hun.

Venture investoren Dave Fennell er kommet helt fra Californien, hvor han selv stillede op som viceguvernør, for at støtte Trump. Han mener at Trumps bramfri New Yorker-kapitalisme vil gøre sig godt i selv det tilbagelænede miljø på vestkysten.
”Jeg tror han vil kunne tiltrække mange uafhængige og endda demokratiske stemmer.” fastslår Dave.

Trumps egen tale er som altid en sært usammenhængende men hypnotisk sammenkædning af tilsyneladende ikkerelaterede punkter. Han går nemt fra at prise sin medbragte familie til at kritisere den diplomatiske aftale med Iran.

Han annoncerer stolt at man har indsamlet næsten seks millioner dollar til veteranerne og begynder at nævne hans rige venner som gav de største beløb. Én af disse, en ejendoms developer fra Las Vegas, inviteres op på scenen sammen med sin flere årtier yngre kone.
”Jeg har været grådig hele mit liv – Nu vil jeg være grådig på Amerikas vegne!” bedyrer Trump og lader vide at hans gavmildhed vil fortsætte når han er i Det Hvide Hus.

Ligesom alle Trump-arrangementer er aftenen en seance for fejring af finansiel succes og inspirerende historier fremført selvhjælpsfloskler. Men milliardæren overlader dog også scenen af ren gavmildhed til en dekoreret veteran opkaldt efter John Wayne, der halter rundt på sit kunstige ben mens han fortæller om hvor rå de grønne baretter er og den triste statistik at 22 veteraner begår selvmord hver dag.

Trump sidder som en glad gris og nyder krigsheltens historier – aftenen har uden tvivl været en succes med oppiskning af en uangribelig patriotisme med en på en gang ydmyg og hovmodig Trump i centrum.
”For at opsummere: Vi lever i et fantastisk land.” Afslutter han sin tale.

Hvem kan være uenig i det?

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen