Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

‘America First’ for alle pengene

Præsident Trump har i dag fremlagt sine planer for, hvordan han ønsker de offentlige budgetter omprioriteret. Det kommer til at gøre ondt på miljøet, gøre godt for forsvaret og generelt er stilen klar: America First

Af Anders Agner Pedersen, chefredaktør, og Philip Chr. Ulrich, udenrigsredaktør

Det var egentlig meningen, at vi denne torsdag kun skulle tale om Trumps planer angående de offentlige budgetter. Det har føderale domstole i henholdsvis Hawaii og Maryland imidlertid afsporet en smule ved at have blokeret det nye dekret, nøjagtig som det første i sin tid blev det. Det irriterer utvivlsomt præsidenten grænseløst, at en dag, der ellers skulle have været forretningsmandens bevis på, hvorfor typer som ham er bedre til at lede landet, set ud fra et budgetperspektiv, nu bliver forstyrret af historien om endnu et nederlag.

Vi parkerer imidlertid indrejsedekret balladen for en stund, da sagen så langt fra er slut, men formentlig både skal omkring appelretten og meget vel kan tænkes at ende i Højesteret. Derfor kommer vi allerede i næste uge til at se mere på den sag, i takt med at den udvikler sig.

Lad os i dag zoome ind på Trumps budget. Bundlinjen først: Det er ‘America First’ for alle pengene. Præsident Trump lægger op til ganske massive omprioriteringer, hvilket især går ud over miljø- og klimadelen, mens forsvaret kan se frem til en markant kapitaltilførsel.

Som man kan se på oversigten, så er det de indenrigspolitiske områder, som må stå for skud, mens sikkerhedspolitiske områder tilføres midler:

Department of Agriculture:
Skæres 21% til $17,9 mia.

Department of Commerce:
Skæres 16% til $7,8 mia.

Department of Defense:
Øges 10% til $639 mia.

Department of Education:
Skæres 13% til $59 mia.

Department of Energy:
Skæres 5,6% til $28 mia.

Department of Health and Human Services:
Skæres 17,9% til $69 mia.

Department of Homeland Security:
Øges 6,8% til $44,1 mia.

Department of Housing and Urban Development:
Skæres 13,2% til $40,7 mia.

Department of the Interior:
Skæres 12% til $11,6 mia.

Department of Justice:
Skæres 3,8% til $27,7 mia.

Department of Labor:
Skæres 21% til $9,6 mia.

Department of State (+USAID):
Skæres 28% til $25,6 mia. (USAID: $10,1 mia.)

Department of Transportation:
Skæres 13% til $16,2 mia.

Department of the Treasury:
Skæres 4,1% til $12,1 mia.

Department of Veterans Affairs:
Øges 6% til $78,9 mia.

Environmental Protection Agency:
Skæres 31% til $5,7 mia.

NASA:
Skæres 0,8% til $19,1 mia.

Small Business Administration:
Skæres 5% til $826,5 mio.

Budgettet og Trumps verdensbillede
Med det nye budgetforslag fra Det Hvide Hus, så får vi et indblik i Donald Trumps forståelse af USA som nation, landets plads i den internationale verdensorden og hvad der tæller i international politik. For Donald Trump spiller hård magt en helt central rolle, og derfor er det Department of Defense, Department of Homeland Security og Department of Veterans Affairs.

Som Mick Mulvaney, direktør for Office of Management and Budget sagde onsdag, så er dette et ”hard-power budget. That was done intentionally. The president very clearly wants to send a message to our allies and our potential adversaries that this is a strong-power administration.”

For Donald Trump er et stærkt militær essentielt som symbol på en stormagt, hvilket er derfor han i månedsvis har lovet oprustning og modernisering af det amerikanske militær. Men det er ikke fordi militæret skal bruges til storkrige – Trump har i stedet lagt op til en langt mere tilbagetrukken amerikansk udenrigspolitik. Det større og mere moderne militær skal i stedet bruges til at understøtte USA’s internationale status, og bruges som et stærkt udgangspunkt for diplomatiet. Det er altså ikke nødvendigvis USA’s alliancesystemer eller diplomatiske netværk som skal være udgangspunkt for amerikansk diplomati. Et stærkt militær skal være med til at sikre USA’s plads for bordenden i fremtiden, og sikre at folk lytter og gør som Trump ønsker i international politik.

Derfor får de tre sikkerhedspolitisk orienterede ministerier tilført ekstra midler.

Så det nye budgetforslag siger altså meget om den måde Trump ser verden. USA skal ikke længere rende rundt og understøtte diverse allierede og partnere rundt om i verden. De må selv tage fat. Pengene skal i stedet bruges på hård magt, som skal sikre USA’s position som den ledende nation i verden: ”America First”. Det er ikke gennem udviklingsprogrammer eller finansiel støtte til militære investeringer i partnernationer at man skal opnå Trumps mantra om ”Peace through strength”, det gør man i Trumps verden gennem et stærkere amerikansk militær og grænsebevogtning.

Velkommen til Trumps verden. Det er ‘America First’ for alle pengene.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen