Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trumps ordkrig med Mexico truer national sikkerhed

Det bilaterale forhold mellem USA og Mexico er vitalt for USA’s nationale sikkerhed og økonomiske velvære. Mexico er en tæt strategisk allieret i USA’s kamp mod narkokarteller og menneskesmugling over den sydlige grænse, men også i det større geostrategiske samarbejde i Nordamerika. Den usikkerhed som Præsident Trump har skabt mellem de to vil kun skade USA, og kan bringe uforudsete konsekvenser for den nationale sikkerhed.

Allerede under Præsident Trumps valgkamp i 2016 samlede der sig mørke skyer over USA’s og Mexicos forhold. Med trusler om en mur ved den sydlige grænse og aggressiv retorik rettet direkte mod mexicanerne var der ingen tvivl om at mexicanske diplomater ville få fire travle år med Trump i det Ovale Kontor. Senest har der været sået tvivl om den økonomiske basis for det fælles forhold med intense genforhandlinger af frihandelsaftalen NAFTA. Med sin ’America First’ – er Trump fortaler for idéen om at økonomisk protektionisme vil kunne genføde og sikre den amerikanske industriproduktion mod udenlandsk konkurrence, men samarbejdet mellem de to lande stikker langt dybere end NAFTA og økonomi.

De dystre perspektiver

Så hvad ville der egentlig ske hvis det sikkerhedspolitiske og økonomiske samarbejde forværres eller helt kollapser?

Først og fremmest ville manglende samarbejde mellem de to landes efterretningstjenester frarøve USA en vital kilde til information om narkokartellernes og andre transnationale kriminelle organisationers aktiviteter og struktur, samt muligheden for at få udleveret de mest notoriske kriminelle til det amerikanske retssystem, som det var tilfældet med kartellederen Joaquín ’El Chapo’ Guzmán.

Det ville også øge truslerne mod USA’s nationale sikkerhed på et dybere plan da kriminelle organisationer i mange tilfælde samarbejder med terrornetværk, og de amerikanske myndigheder har ikke råd til at miste efterretninger på den front.

På den økonomiske front er Mexico så tæt forbundet med den amerikanske økonomi at et kollaps i de relationer formentligt ville destabilisere den mexicanske økonomi voldsomt. USA kan i så fald forvente en ny tilstrømning af økonomiske flygtninge, denne gang ikke fra Guatemala, El Salvador eller Honduras, men fra Mexico selv. Det ville gå direkte imod Trumps politiske mål om at begrænse den latinamerikanske immigration til USA, og det ville gå ud over skatteyderne da flere politi – og militærresurser ville blive nødvendige ved grænsen.

Et strategisk samarbejde

Frihandelsaftaler har historisk set været anvendt som et instrument af USA til at etablere tætte strategiske forbindelser til stater og dermed fremme landets geopolitiske mål. Ved at forstærke de økonomiske bånd får begge parter en interesse i at sikre hinanden. Mexico, og NAFTA generelt, er ikke noget særtilfælde, og fungerer i dag lige meget som en strategisk som en økonomisk struktur.

Siden underskrivelsen af NAFTA i 1994 har amerikanske og mexicanske politi – og efterretningsmyndigheder samarbejdet tæt for at optrævle narkokarteller og smuglerorganisationer som udgør en risiko for begge landes nationale sikkerhed og stabilitet. Bilaterale programmer som Mérida Initiativet af 2008 har med amerikansk økonomisk og materiel støtte styrket Mexicos evne til at opspore og forhindre transnational kriminalitet, især i kampen mod Mexicos narkokarteller som også har markant aktivitet i USA. Samtidig har Mexico forstærket sin sydlige grænse med Guatemala for at reducere antallet af immigranter fra Mellemamerika, hvorfra størstedelen af immigranterne på vej mod USA stammer fra.

Tilliden er svækket

Selvom en foreløbig genforhandling af handelsforholdende mellem USA og Mexico indenfor NAFTA er gennemført, så har den usikkerhed som Trump’s politik har medført allerede haft konsekvenser. Eksempelvis blev resultatet af det mexicanske præsidentvalg i juli en sejr til populisten Andrés Manuel Lopez Obrador som er kritisk modstander af Donald Trumps hårde linje i forhold til Mexico, hvilket kan blive grobund for konfrontation igennem Trumps præsidentperiode.

Tillid er en afgørende faktor i alt samarbejde, inklusiv i international politik, og kan i sidste ende være bestemmende for hvordan relationerne mellem stater udfolder sig. Som sagt er USA og Mexico nået til enighed om rammerne for en ny handelsaftale. Men uden Canada vil NAFTA formentligt ikke overleve. Det vil i sidste ende underminere hele det fælles nordamerikanske forsvarssamarbejde som de tre lande har nydt under NAFTA. Som USA’s tidligere ambassadør i Mexico formulerede det tilbage i januar:

You need in-depth defense and security cooperation. That requires trust from the three nations.”

Det er også en holdning som den mexicanske udenrigsminister Luis Videgaray gav udtryk for helt tilbage i november 2017:

“It’s good for Mexico that we cooperate with the US on security and also on migration and many other issues, but it’s a fact of life and there is a political reality that a bad outcome on NAFTA will have some impact on that.”

Mexico er altså en vital geostrategisk partner i at sikre USA’s nationale sikkerhed. Men det er også en vigtig partner i de tre nordamerikanske landes fælles forsøg på at sikre stabilitet på kontinentet. Uafhængigt af den mistro der hersker i en del af den amerikanske befolkning, som Donald Trump repræsenterer, så har USA ikke råd til at ofre et samarbejde som har bragt økonomisk fremgang og et effektivt sikkerhedssamarbejde. I sidste ende vil det kun bringe flere trusler mod USA’s sikkerhed, og flere skattekroner vil gå til at håndtere konsekvenserne.

Written By

Frederik Wrist er bachelor i historie med sidefag i engelsk fra Københavns Universitet, samt studieophold på Institute of International Relations på University of São Paulo, Brasilien. Tilknyttet Kongressen.com som udenrigsskribent med fokus på relationerne mellem USA og Latinamerika. Tlf. 3042 0392 Mail: Frede-ir1898@outlook.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen