Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

”Uheldigvis er det ikke blevet den lov det kunne have været”

Kritikken hagler ned over Obamacare i disse dage. Faktisk er præsident Obamas prestigeprojekt kommet så sløjt fra start, at selv tilhængere af reformen nu vender tommelfingeren nedad. Kongressen.com har mødt et par af de mange amerikanere, der lige nu ryster på hovedet over The Affordable Care Act

For mange tilhængere af et nyt sundhedssystem i Amerika, har The Affordable Care Act (ACA) vist sig ikke at leve op til forventningerne, og anses, efter en mildest talt antiklimatisk lancering, ikke længere for en potentiel succes, trods lovning om forbedringerne på healthcare.gov.

Den føderale hjemmeside, healthcare.gov, som amerikanere i 36 stater er afhængige af for at købe en sygeforsikring, åbnede med fanfare 1. oktober, men er på nuværende tidspunkt stadig ramt af massive tekniske problemer. Værre endnu, så siger op mod 57 % af USA’s befolkning nu, at de er imod Obamacare, og flere af Obamas partikammerater er så trætte af reformen, at de som sande Republikanere har stemt for en ophævelse af den.

To af de amerikanere, der ikke længere tror på The Affordable Care Act er Ashley Jones og Will Stein. De er begge 20 år gamle og kommer fra henholdsvis Connecticut og New York.

”Jeg tror på, at der er brug for en ændring i vores sundhedssystem. Det er for dyrt og for ineffektivt. I forhold til, hvad folk betaler, får de ikke tilsvarende sygedækning tilbage, og tendensen for forsikringsselskaber til at annullere policer, når folk bliver sygere og derfor selv skal dække omkostningerne, det er ikke holdbart”, siger Will Stein, da Kongressen.com en tirsdag eftermiddag har gjort ham og Ashley Jones stævne på deres universitet i indre by, til en snak om Obamacare.
”Jeg var for en eller anden form for sundhedsreform, da Obama gik til valg, men jeg synes, at den nuværende form af Affordable Care Act, og den måde den er blevet implementeret på er utrolig ringe og utilfredsstillende, og det vil ikke forbedre den nuværende situation på sundhedsområdet i USA”, fortsætter han.

”Obamacare som idé er rigtig god, og den skulle jo hjælpe en masse amerikanere, specielt dem der er syge allerede, og har svært ved at betale deres regninger, men i løbet af processen med at gøre det til en lov, er mange af de idealer forsvundet, og er ikke så gode i praksis som i teorien. Uheldigvis er det ikke blevet den lov det kunne have været”, supplerer Ashley Jones.

Brudte løfter
På spørgsmålet om hvorvidt, det hele vil flaske sig, når (hvis) healthcare.gov kommer op at køre, understreger Will Stein meget klart, at problemet ikke længere omhandler de tekniske problemer på healthcare.gov: ”når hjemmesiden er oppe og køre igen, er der ingen der tænker mere over det”, siger han, og pointerer, at utilfredsheden med Obamacare skal ses i lyset af de mange historier, der de seneste uger har budt på brudte løfter og erkendelser om realiteterne omkring bl.a. den praktiske finansiering og udformning af Obamacare.

The Affordable Care Act blev i sin tid solgt til amerikanerne med løftet om, at de amerikanere, der var glade for deres forsikring kunne beholde deres forsikring, og at de amerikanere der var glade for deres læge, kunne beholde deres læge. Det har vist sig ikke at være tilfældet, og mange af dem, der dog har fået lov at beholde deres nuværende forsikringsplan og/eller læge, har måttet erfare, at præmien på deres forsikring i stedet er steget.
”Vi beholder vores plan og vores læger, vi betaler bare mere for at gøre det, selvom det ikke blev fremlagt sådan til at begynde med”, fortæller Stein, det til trods, at hans forældres forsikring, som dækker ham til han fylder 26 år, opfylder alle krav til dækning under ACA.

”Mange ting blev forsøgt simplificeret over for amerikanerne, men er i realiteten meget mere komplicerede end vi forventede”, siger Ashley Jones, og påpeger i samme forbindelse, at det amerikanske sundhedssystem i forvejen er meget kompliceret, og at det desværre virker som om, at Obamacare kun vil gøre det mere komplekst.

Et element af uærlighed
Ovennævnte overraskelser, som amerikanere har fået en forsmag på de seneste par uger, er da heller ikke blevet bedre af, at Barack Obama ikke har forklaret sig over for befolkningen.
”Der er et vist element af uærlighed [i det], fordi oprindeligt forsøgte de at dække over de tekniske problemer ved at udskyde det et par uger, og nu udbyder de programmer til folk, som ikke er, hvad de oprindeligt blev lovet”, siger Will Stein og fortsætter:
”Jeg vil ikke nødvendigvis kalde dem løgne, måske er det mere mål, der ikke blev mødt, men når du fejler i noget, specielt i en valgt position, er det dit job at stå til regnskab over for folk, der har valgt dig, og det synes jeg ikke han har gjort i forhold til de de ukorrektheder han sagde tidligere, om at kunne beholde sin forsikringspræmie, beholde sin forsikrings plan, beholde sin læge, så jeg føler min en smule taget ved næsen”.

”Jeg har intet håb for Affordable Care Act”
Med afsæt i de nye realiteter om Obamacare, drejer samtalen sig over mod deres håb for reformen og det amerikanske sundhedssystem, for begge de unge studerende tror på, at det bedste for USA vil være universel sygedækning for alle i befolkningen, men lige så enige de er om dette, lige så enige er de om, at Obamacare ikke er løsningen:
”Jeg har intet håb for ACA i dens nuværende form”, siger Will Stein og fortsætter:
”Jeg håber, at vi som nation en dag får universel dækning, uden private forsikringsselskaber, noget lig, det der er i flere lande i Europa eller Canada, men det er den her lov ikke, og vil aldrig blive det. Det er en mangelfuld lovgivning.”
Ashley Jones supplerer:
”Mit håb er, at den er en overgangsperiode, at det vil få folk til at tænke nok til at den kan nå det næste stadie om universel dækning som i Europa og Canada. Så jo, der er håb for denne lov, men jeg tror ikke den vil klare sig hele vejen igennem – den vil overleve, men ikke trives”, siger Ashley Jones afslutningsvis.

Hvad der startede som en drøm, om et forandret sundhedssystem i et land, hvor mere end 40 millioner mennesker er uden sygeforsikring, er efter lange politiske kampe, tekniske udfordringer og skjulte sandheder, for alvor truet. Selv trofaste støtter af Obamacare har fået nok og ser ikke længere Barack Obamas prestigeprojekt som løsningen på USA’s sundhedspolitiske udfordringer. Nu kan kun tiden vise, om befolkningen vil tage Obamacare til sig, eller om den langsomt vil smuldre og efterlade USA i samme sundhedspolitiske limbo som inden Barack Obama satte alt ind på sit storslåede projekt.

Written By

Cecilie Baunegaard er bachelor i amerikanske studier og engelsk fra CBS, samt master i globale studier fra RUC. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ og ‘Glimt Af Amerika’. Dækker amerikansk sundhedspolitik for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen