Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Underwoods Amerika

Endnu en sæson af House Of Cards tryllebinder i disse dage hele verden. Denne gang med Mrs. Underwood i en endnu mere fremtrædende rolle – hvilket kun gør en i forvejen fremragende serie endnu bedre

“Damn, det er spændende!” har jeg flere gange fået sagt til min bedre halvdel i de seneste dage, i takt med at jeg har fået arbejdet mig igennem femte sæson af House Of Cards.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg havde set frem til den nye sæson med lige dele spænding og skepsis. Spænding, fordi især de første to sæsoner var intet mindre end fremragende, sæson tre lige så takket være Lars Mikkelsens eminente præstation som den russiske præsident Petrov. Når jeg alligevel var lidt skeptisk, så var det fordi jeg ikke var helt lige så begejstret for sæson fire, som for de første tre. Det var som om serien var ved at blive ramt af indledende metaltræthed, og da seriens hovedforfatter Beau Willimon og hans medforfatter Jay Carson begge meddelte at de ikke fortsætte som forfattere til den kommende femte sæson tænkte jeg flere gange, om det så ville kunne komme tilbage på sporet.

Lad mig – uden at røbe for meget – understrege: Det kunne det! Femte sæson er forrygende! Intet mindre! Nej, ikke helt oppe på siden af første sæson, men ikke desto mindre forrygende!

Afslutningen på fjerde sæson havde indikeret, at vi ville få Claire Underwood endnu mere i fokus end hidtil, hvilket kun kunne blive godt, da Robin Wright må siges at være en af sin tids dygtigste skuespillerinder og at rollen som Mrs. Underwood også for eftertiden vil stå som en af hendes glansroller.

Og det er godt! Det var lige nøjagtig det greb, der skulle til for at tilføre serien nyt liv, at Claire nu næsten fungerer som ligeværdig hovedperson med husbonden Francis. Så meget at hun også et par gange undervejs kigger direkte ind i kameraet og taler til os som seere. Nøjagtig som Mr. Underwood fra starten har gjort det. Claires ord til os som seere er, at hun hele tiden har vidst at vi var der, men at hun ikke rigtig gad bruge tid på os, fordi hun ikke vidste om hun kunne stole på os! I det øjeblik kunne jeg mærke at temperaturen for en stund faldt ned af min rygsøjle.

Spændingerne mellem Claire og Francis stiger flere gange undervejs i serien, og der er lagt op til et brag af en sjette sæson. I hvert fald slutter sæson 5 lige så åbent som sæson 4, at der næppe kan være nogen tvivl om, at vi til næste år igen kan lade os henrykke og forarge i selskab med The Underwoods.

Til den tid er jeg helt sikkert klar ved skærmen igen. Men selv om jeg er stor fan af serien og nyder det fremragende skuespil, de skarpe dialoger, det medrivende drama og de smukke optagelser af Washington-miljøet, så håber jeg også, at sjette sæson bliver den sidste. Det vil være ærgerligt, hvis House Of Cards ender som en af de serier, som bliver ved og og ved og ved, bare fordi man kan. Serien er lige nu en gigantisk succes og det ville være flot at runde af med en sjette og sidste sæson. Nu, hvor serien for alvor er tilbage på sporet, er alle vi mange seere klar til at tage afsked med den. Ja, det bliver vemodigt til den tid. Men det vil klæde serien at stoppe på toppen. Om The Underwoods så stadig er på toppen af magtens tinder til den tid, ja, det må vi jo så alle sammen vente i spænding og se. Det eneste der er sikkert, når man er i selskab med Claire og Francis Underwood er, at intet er sikkert.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen