Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

USA er med til at holde gang i dansk økonomi

I en tid, hvor det danske forbrug er gået i stå, er det især eksporten til blandt andet USA, der holder hjulene i gang. Havde det ikke været for den store stigning i dansk eksport til USA sidste år, havde dansk økonomi set rigtig trist ud, siger handelsminister Pia Olsen Dyhr i dette interview med Kongressen.com

Af Annemiek Wilson og Anders Agner Pedersen

Det skulle være så godt, og så er det faktisk skidt. Vi kender den alle sammen. Sangen om Larsen og ikke mindst omkvædets nedslående budskab. Men selv om det er ved at være et par somre siden Sven Møller Kristensen skrev visen, så kan den godt tåle en genindspilning anno 2013. I hvert fald hvis man spørger mange af de amerikanske virksomheder, der overvejer at investere i Danmark. For selv om der er bred enighed om, at Danmark er et trygt og dejligt land, ender det ofte med, at virksomhederne finder andre græsgange. Og ikke nødvendigvis langt væk fra de danske grænser. Det kan lige så vel være i enten Sverige eller Tyskland. Årsagen til den amerikanske tilbageholdenhed i forhold til Danmark skyldes flere ting. Som tidligere beskrevet her på Kongressen, er det især et højt lønniveau og en omfattende mangel på højtuddannet kvalificeret arbejdskraft, der får amerikanerne til at gå andre veje.

Løntilbageholdenhed er et nøgleord
Men selv om hun lytter til den kritik, som blandt andet det amerikanske handelskammer, tidligere har givet udtryk for her på Kongressen.com, er handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) ikke nødvendigvis enig i den. I hvert fald ikke på det punkt, der handler om det danske lønniveau.
”Jeg mener, at vi skal blive ved med at blive dygtigere. Jeg vil ikke negligere den udfordring, vi har i forhold til Sverige og Tyskland omkring lønniveau. Men jeg mener ikke, at vi skal diskutere, om vi skal sænke lønningerne, for det mener jeg ikke vil være godt for det danske samfund. Lige nu er problemet, at folk ikke bruger deres penge. Så i stedet for at diskutere sænkelse af løn, mener jeg, at vi skal tale om løntilbageholdenhed. Og det, vi har kunnet se i de to seneste overenskomster, er, at arbejdsmarkedet har vist, at det er de bevidst om,” siger Pia Olsen Dyhr til Kongressen.com.

Arbejdsstyrken skal opkvalificeres
Selv om hun altså ikke finder det relevant at tale om en sænkelse af det danske lønniveau for at gøre det mere attraktivt for blandt andet amerikanske virksomheder at investere i Danmark, vil handelsministeren dog godt medgive, at der er noget om den anden del af kritikken. For hvis Danmark fortsat skal kunne være attraktivt for udenlandske virksomheder, heriblandt de amerikanske, så skal uddannelsesniveauet hæves:
”Vi skal fortsætte med at opkvalificere vores arbejdsstyrke. Hvis vi ikke gør det, så er vi i alvorlige problemer, fordi det er der, vi har vores styrke. Det er muligt, at vi giver høj løn og har verdens højeste skattetryk, men hvis vi skal det, så skal vi kunne noget særligt. Så det er der, vi skal bruge vores kræfter, og det gør regeringen også. For det er det, vi skal leve af.”

USA hjalp dansk økonomi sidste år
At det generelt er vigtigt for Danmark at have gode samhandelsrelationer til USA, har der aldrig været nogen tvivl om. Både den nuværende og de tidligere regeringer har gjort meget ud af at sikre et nært forhold til supermagten. Blandt andet fordi den danske eksport til USA spiller en central rolle i forhold til den danske økonomi. Faktisk i et sådan omfang, at den danske eksport til USA sidste år var en af de primære årsager til, at dansk økonomi ikke så endnu mere dyster ud, end det var tilfældet, påpeger Pia Olsen Dyhr:
”Dansk økonomi blev reddet af amerikanerne sidste år. Vi havde en stigning i eksporten til USA på 25 procent. Uden det havde dansk økonomi set rigtig, rigtig trist ud. Det er eksporten, der hiver dansk økonomi op i øjeblikket. Det gør det hjemlige forbrug ikke.”

Vi er mere end grøn teknologi
Netop fordi eksporten til USA er så vigtig for dansk økonomi som det er tilfældet, er det ifølge Pia Olsen Dyhr også vigtigt at udvide eksportplatformene, således at det ikke bare er grøn teknologi, Danmark primært eksporterer over Atlanterhavet:
”Vi har meget andet end grøn teknologi at tilbyde. Der er hele sundhedsområdet. De amerikanske sundhedsudgifter er dobbelt så høje som de danske, hvilket jeg synes er skræmmende. For det er på trods af, at alle amerikanere ikke har adgang til sundhed. Men her har vi noget at byde på. Blandt andet i samspillet mellem det offentlige og det private,” siger Pia Olsen Dyhr og henviser til et par konkrete eksempler inden for sundhedsområdet, hvor der er muligheder for dansk eksport til USA:
”Amerikanerne bliver stadig mere overvægtige og de står, lige som os, med den udfordring, at de bliver flere ældre og færre yngre. Det er noget, som man teknologisk kan løfte. Eksempelvis, at vi har det, man kalder en kold kuffert. Altså, at folk ikke behøver at tage til lægen, men kan sidde derhjemme og blive behandlet. Vi har også de såkaldte ‘sår kufferter’. Der er mange ældre, der har sår, de skal have behandlet dagligt. Hvis de skal besøge en læge dagligt, er det en enorm omkostning. Og så har vi udviklet løsninger, som virker meget banale, men som vil betyde meget for overvægtige mennesker. Vi har lavet kørestole, der er til overvægtige mennesker eksempelvis. Og det er sådan noget, vi vil kunne sælge til dem.”

Magten flytter sig
At det bliver vanskeligere, ikke bare for Danmark, men for hele Europa, at forblive attraktive, både for amerikanerne og resten af verden i forhold til investeringer, er Pia Olsen Dyhr ikke i tvivl om. Den internationale magtbalance rykker sig, og især BRIK-landene kommer til at spille en stadig større rolle. Derfor er det ifølge handelsministeren også afgørende, at Danmark sørger for at skabe stærke relationer til lande som Kina og Indien, nøjagtig som det allerede er tilfældet med USA. For fremtidens vækst skal i høj grad findes uden for Europas grænser, erkender Pia Olsen Dyhr:
”Kommissionen kom med en rapport i juni sidste år, der vurderer, at om fem år er 90 procent af al vækst uden for EU’s grænser. Det vil sige, at vi har en udfordring. I kriser bliver man gerne protektionistisk men det, vi fra dansk side kæmper for, er at åbne Europa mere op. Få lavet frihandelsaftaler. Det er noget, vi fra regeringens side prioriterer. Jeg har været i Kina foreløbig fire gange som minister. Og vi skal også bruge kræfter på Indien, hvor vi i øjeblikket er bagud på point. Generelt er vi fra regeringens side meget opmærksomme på BRIK-landene. For magten i verden kommer til at flytte sig.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen