Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

USA hænger i klimabremsen

Amerikanernes klimapolitik bliver skarpt kritiseret. De er alt for tøvende og modvillige, når det gælder om at gå forrest og skaffe løsninger på klodens klimaproblemer, lyder kritikken fra såvel politikere som miljøorganisationer

Af Anders Agner Pedersen og Jens Aagaard

Orkanen Sandys hærgen i New York og langvarig tørke i midtvesten har givet amerikanerne en barsk forsmag på, hvad der venter meget mere af efterhånden som klimaforandringerne bliver en del af vores hverdag. Men det, der har været en barsk øjeåbner for den potentielle klimakatastrofe hos mange almindelige amerikanere, har tilsyneladende ikke haft nogen synderlig effekt i hverken Kongressen eller i det ovale værelse. Her slår man stadig hælene i og trækker i bremsen, når det gælder om at løfte sit ansvar som supermagt og gå forrest i bestræbelserne på at finde holdbare løsninger. Faktisk virker amerikanerne nærmest demonstrativt bagstræberiske ved Cop 18 i Qatar, mener Greenpeace.
”Mange håber, at Obama på længere sigt vil investere meget mere af sin personlige politiske kapital for at få klimaproblemerne løst. Men her og nu forestiller ingen sig, at Obama kommer ridende ind som den store klimahelt og redder Cop’en. Men omvendt havde vi håbet, at amerikanerne ville være lidt mere ydmyge, men de spiller faktisk en meget destruktiv rolle. De virker meget aggressive og til trods for, at de har et meget stort ansvar for klimaproblemerne, så blokerer de nærmest for, at andre lande kan komme fremad og skabe resultater,” siger Tove Maria Ryding, International Klimapolitisk Koordinator i Greenpeace.

Skuffelse over Obama
Dan Jørgensen, (S) næstformand for Europaparlamentets miljøudvalg, kan sagtens genkende billedet af amerikanerne som fodslæbende:
”Skuffelsen over Obama er – med rette – stor. Lige som den var, da han kom til Cop 15 i København i 2009 uden et mandat. Mange havde forventet, at han ville stå for en progressiv linje,” siger Dan Jørgensen, som dog tilføjer, at han glæder sig over de klimapolitiske tiltag, der sker i USA. For eksempel bliver der investeret 70 milliarder i Grøn Energi og det er vedtaget, at bilernes CO2 udslip skal være halveret i 2020.

Læs også: Kina og EU lægger klimapres på USA

Klimaet usynligt i valgkampen
For Klimaminister Martin Lidegaard (R) er det afgørende, at amerikanerne besinder sig og tager deres globale ansvar alvorligt. Han sætter sin lid til, at et massivt pres fra EU og en stigende erkendelse hos Obama og det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus vil få amerikanerne til at gå meget mere aktivt ind i klimakampen.
”Jeg synes, det var nedslående, så lidt klimaet fyldte i den netop overståede valgkamp. Derfor er jeg glad for, at præsident Obama efterfølgende er begyndt at tale om det igen” siger Martin Lidegaard til Kongressen og fortsætter:
”Og jeg håber, at amerikanerne vil få øjnene op for klimaproblematikken. For ja, det handler meget om Kina, men det handler også om, hvem der vil være med til at gå forrest på det grønne globale teknologiområde. De kan ikke bare overlade det til EU og Asien. Så jeg håber inderligt, at amerikanerne kommer mere med i de sidste fire år af Obamas præsidentembede. Vi står i hvert fald klar til at tage imod med åbne arme for at indgå nye samarbejder.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen