Kongressen.com
Feature

Vejen til 270: Pennsylvania

Det tilbagevendende motto i denne valgkamp har været: “As goes Pennsylvania, so goes the Electoral College”. Begge kandidater prøvede da også at flette “Pennsylvania” ind mange gange under den sidste præsidentdebat (Trump appelerede f.eks. direkte til vælgerne fra Pennsylvania hele 9 gange), hvilket viser hvor essentiel delstaten er i spillet om valgmændene. I 2016 var det første gang siden 1992, at republikanerne vandt de 20 valgmænd fra Pennsylvania, og staten bliver nu udråbt, som den mest sandsynlige tipping-pointstat. Vejen til 270 valgmænd går direkte igennem Pennsylvania.

Hvordan Trump vandt i 2016

Donald Trump vandt i Pennsylvania med en margin på kun 44.292 stemmer til Hillary Clinton. Clinton fik efter valget massiv kritik for ikke at føre en stærk nok kampagne i de andre blue-wall-states – Pennsylvania prioriterede hun derimod med både tid og penge. Clinton tabte valget i Pennsylvania, fordi Trump til alles, måske lidt naive, overraskelse, formåede at appellere stærkt til den hvide arbejderklasse. Og når jeg skriver ’lidt naive’, er det fordi, at den demokratiske kerne af hvide arbejdere stille og roligt var smuldret mellem hænderne på det Demokratiske parti. Store dele af Pennsylvania har oplevet økonomiske nedture igennem årtier; fabrikker er lukket ned på stribe og kul- og olieindustrien er blevet mere og mere marginaliseret, med høj arbejdsløshed og lavt lønnede jobs til følge. Parallelt er andelen af arbejdere, der er medlemmer af fagforeninger (som historisk oftest har støttet demokraterne) faldet fra 27.5% i 1983 til 12% i 2019. Med andre ord: I 2016 var utilfredsheden stor og tålmodigheden med demokraterne ved at slippe op. Med Trumps protektionistiske løfter, og Clintons elitære globaliseringsbudskaber, var vejen, i det evindelige bagklogskabens lys, banet for republikansk valgsejr i Pennsylvania.

Back to blue?

Hvis Biden skal gøre sig nogle forhåbninger om at reetablere den blå mur i Pennsylvania, skal han sætte en stopper for Trumps kapring vælgere uden en college-degree. I 2012 vandt Obama denne gruppe med +15%-point – i 2016 vandt Trump selvsamme gruppe med +7%-point. Udviklingen taler for sig selv.

Taget i den hvide arbejderklasse er noget Trumpkampagnen uden tvivl har øjnet større potentiale i ved valget i 2020. Ifølge New York Times var der i alt 2.4 millioner stemmeberettigede hvide, ikke-collegeuddannede vælgere som udlod at stemme i 2016 i Pennsylvania. Valgdeltagelsen blandt den gruppe vælgere var dog allerede høj i 2016, og det er derfor en risikabel strategi at satse på endnu højere turnout. Samtidig runger Trumps argument, om at genskabe en boomende økonomi i delstaten, mere hult end det gjorde i 2016 – dels fordi COVID-krisen har sat kæp i hjulet for Trumps forsøg på at fremhæve en sund økonomi som trademark for sin embedsperiode, men også fordi hans løfter om at redde bl.a. kulindustrien har vist sig at være en markedsøkonomisk umulighed i en verden, hvor grøn energi bliver både billigere og mere effektivt.

Samtidig er Biden uden tvivl bedre rustet til at appellere til den hvide arbejderklasse end Clinton var, bl.a. fordi han, lidt hårdt trukket op, ikke karakteriserer dem som ”deplorables”. Og det er en essentiel pointe: Valget 2016 afspejlede i høj grad et fravalg af Clinton, fordi der var en stemning af, at hun var elitær og ligeglad med den almene amerikaner. Det image kan ikke overføres til Biden. I nedenstående figur fremhæves, hvordan vælgerne i Pennsylvania føler, at Biden i 2020 går mere op i den almene amerikaner end Trump gør – og endda med en kæmpe margin.

Biden, født i Scranton, Pennsylvania, står ifølge målingerne til at vinde i Pennsylvania. Det gjorde Clinton også ved denne tid i 2016. Forskellen er, at tilliden til Biden er større end den var til Clinton, og mistilliden til Trump er større nu end den var i 2016. Meget tyder på, at Pennsylvania atter bliver blå, når valget engang er afviklet. Det ville være et sensationelt comeback, hvis republikanerne kan genvinde de 20 valgmænd på deres vej mod 270.

Læs også

”Vi bliver nødt til at lære, hvordan vi rent faktisk snakker med hinanden”

Victoria Bogetoft

Manden, der aldrig blev gammel, fylder 60

Anders Agner Pedersen

Obama er godt, veloplagt og sjovt litterært selskab

Anders Agner Pedersen

Valget der satte nye standarder for negative kampagner

Dorte Rasmussen

Vejen til 270: Wisconsin

Otto Lykketoft

Trump forsøger at gøre olie til et valgtema for at vinde Texas

Christian Damgaard Qvist