Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Tema

Velkommen til ‘Whistleblower Weeks’ på Kongressen.com

Det seneste år har Edward Snowden sat verden på den anden ende med sine mange afsløringer. Og det er langt fra første gang, at en whistleblower rydder forsiderne og presser en præsident. De forgangne årtier har enkeltpersoner udfordret systemet. Nogen med større held end andre.

På Wilson Boulevard i Rosslyn, Virginia, ligger der et parkeringshus. Det er der for så vidt ikke noget mærkeligt i. Det vil tværtimod være underligt, hvis en forstad til Washington D.C. ikke havde mindst et eller endda flere parkeringshuse. Men lige netop parkeringshuset på Wilson Boulevard er noget særligt. Det er faktisk en turistattraktion, som flittigt besøges af turister med politisk interesse.

For kælderen i parkeringshuset på Wilson Boulevard dannede nemlig rammen om en af de mest sagnomspundne interviewsituationer i historien. Det var nemlig her, at den unge Washington Post-reporter, Bob Woodward, tilbage i begyndelsen af 1970’erne mødtes med sin hemmelige kilde i nattens mørke for at nå ind til kernen i Watergate-skandalen. Kilden blev aldrig citeret ved navn, men var en centralt placeret kilde i FBI, som vidste god besked om Nixons urene trav. Woodward lovede kilden anonymitet og kun ganske få, heriblandt Woodwards makker, Carl Bernstein, og chefredaktør, Ben Bradlee, kendte kildens identitet. I daglig tale blev han omtalt som ’Deep Throat’ og skulle gå over i historien som en af verdenshistoriens mest legendariske whistleblowers.

For selv om Woodward holdt sit løfte og først fortalte kildens navn efter Mark Felt selv trådte frem i offentligheden tre år før sin død og røbede, at han var manden, der i årtier havde været kendt som ’Deep Throat’, ja, så var konsekvenserne af lækagerne ikke til at tage fejl af. Den største politiske skandale i amerikansk historie førte til slut til Richard Nixons fald som præsident og efterlod USA i en tilstand af chok og forargelse. Chok over præsidentens handlinger og forargelse over hvad systemet i sin helhed havde gjort.

Året før Woodward og Felts nattemøder på Wilson Boulevard, havde en ung mand ved navn Daniel Ellsberg givet Nixon med grovfilen, da ham lækkede en større mængde oplysninger om Vietnamkrigen til New York Times.

De to herrer fik titel af det, som i dag ses som enten en helt eller en forræder, nemlig whistleblower. Altså en person, der er en del af systemet, men som mener at det er i offentlighedens interesse at få indsigt i, hvad der foregår bag kulisserne.

Den dag i dag er whistleblower-rollen stadig omdiskuteret. Ikke mindst set i lyset af de seneste års udvikling. Først med Julian Assange og Wikileaks, senere med NSA-afhopperen Edward Snowden. Begge de herrer er jaget vildt, men har reddet sig i midlertidig sikkerhed af alternative omveje. Julian Assange har i snart to år siddet og kukkeluret på den ecuadorianske ambassade i London, hvor han flygtede ind efter det britiske retsvæsen havde slået endegyldigt fast at han skulle udleveres til Sverige. En sag, der ikke handlede om lækager, men om en mulig voldtægt. Assange var dog overbevist om, at svenskerne ville sende ham videre til USA, hvor han formentlig kunne se frem til et længere ophold i en etværelses med tremmer, som følge af hans offentliggørelse af blandt andet fortrolige papirer fra militæret om krigene i Irak og Afghanistan, samt dokumenterne fra diverse ambassader hjem til administrationen.

Edward Snowdens situation er noget anderledes end Assanges, om end den heller ikke er særlig ønskværdig. Efter hans entre på verdensscenen for snart et år siden, har han stået øverst på præsident Obamas ’Most Wanted’-liste. Og der står han fortsat. Efter flere ugers ophold i Moskvas lufthavn, har han nu fået midlertidig asyl af præsident Putin. Og fra en hemmelig adresse i Rusland fortsætter han med at kaste grus i Obamas diplomatiske maskinrum.
Men spørgsmålet er, hvad der driver en mand som Edward Snowden? Hvorfor gør han som han gør? Og hvilke konsekvenser, har hans lækager reelt set haft?

Det er nogle af tematikker, vi i de kommende uger ser nærmere på her på Kongressen.com. I de kommende to uger sætter vi whistleblowere af både nyere og ældre dato i fokus og analyserer konsekvenserne af deres handlinger. Både den gang og i dag.
Velkommen til ’Whisleblower Weeks’ her på Kongressen.com.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen