Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Venstrefløjen styrket i New York, trods Nixons nederlag til Cuomo

I primærvalgene i New York var den progressive udfordrer i Cynthia Nixon ikke i stand til at slå den siddende guvernør Andrew Cuomo, men i en række mindre valg vandt den Demokratiske venstrefløj.

NEW YORK CITY: Periferien af orkanen Florence lægger en tung grå himmel over New York på primærvalgdagen. I en tyk og omklamrende luft går folk til valgstederne. En tidligere pinsekirkes lokaler huser frivillige for den socialistiske kandidat til New Yorks 18. delstatssenatsdistrikt Julia Salazar, som mødes for at blive trænet i hvordan man bedst stemmer dørklokker og får vælgerne ud på valgdagen. Ubetalte kampagnearbejdere håber at deres budskab og entusiasme kan opveje for de store ressourcer de er oppe imod i valget.

Dette primærvalg i New York er blevet særligt indædt på det sidste. Smædekampagner og rå udmanøvreringer er blevet hverdagskost i dette sidste ridt i valgkampen.

Dagene op til valget har været domineret af den Demokratiske udfordrer Cynthia Nixons uortodokse bagelbestilling med kanelbrød med laks og kapers, som new yorkere siden har diskuteret om værende acceptabel. Men oven i dette også en sag om en email kampagne fra Cuomos lejr der antydede antisemitisme hos Nixon ved en anklage om hendes støtte til boykot af Israel.

I disse seneste dage er valgkampen ikke for sjov længere. Et sikkert genvalg for guvernør Cuomo og en række siddende delstatsrepræsentanter er pludselig blevet en usikkerhed og fløjlshandskerne er derfor blevet taget af.
Delstatssenatskampagner får normalt ikke megen bevågenhed i medierne, men Julia Salazar i det 18. distrikt har været udsat for massiv kritik fra en række dagblade. Hendes biografi som datter er colombianske immigranter er der blevet sået tvivl om, og hertil autenticiteten af hendes delvist sefardisk jødiske ophav.

Endelig valgte det højreorienterede medie, The Daily Caller, at afsløre at Salazar tidligere havde været offer for sexchikane fra Israels premierminister Bibi Netanyahus udenlandske medietalsmand, David Keyes, som siden har taget orlov efter en række lignende anklager.

Det er svært ikke at forbinde denne unormale opmærksomhed for Salazars kampagne og person med en generel utryghed ved hende politiske platform hos de etablerede politikere og mediefolk i USA. Salazar og Nixon fremfører ideer som ikke var betragtet som realistiske for blot få år siden: universel beskyttelse af lejere og offentlig sundhedssikring i New York samt radikal demontering af fængselssystemet som det eksisterer nu.

Da de første valgresultater kommer frem på storskærmen på drikkestedet The Well i East Williamsburg bryder alle ud i glade skrål og hujen. Til denne valgaften er alle for Julia Salazar og hun fører med 57 procent.
Folk udveksler historier om at de mødte betalte kampagnearbejdere for modstanderen Martin Dilan som havde stemt på Salazar. Man griner af at Dilans kampagne hovedkvarter er blevet overmalet med graffiti af lokale rødder.
Julia Salazar er del af det socialistiske parti DSA – Democratic Socialists of America – som Cynthia Nixon for nylig også meldte sig ind i og erklærede sig selv som socialist. Socialisme er blevet gangbart i amerikansk politik, særligt efter DSA medlemmet Alexandria Ocasio-Cortez vandt et kongressionelt primærvalg for halvanden måden siden.

Denne aften taber Nixon til Cuomo i kampen om guvernørposten. Men alene det at hendes primærudfordring skabte så meget røre, og nødvendiggjorde beskidte greb har skadet Cuomo permanent.

Det har altid stået klart at Cuomo håbede på at bruge guvernørsædet som skammel til at nå præsidentembedet. Hans kalkulerede og forsigtige embedsperiode har været styret af denne ambition. Så urealistisk som denne drøm var før er det nu efter Nixons udfordring fuldkommen uden for virkelighedens grænser at Cuomo kunne blive den Demokratiske kandidat i 2020 – han er for beskadiget som politiker igennem udstillingen af hans slette tendenser.

Nixon kan måske nu rette sin opmærksomhed imod New Yorks borgmesterpost men det behøver Salazar ikke. Hun vinder sikkert sit distrikt og takker alle i det fyldte barlokale: kampagnefrivillige, lejere, arbejdere.

Der er en følelse af katarsis i rummet. De højere magter smed alt imod Salazar og hun vandt alligevel. Næsten alle i baren kender hende personligt gennem partiet og som venner. Nixon meldte sig først ind i DSA for en måned siden hvor Salazar har været en central aktør længe. Denne sejr betyder langt mere for de fleste her. Hvert andet minut starter folk socialistiske kampsange i fejring af endnu en sejr.

Sammen med Salazar bliver en række progressive kandidater stemt ind i delstatssenatet denne aften samt græsrodsaktivisten Jumaane Williams som viceguvernør. Konservative og moderate Demokrater ryger på stribe – folk vil have noget nyt. Men Cuomo bliver.

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen