Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Grøn eksport

Virginias nye mål for havvind giver danske ordrer

Virginia vil bygge verdens største enkeltstående havvindmøllepark, og det giver kontrakter til danske virksomheder.

Virginia vil bygge verdens største enkeltstående havvindmøllepark, og det giver kontrakter til danske virksomheder.

En ny samarbejdsaftale om havvind mellem Klimaministeriet og Virginia gør delstaten til en attraktiv mulighed for grønne danske virksomheder, ifølge en pressemeddelelse. 

Flere danske virksomheder er ved at etablere sig i delstaten i forbindelse med etableringen af Coastal Virginia Offshore Wind Project. Det bliver verdens indtil videre største enkeltstående havvindmøllepark på 2,6 gigawatt og forventes at stå færdig i 2026. 

Blandt de virksomheder, som har fået ordrer, er Bladt Industries, der er en dansk leverendør af stålkonstruktioner med hovedsæde på Aalborg Havn samt Semco Maritime, en ingeniørvirksomhed specialiseret i vedvarende energi.  

Siemens Gamesa er desuden ved at etablere produktionsfaciliteter til vindmøllevinger i delstaten. Også Ørsted har været med i et samarbejde om opførelsen af forsøgsmøller på 12 megawatt i Virginia, mens Rambøll er valgt som rådgiver til det amerikanske energiselskab Dominion Energy, som skal opføre Coastal Virginia Offshore Wind Project, lyder det i meddelelsen. 

Aftalen er et resultat af et samarbejde mellem Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energistyrelsen med bistand fra ambassaden i Washington. Siden oktober 2021 har de arbejdet på samarbejdsaftalen, der sker som led i Energistyrelsens myndighedssamarbejde med en række amerikanske delstater om grøn omstilling, som blev opgraderet i 2021.

Virginias høje mål for havvind kan skubbe på resten af markedet i USA, mener klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

“Delstaten har store ambitioner på havvind, og her kan årtiers danske erfaringer være med til at sikre, at Virginia får succes med havvind. Samtidig er Virginias udbygning med havvind med til at åbne og modne markeder for grøn energiteknologi – ikke mindst fra Danmark,” siger han i meddelelsen.

I Virginia håber man samtidig på at blive et centralt samlingspunkt for håndtering og udskibning af vindmøller på den amerikanske østkyst. Det er en rolle som flere delstater kæmper om, lød det fra Energistyrelsen i et interview med Kongressen Business.

Virginia er dog godt positioneret til at få den rolle, fordi delstaten har nogle af de største havnefaciliteter på den amerikanske østkyst. Det gør også delstaten modtagelig for danske erfaringer fra en lignende rolle som Esbjerg spiller i Nordsøen.


Baggrund
I marts 2021 annoncerede Biden-administrationen et nationalt mål på 30 gigawatt havvind frem mod 2030. Virginias andel af de 30 gigawatt vil udgøre 5,2 gigawatt havvind inden 2034. Til sammenligning vil de to danske energiøer på sigt kunne levere omkring 12 gigawatt havvind.

Tine Brødegaard Hansen er erhvervsredaktør på Kongressen.com. Hun har en mastergrad i journalistik fra Syddansk Universitet og har tidligere været redaktør på Sustain Report og digital redaktør på blandt andet Eurowoman.dk, Altfordamerne.dk og Folkekirkens Nødhjælp. Mobil: 51881722 Mail: tine@kongressen.com

Læs også:

Podcast

Anders Agner, Ruben Sindahl og Jonas Parello-Plesner gør status efter primærvalget i South Carolina og ser nærmere på Ukraine-debatten i USA

Courtroom

Alabamas højesteret har bestemt, at nedfrosne befrugtede æg er at betragte som børn

Politisk analyse

Trump sejrede stort i South Carolina og selv om Haley fortsætter sin kampagne, ændrer det ikke på at Trump har kurs mod nomineringen.

Feature

Få billeder er mere berømte i den amerikanske historie end det, der blev taget i Iwo Jima tilbage i 1945.

Copyright © 2021 Kongressen