Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Wendy Davis – Kvinden, der snakkede om abort i 13 timer

I Texas er det ikke kun valget til Kongressen, der sætter dagsorden i disse dage. For i The Lonestar State er der mindst lige så meget fokus på valget af en ny guvernør, og i særdeleshed den ene kandidats forhold til det evigt kontroversielle emne; abort. I sit forsvar for netop abort, talte den ene halvdel af guvernørduellen, demokraten Wendy Davis, i 13 lange timer – uden pause vel og mærke.

Kvinden, der snakkede i 13 lange timer hedder Wendy Davis og er den demokratiske kandidat i det forestående guvernørvalg i Texas. I 2013 stormede hun ind på den nationale scene, da hun på imponerende vis tog et passioneret standpunkt for reproduktiv sundhed, og gav en 13-timer lang filibustertale i et forsøg på at bremse en anti-abortlov i det Texanske senat.

Med sin 13-timer lange tale blev Wendy Davis en heltinde for alle, der mener, at det er enhver kvindes ret at bestemme over sin egen krop.
For nylig understregede hun endvidere sit engagement til reproduktiv retfærdighed, da hun åbent fortalte om sine egne to aborter.

I fleres øjne har Davis – måske pga. sin dedikerede indsats for at lade abort være op til kvinden selv – dét, det kræver for at lade den notorisk republikanske guvernørpost skifte farve fra rød til blå.

Og fra et nyere historisk perspektiv ville det da også være en – for nogen i hvert fald- kærkommen forandring, hvis Wendy Davis skulle gå hen og vinde guvernørvalget. De seneste 20 år har guvernørposten nemlig være besat af en republikaner, senest George W. Bushs efterfølger, Rick Perry. Nu synes det republikanske bagland at være samlet omkring statsadvokaten, Gregg Abbott, der selvfølgelig – fristes man til at sige – er imod abort.

Lovforslaget
Det famøse lovforslag, der motiverede Wendy Davis til d. 25. juni 2013 at indtage talerstolen, indeholdt nogle af USA’s strengeste abortrestriktioner, bl.a. at abort skulle være ulovligt efter 20. uge.
Demonstranter i Texas erklærede straks lovforslaget forfatningsstridigt, da højesteretsafgørelsen, Roe v. Wade fra 1973 tillader abort indtil det tidspunkt, hvor fostret kan leve uden for morens mave.

Den drastiske anti-abortlov, fremlagt på en hasteindkaldt session af nuværende guvernør, Rick Perry, medførte, at Wendy Davis tog sagen i egen hånd og forsøgte at blokere lovforslaget ved at tale så længe det var nødvendigt. Det blev til 13 timer.

Men selv om Wendy Davis i 13 timer talte passioneret og engageret om det magtmisbrug hun mente forslaget var et resultat af, og om de fatale konsekvenser det kunne have for kvinder og deres familier, talte hun forgæves.
Texas’ lovgivende forsamling vedtog en samling af abortlove, der har tvunget de fleste af statens abortklinikker til at lukke.

En af de største bekymringer i kølvandet på de utallige lukninger af abortklinikker, er om kvinder i mere urbane områder af staten, potentielt set vil tage sagen i egen hånd og selv foretage aborter, da klinikker, der tilbyder abort ikke længere er at finde uden for de største byer.

19 af statens 41 klinikker er allerede lukket siden loven blev vedtaget i november sidste år. Og senest d. 1. september i år, var yderligere 16 sat til at lukke. Det efterlader seks klinikker der tilbyder abort i en stat med knap fem en halv million kvinder i den reproduktive alder. Efter, at første hold klinikker lukkede sidste år, har University of Texas gennem research kunne konkludere, at antallet af aborter per 1000 kvinder i alderen 15 til 44, allerede er faldet med 13 procent sammenlignet med året før.

Kampen om posten
Selvom Wendy Davis’ kampagne for at blive den første demokratiske guvernør i 20 år, ikke handler om, hvorvidt kvinder har ret til abort, så er det netop hendes maratontale sidste år, og hendes engagement for sagen, der har givet hende den medvind hun oplevede efter talen, og har ligeledes været medvirkende til, at hun på nuværende tidspunkt har indsamlet over 30 millioner dollars til sin kampagne. Men trods millioner af dollars i kampagnekassen og masser af mediedækning, kæmper hun hårdt for at holde sig inde i kampen om at blive Texas’ nye guvernør.

Demokraterne havde høje forventninger til statssenatoren, der på en enkelt aften blev en sensation med sin tale mod abortstramninger, og øjende muligheden for, efter to årtier, endelig at kunne overtage guvernørposten.
Men det lader til, at Davis ikke har formået at slå igennem mod Abbott. I en meningsmåling udgivet d. 1. oktober, haltede Davis ni procentpoint efter Abbott – og det var i den gode måling vel og mærke, for andre undersøgelser lægger hende mellem 10 og 12 procentpoint efter republikaneren.

Så måske slår hendes popularitet alligevel ikke til. Til trods for, at rusen efter Davis’ storslåede filibuster-tale sidste år nok var imponerende, og nok gav hende den medvind det krævede at få skudt sin kampagne ordentlig i gang, så er det, når alt kommer til alt, måske alligevel ikke nok.

Abort er stadig et af de emner der splitter USA i to, men i midtvejsvalget spiller det ingen afgørende rolle, da det ikke er et af de emner kandidaterne går til valg på. Abortspørgsmålet er grundlæggende for de fleste amerikanerne – enten er man for, eller også er man imod.

I USA i dag, fire uger før midtvejsvalget, der er det ikke abort, der afgør hvor folket sætter deres kryds, det er der simpelthen for mange andre vigtige emner til.

Og med det in mente, er det måske derfor, at Texas endnu engang ser ud til at vælge en republikaner.
For Wendy Davis har en mening om abort, og hun er ikke bange for at stå ved den. Det har gjort hende til en superstjerne, men kun på det område, for når det kommer til uddannelse, immigration eller sundhedsreform, så spiller hendes heroiske indsats sidste år ingen rolle, og det Texanske guvernørvalg kommer til at handle om alle de ting som det også handler om i resten af landet d. 4. november – ikke kvinders ret til abort.

Selvom abort stadig er et kontroversielt emne, der stadig splitter USA, så er det ikke det emne, der hverken afgør hvor amerikanerne sætter deres kryds 4. november, eller som giver Wendy Davis guvernørposten i Texas.

Written By

Cecilie Baunegaard er bachelor i amerikanske studier og engelsk fra CBS, samt master i globale studier fra RUC. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ og ‘Glimt Af Amerika’. Dækker amerikansk sundhedspolitik for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen