Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Demokraternes interne kamp over abortrettigheder udspiller sig i Illinois

Primærvalget i statens tredje kongresdistrikt imellem det siddende medlem Dan Lipinski og Marie Newman har åbnet splittelsen i partiet. Aftenens resultat vil give en ide om, såkaldte ”pro-life” kandidater stadig har en plads i partiet.

Washington D.C. – En af de sidste anti-abort kongresmedlemmer fra det Demokratiske Parti kæmper i aften for sin plads i Kongressen.

Dan Lipinski har repræsenteret Illinois’ tredje kongresdistrikt siden 2005 og er en af de mest konservative medlemmer. Han er en del af de såkaldte Blue Dogs, økonomisk konservative Demokrater, og er en af de tre tilbageværende Demokrater, der støtter begrænsninger for kvinders abortrettigheder.

Lipinskis modstander, Marie Newman, er direktør for en non-profit, der bekæmper mobning, og hun har været involveret i progressive mærkesager som trans-rettigheder og den lokale afdeling af Moms Demand Action, der er fortaler for strammere våbenlovgivning.

Ifølge den seneste måling foretaget af det Demokratiske målingsinstitut PPP er valget helt åbent imellem de to. Lipinski står til 43 procent imod Newmans 41 procent.

Ude af takt med partiet
Lipinski har været i midten af den progressive fløjs skydeskive i det sidste årti. Men det politiske miljø, en sprudlende aktivisme på venstrefløjen og en strukturel fordel i distriktet, har skabt en unik mulighed for at udfordre ham.

Vinderen af primærvalget kommer uden tvivl til at blive det næste medlem af Kongressen. Clinton vandt distriktet med over 15 procentpoint i 2016, mens Obama slog Romney med over 13. Republikanerne stillede ikke med en modkandidat i 2016, og den eneste republikanske kandidat i 2018 er Holocaust-benægter og tidligere medlem af det neo-nazistiske parti.

Distriktet rykkede i en populistisk retning i primærvalget i 2016, hvor Bernie Sanders slog Hillary Clinton med ni procentpoint. Sanders er en af de få Demokratiske politikere, der offentligt har støttet Newman, selvom Lipinski støttede Sanders over Hillary Clinton.

Demokratiske vælgere er også rykket mod venstre efter valget af Trump. Demokratiske kvinder har indtil videre været en af de udslagsgivende vælgergrupper i valgene i 2017 og bliver en af de vigtigste i 2018. Og de er blevet aktiveret af truslen imod sundhedsreform, og frygten for at Planned Parenthood mister statslig finansiering ifølge en undersøgelse af Trump-effekten fra American University og Loyola University.

Kilde: American University

Lipinski er kendt for at være en af de eneste tilbageværende Demokrater, der stemte imod Obamacare i 2010, og han har gentagne gange stemt imod Planned Parenthood i Kongressen. Han er ganske enkelt ikke, hvor vælgerne i distriktet er længere.

Selvom USA’s største fagforening AFL-CIO stadig støtter Lipinski, har han mistet støtte fra en anden prominent fagforening SEIU. Kvindegruppen EMILY’s List stillede sig bag Newman i sidste måned og en række interessegrupper, der er progressive, men en del af de demokratiske kerneorganisationer brød med Lipinski i december sidste år.

Det har åbnet en konflikt i partiet, hvor DCCC først for nyligt støttede Lipinski, mens kongresmedlemmet Jan Schakowsky, en del af kampagnearmens lederskab, i januar brød med Demokraternes ledelse og erklærede, at Newman burde repræsentere distriktet.

Abortrettigheder i fokus
Valgkampen er blevet malet som en revanche imellem Clinton,- og Sandersfløjene i det Demokratiske parti, men den største konflikt handler om kvinders reproduktive rettigheder.

DNC er i gang med en transformation siden valget i 2016. Den blomstrende aktivisme har medført en kamp imellem en fløj i partiet, der er imod enhver ide om kompromis, når det handler om abort og ethvert udspil, der bliver set som at underminere kvinders evne til at kontrollere sin egen krop og en mere traditionel gruppe, der ser det som en nødvendighed at have medlemmer af partiet, som kan appellere til bredere grupper af vælgere i valgkredse, der er socialt konservative.

Prominente demokratiske ledere som DNC’s Tom Perez kom i fedtefadet sidste år, da bogmesterkandidaten Heath Mello i Omaha, Nebraska blev en del af partiets forenings-tour. Perez trak støtten til Mello, da hans tidligere stemmer imod abortrettigheder kom frem.

DCCC’s formand Ben Ray Luján (D-N.M.) har nægtet at gøre abort til en dealbreaker, men der er ikke en eneste Demokrat, som støtter abort i de 91 distrikter, som Demokraterne håber, de kan vinde tilbage fra Republikanerne i midtvejsvalget ifølge DCCC.

På den anden side påpeger Cheri Bustos (D-Ill.), at Demokrater er nødt til at acceptere anti-abort kandidater for at appellere til arbejderklassen i USA’s landdistrikter i sin rapport ’Hope From the Heartland’.

”Vi kan lige så godt afskrive det østlige Ohio, hvis partiet afviser kandidater, der er ’pro-life’,” sagde det tidligere medlem af Ohios underhus.

Det er den kamp, der udspiller sig i IL-03 imellem Lipinski og Newman.

I sidste uge kastede ”pro-life”-grupper Susan B. Anthonys List deres støtte bag Lipinski. Gruppen planlægger at bruge et sekscifret beløb på reklamer (digitalt og post), og de sender 70 folk til at stemme dørklokker for Demokraten.

”Han er en helt i ’pro-life’-bevægelsen,” sagde formanden Marjorie Dannenfelser i et interview med McClatchy.

Amerikanernes holdning til abort har altid været svær at måle. Der er nuancer i befolkningens holdninger, der går ud over de sædvandelige ’pro-life’ og ’pro-choice’ prædikanter. Ifølge Pew mener 22 procent af Demokraterne for eksempel, at abort bør være ulovlig i alle eller de fleste tilfælde.

Men de politiske vinde blæser mod venstre under Trumps præsidentembede. Amerikanerne er blevet mindre socialt konservative og en meningsmåling fra PerryUndem fra januar viser for eksempel, at Demokrater og Independents er mere tilbøjelige til at støtte pro-abort kandidater i føderale og lokale valg.

Kilde: PerryUndem

Andre dele af partiet pointerer, at Demokraternes skæbne i novembers midtvejsvalg i høj grad afhænger af energien på venstrefløjen, som bliver kanaliseret igennem en historisk bevægelse af politisk aktive kvinder, der vrede som ind i helvede. Tre ud af fire demokratiske kvinder siger for eksempel, at de er vredere i 2018 end året før.

Samtidig peger de på en analyse i The Outline, der kigger på de 91 distrikter, som DCCC har målrettet i 2018. Her finder forskeren Chris Skovron, at flertallet af vælgere bakker op om progressive politiske løsninger omkring abort.

USA er desuden blevet mere partisk og den nyeste research viser, at udfordrere ikke øger deres vælgeropbakning ved at adoptere mere moderate politiske forslag, og at ideologiske positioner kun har en lille relation til vælgeradfærd. Argumentet om, at Marie Newman vil være en svagere kandidat mod en stærkere modstander i fremtiden har derfor ikke skabt momentum for Lipinski-lejren.

Der er ingen moralske sejre i politik. Striden i Illinois vil ikke afslutte debatten i partiet, men det vil være et godt argument for den vindende fløj. Og det vil give os en bedre ide om, der stadig er plads til anti-abort holdninger i det Demokratiske Parti.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen