Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Business-profiler

Direktør i eksport-kæmpe takker af efter 4 årtier

Forældede regler for finansiering af bl.a. vindmølleparker bør ændres, mener Jan Vassard, når han ser på USA-eksportens udfordringer.

Forældede regler for finansiering af bl.a. vindmølleparker bør ændres, mener Jan Vassard, når han ser på USA-eksportens udfordringer.

Eksport Kredit Fondens vicedirektør Jan Vassard går på pension efter næsten fire årtier.

Vi fangede ham på falderebet til sit nye liv for at høre, hvad han ser som de største eksportmuligheder i USA, og hvad de største trusler mod den er. Vi runder også hans holdning til regeringens forslag om en ny eksport-superfond.

Hvad er det ved eksport, som har fanget dig i alle de år?

“Eksport har både et hjemligt og et internationalt ben. Det fascinerer mig. Derudover er vi i EKF både deltagere i markedet men også med i spillet om udformningen af rammebetingelserne. Det er interessant, fordi eksportfinansiering er et af de mest regulerede områder internationalt for at undgå konkurrenceforvridning. Det gør det til noget af en jungle og udfordring at få det til at lykkes.” 

Eksport i finansiering af vind er rykket til New York
Hvad var baggrunden for at oprette EKF tilbage i 1999, som du var med til? 

“Der skete i de år en tendens mod en kommercialisering af eksportfinansieringsområdet væk fra statslig støtte. Derfor var modellen at etablere en professionel statslig finansiel virksomhed med egenkapital,  en professionel bestyrelse og armslængde til det politiske system.” 

“Dengang havde vi 12 mia. kr. i vores portefølje, i dag har vi 100 mia. kr. De fleste år har vi haft overskud, og hovedparten af det går til at vækste virksomheder til gavn for dansk eksport. Siden 2016 har vi betalt over en mia. kr. i udbytte til vores ejer staten. Det er en forpligtelse, man har internationalt, at der ikke må ligge subsidier i eksportstøtten. Så det skal løbe rundt,” siger Jan Vassard om EKF’s finansiering, der bygger på de præmier, som virksomheder og banker betaler for at få EKF som garant for deres lån. 

Hvad har været den mest markante udvikling i forhold til eksporten i din tid?

“Hele energi- og vindeventyret har præget dansk eksport og dermed EKF meget i USA og på andre markeder. Vi har i alt finansieret 120 vindparker i 34 lande og hjulpet med at skaffe privat kapital på 400 mia. kr. I dag udgør vedvarende energi og specielt vind 70 pct. af vores 100 mia. Det gør EKF til verdens største eksportkreditfond på vindområdet."

 

Artiklen, du gerne vil læse, er en del af Kongressen Business

 

Kongressen Business er vores nye initiativ målrettet danske virksomheder med erhvervsinteresser i USA.

Kom indenfor: Du kan læse med ved at købe et abonnement eller starte et prøveabonnement på to uger.

 

Har du allerede adgang til Kongressen Business?
Log ind her:

Tine Brødegaard Hansen er erhvervsredaktør på Kongressen.com. Hun har en mastergrad i journalistik fra Syddansk Universitet og har tidligere været redaktør på Sustain Report og digital redaktør på blandt andet Eurowoman.dk, Altfordamerne.dk og Folkekirkens Nødhjælp. Mobil: 51881722 Mail: tine@kongressen.com

Læs også:

Business

Danske virksomheder klarede sig godt i USA i året, der gik. Året, der kommer bliver mere udfordrende, lyder analysen fra DI's USA-chef, Louis Funder.

Business

Kongressen Business giver i denne artikel et overblik over de fem stater i USA, som danske virksomheder er mest tilstede i.

Business

I et interview med Kongressen Business kommer business coach og forfatter Kay Xander Mellish med tre gode huskeregler til danske virksomheder, som ønsker at...

Business

Her er DI's USA-chefs samlede billede på Bidens præstation, samt håb og bekymringer for dansk eksport i det kommende år

Copyright © 2021 Kongressen