Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Har corona definitivt spændt ben for Sanders præsidentdrømme?

Udsigten til at Bernie Sanders bliver USA’s næste præsident er efterhånden lige så lille som udsigten til, at USA med succes kan genåbne landet efter coronavirus til påske. Og måske er netop coronavirus en af de parametre, der har været med til at spænde ben for Sanders. I hvert fald har denne nye virkelighed vendt op og ned på Sanders præsidentkampagne.

Bernie Sanders er brændt sammen, og Joe Biden kører derudaf.

Selvom det meste i USA – som i resten af verden – i disse dage handler om coronavirus, så er det snart sikkert at sige, at Biden efterhånden med al sandsynlighed kan høste nomineringen som demokraternes foretrukne kandidat til at slå Trump ved præsidentvalget i november.

Der er flere årsager til, at vi – og ikke mindst Sanders momentum – endte her, men coronavirus-krisen har med sikkerhed ikke hjulpet senatoren fra Vermont.

Opskriften på momentum
Amerikanske præsidentkampagner er lange og dyre, og det er der god grund til.

Opskriften er stensikker: præsidentkandidaterne skal bl.a. rejse rundt til de forskellige delstater og distrikter, hvor de potentielle vælgere skal gøres kur til og overbevises om at stemme på vedkommende.

Det foregår ofte ved store rallies eller town hall meetings, hvor flere potentielle vælgere hylder og hujer præsidentkandidaten.

Og i disse digitale tider kan de scener så genbruges på kandidatens sociale medier.

Her klippes præsidentkandidatens gode citat eller de store jubelscener så efterfølgende til, så det understøtter kandidatens egen fortælling og momentum, og så flere potentielle vælgere – og ikke mindst pressen – kan se, at kandidaten har vind i sejlene. Altså, må han være værd at stemme på eller skrive om.

Det giver så også lidt ekstra vind i sejlene, for når pressen skriver om de store folkemængder, de er vidne til, ved kandidatens rallies, så når nyheden om kandidaten også ud i et nyt medie og dermed til endnu flere vælgere, der måske ikke i første omgang har set det på kandidatens egne sociale medier, men som stadig skal overtales til at stemme på kandidaten.

Og sidst, men ikke mindst, kan kandidaten derefter genbruge pressens skriverier og lægge det på sine sociale kanaler endnu engang for at give budskabet digitalt tryk og understøtte sin oprindelige pointe om, at han er populær hos vælgerne og værd at stemme på.

Sådan skulle det dog ikke gå for Bernie Sanders, der om nogen har været god til at mobilisere sine vælgere, men som også derfor har været afhængig af disse jubelscener, sin Bernie-bevægelse og pressens skriverier.

Coronavirussen ramte, og det samme gjorde rejserestriktioner, forsamlingsforbud og nedlukkede samfund. Sanders måtte derfor rykke store dele af sin kampagne online.

Sanders sender corona-lives på Facebook
Det har Bernie Sanders så også gjort. I hele marts har Sanders afholdt flere coronavirus-relaterede lives på Facebook.

Det er ikke en uvant situation for Bernie Sanders at sende live på Facebook – det ved en hver politiker med respekt for sig selv snart er vejen frem.

Men stemningen i Sanders Facebook lives har ændret sig.

Tidligere på måneden blev de gennemført via opskriften beskrevet i ovenstående; store folkemængder, der hyldede Sanders på en scene, pomp og pragt.

På de mange lives Sanders nu har sendt i marts, er der derimod blevet færre og færre mennesker omkring Sanders.

I nogle af kandidatens seneste lives sidder han faktisk helt alene og taler politik og coronavirus.

Sanders opnår altså ikke samme dobbelteffekt som tidligere, hvor stemningen omkring ham var med til at give medvind og momentum.

Det svarer lidt til at glemme en ingrediens i førnævnte opskrift, og så hæver dejen altså aldrig rigtig helt godt.

Sanders bruger krisen til at skubbe til egen agenda
Intet er dog som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget, og sådan er det vist også med Bernie Sanders og Corona-krisen.

Bidens føring er faktisk, matematisk set, ikke så stor, at det ikke ville kunne lade sig gøre for Sanders at vinde nok af de resterende delegerede, der stadig er i spil og dermed også vinde nomineringen.

Men Sanders er netop afhængig af sin bevægelse og sit momentum, og det er der ikke meget af for tiden.

Dermed er styrkeforholdet mellem Joe Biden – tidligere vicepræsident for Obama – og Sanders – den i amerikanske øjne meget venstreorienterede senator fra Vermont – ret åbenlyst.

Sanders har brug for et mindre mirakel, hvis han skal blive USA’s næste præsident.

Alligevel virker Sanders ikke til at sløve sin kampagne lige foreløbigt.

Så sent som d. 27. marts holdt Sanders endnu en Facebook live, hvor han igen-igen talte om coronavirus. Og igen-igen i disse tider var det uden pomp og pragt og musik og vælgere, der hylder ham.

I stedet blev det en Facebook live, hvor senatoren beder amerikanerne om, at ”lytte til læger og sygeplejesker”, og hvor Sanders i sin Facebook live interviewer netop de mennesker, der i disse dage arbejder helt forrest på frontlinjen i det amerikanske sundhedssystem.

På den måde er coronakrisen altså ikke så skidt, at den ikke også kan være god for Bernie. I hvert fald giver den Sanders ekstra mulighed for at skubbe sin agenda om ’universal health care’ endnu længere ud.

Men Sanders agenda mangler altså nu sin sædvanlige hyldest fra potentielle vælgere, der kan holde Sanders momentum igang, og Sanders mangler dermed også et mindre mirakel, hvis han skal ende med at blive USA’s næste præsident.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen