Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Jeff Flakes tilbagetræden bekræfter Trumps overtagelse af det Republikanske parti

Senatorens nederlag signalerer Trump-fløjens styrke. Hans opsigelse ændrer desuden dynamikken for valget i Arizona og kunne få konsekvenser for balancen i Senatet i 2018.

Washington D.C. — Den siddende Republikanske senator fra Arizona Jeff Flake annoncerede tirsdag, at han ikke vil søge genvalg i 2018.

Flakes tale fra Senatet er værd at lytte til i sin helhed. Det er en velkommen solstråle over et politisk landskab, der for længst har måtte se sig omhyllet af vinter. Hvor den ene dag efter den anden synes at bringe stadigt mere groteske samtaler og lavpunkter.

Talen går hårdt efter præsident Trump, og de demokratiske normer hans embedsperioder for længst har opløst.

Men junior-senatorens moralske svada var i højere grad forbeholdt sit eget parti og sine kollegaer.

”Det er på høje tid, at vi stopper i vores medskyldighed og imødekommenhed.”

Den anden afgående senator Bob Corker var i denne uge ude med endnu en opsigtvækkende kritik af sit partis siddende præsident.

”Præsidentens største eftermæle vil være at have nedværdiggjort USA,” sagde Corker.

Det er sigende, at præsident Trumps største politiske modstanderne fra sit eget parti enten har valgt at træde tilbage, eller i senator McCains tilfælde bogstaveligt talt har fået en sandsynlig dødsdom. Flake, Corker og McCain er en uddødende form for politiker i det moderne Republikanske parti. Institutionalister, moderat i tone, for immigration og liberale i deres tilgang til race.

Flake var en af præsidentens største kritikere. Siden udgivelsen af hans Trump-kritiske bog og præsidentens efterfølgende kritik af ham, er senatorens popularitet styrtdykket i Arizona.

På Capitol Hill er det en åben hemmelighed, at så godt som alle Republikanske medlemmer anser deres præsident som ukvalificeret – og mange værre ting. Men med Trump som præsident befinder medlemmerne af Kongressen sig konstant i en klassisk catch-22. De kan ikke tage afstand fra Trump så længe hans popularitet er så høj blandt deres egne vælgere. Men hans popularitet forbliver høj før en større del af partiet begynder at tage afstand fra ham.

Problemet er, at GOP-medlemmers politisk skæbne knytter sig til Trumps succes og afhænger af ikke at ende i Twitter-sigtekornet. Hvad end det er Bob Corker, John McCain eller Jeff Flake, så har det Republikanske parti længe vidst, at de havde redet på ryggen af en tiger. Nu er de endt som føde.

Flakes opsigelse signalerer desuden endegyldigt, hvilke vælgere der sidder i førersædet i det Republikanske parti anno 2017. Et var, at Trumps nationalisme og anti-indvandrer platform kunne sejre i primærvalget. Det var stadig uklart, hvorvidt det endegyldigt ville trække partiet i den retning, når det kom til valg til Kongressen.

Men det virker klarere nu. Det er særligt de såkaldte Country First Conservative og Core Conservatives, der driver partiets støtte til præsidenten. Det er Trumps parti, og der er katastrofale konsekvenser for at modsige ham. De sidste anti-Trump Republikanere har forladt skuden.

Med Flakes egne ord:

”Det står klart i dette øjeblik, at traditionelle konservative, der tror på en mindre stat og det frie marked, som nærer tiltro til frihandel og er for immigration har en smallere og smallere vej til nomineringer i det Republikanske parti. Et parti, der i langt har defineret sig selv ved en tro på disse værdier. Det står også klart, at vi i dette øjeblik har opgivet vores kerneværdier til fordel for en mere tilfredsstillende vrede og bitterhed.”

2018 og fremtiden
Det første spørgsmål for Republikanerne er, hvilken indflydelse Flakes beslutning får for deres chancer i Arizona i 2018, nu hvor der pludselig er en ledig plads.

Flake var allerede sårbar på grund af, hvad David Byler har døbt omvendt triangulering. Han kombinerede en yderst konservativ politisk retning med en kritik af Trump.

”Flakes konflikter med Trump gjorde, at han mistede stemmer på højrefløjen, mens hans stemmehistorie besværliggjorde at veje dette tab op med vælgere i midten eller til venstre,” skrev Byler for nyligt.

Det var allerede tydeligt over sommeren. Flake sad fast i målingerne i primærvalget mod Kelli Ward. Ward førte de to målinger med mere end 25 procentpoint. Et uhørt højt nummer i en valgkamp mellem en siddende senator og en primærvalgsmodstander. Og et usædvanligt nummer givet hendes tabende primærvalgkamp mod Arizonas anden senator John McCain i 2016. Her tabte hun klart 51,7% – 39,2%. Wards genopståen symboliserer, hvor den Republikanske base befinder sig lige nu.

Det er langt fra sikkert, at Ward forbliver favorit. På trods af, at hun har støtte fra præsidentens tidligere rådgiver Steve Bannon har den sidste uge været problematisk. To højtstående kampagnemedarbejdere og tidligere Breitbart-medarbejdere sagde pludseligt op og smækkede døren med en giftig udtalelse. Kunne en mere pro-Trump kandidat se en mulighed? Den kontroversielle tidligere sherif Joe Arpaios navn bliver nævnt.

Feltet er desuden åbent for kandidater, der ikke ville udfordre et siddende medlem af deres parti. Kongresmedlemmet Martha McSally sidder i et Clinton-distrikt, som Cook Political Report har rangeret som toss-up. Det er måske hendes bedste mulighed at prøve at tage skridtet op.

Arizona har ikke en anden valgrunde. Hvis feltet bliver splittet op kunne en kandidat blive valgt med 30 procent af stemmerne i primærvalget.

Vinderen står sandsynligvis til at møde Demokraten Kyrsten Sinema, der bliver regnet som en stærk kandidat. Sinema har siddet i Repræsentanternes Hus siden 2012. Hun har allerede indsamlet 2,3 millioner dollars, siden hun annoncerede sit kandidatur og har 4,1 millioner i banken. Ward har til sammenligning indsamlet 1 million dollars i samme periode.

Demokraterne en forfærdelig hånd, når det kommer til Senatet i 2018. De har allerede udpeget the Grand Canyon State til en af deres to eneste realistiske muligheder for at flippe en stat fra R til D.

En tidlig måling viser, at Sinema (D) i sommers førte over Ward (R) med et enkelt procentpoint. Alt står altså helt lige her, men Ward bliver generelt set som en svag kandidat på grund af hendes ekstreme holdninger, som den brede vælgerskare endnu ikke er bekendt med.

Arizona bliver med sikkerhed en af de mest ombejlede stater i 2018. Staten hælder mod højre, men Trumps popularitet er negativ, og den siddende præsidents parti bliver typisk straffet i midtvejsvalgene.

Demokraterne har en håndfuld røde stater at forsvare, men siddende senatorer taber sjældent, når deres parti ikke sidder på magten. Flakes tilbagetræden kan meget vel være forskellen på et Demokratisk eller et Republikansk senat efter 2018.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen