Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kushner lækage bør bekymre Trump

Lækagerne strømmer ud af Det Hvide Hus. Det er nu kommet så vidt, at selv den inderste cirkel rundt om Trump ikke kan vide sig sikker, hvilket vi senest har set med Ruslands-lækagerne i Washington Post om Jared Kushner. Og det bør bekymre Trump ganske gevaldigt, for meget taler for, at der kommer mere

Er det overraskende, at Jared Kushner efter sigende har haft nogle ideer omkring USA og Rusland? Nej. Det er det vel ikke, set i lyset af den seneste tids omfattende Ruslands-afsløringer i den amerikanske presse.
Er det overraskende, at der fortsat kommer nye historier ud på noget, der minder om dagligt basis fra Det Hvide Hus til store amerikanske medier som Washington Post anonymt? Nej. Det er det vel egentlig heller ikke. Sådan har det jo været lige fra dag et, stort set.

Det, der er det overraskende, og som bør give anledning til dybe panderynker hos Trump, er, at lækagerne nu er nået helt ind til den aller inderste cirkel af folk rundt om Trump. En gruppe mennesker, der tæller ganske få, heriblandt børnene Donald Jr., Eric, Ivanka og svigersønnen Jared Kushner.

At svigersønnen nyder Trumps gunst er uomgængeligt. Der er få mennesker i denne verden, Trump rent faktisk lytter til. Men Kushner er en af dem. Og har i sin rolle som rådgiver i Det Hvide Hus, sin svigerfars ører på daglig basis.

Derfor bør det også have givet anledning til dyb bekymring hos Trump, da han den anden dag kunne læse i Washington Post at hans svigersøn havde haft nogle fiffige ideer, hvad angik USA Rusland relationen. Det vidste han formentlig godt i forvejen, så det er ikke den del, der i første omgang er bekymringen for Trump. Det bekymrende er, at det kommer ud. At anonyme kilder internt i Det Hvide Hus, lækker oplysninger som skader Jared Kushner, og som dermed skader en af de personer, der er tættest på præsidenten. Se, det er bekymrende for Trump. Af flere grunde.

For det første, fordi det viser, at han på ingen måde har styr på sin egen butik. Det Hvide Hus er lige så hullet som en si i øjeblikket, og de interne samtaler og dokumenter, finder vej til de amerikanske spalter på rekordtid. Det er i sig selv alvorligt for Trump.

Men hvad endnu værre er, at Kushner-lækagen viser, at der er centrale folk internt i Det Hvide Hus, der vil Trump og Kushner det ondt. At der er folk, der ønsker at bringe dem i vanskeligheder. Og at det formenlig er folk, der er ganske centralt placeret, siden de overhovedet har adgang til den slags oplysninger om Kushner og Rusland.

Det bør bekymre Trump. For hvem kan han overhovedet stole på internt i Det Hvide Hus? Hvem kan han regne med? Vil nogen hjælpe ham? Eller kan han blot vente på at den næste store lækage rammer enten ham selv eller svigersønnen?
Det virker ikke umiddelbart som om Trump har nogen plan for, hvordan han vil dæmme op for lækagerne. Han skælder ud på pressen, hver gang han får chancen for at viderebringe de lækkede oplysninger. Men lige lidt hjælper det.

Den manglende kontrol over eget foretagende gør ikke just livet nemmere for en i forvejen trængt Donald Trump. Og som om det ikke var slemt nok for Trump, så skal han med al sandsynlighed regne med, at der kommer mere af samme skuffe. For når lækagerne begynder at ramme folk som Kushner, så er det fordi, de folk, der lækker oplysningerne, ønsker at skade en af Trumps nærmeste og dermed svække præsidenten selv. Hvordan det kommer til at forløbe herfra, må vi vente og se. Men skulle der kommer flere lækager i amerikanske medier den kommende tid, der rammer Kushner, vil det ikke være lige så overraskende, som det var første gang. Nu ved vi nemlig, at der sidder nogen internt i Det Hvide Hus, der ønsker at skade chefen og svigersønnen. Og det er i den grad dårligt nyt for Trump.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen